Δευτέρα
06 Μαΐου 2024

Ουκρανία: O Ζελένσκι κάλεσε τον Πούτιν σε διαπραγμάτευση - «Ναι» του Ρώσου Προέδρου

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, κάλεσε τον Πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, να διαπραγματευτούν, μεταδίδει το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Sputnik.

Νωρίτερα ο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας, Μιχάιλο Ποντόλιακ, δήλωσε στο Reuters ότι η Ουκρανία επιθυμεί την ειρήνη και είναι έτοιμη για συνομιλίες με τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένης της υιοθέτησης ενός ουδέτερου καθεστώτος σε ό,τι αφορά το ΝΑΤΟ.

 «Εάν οι συνομιλίες είναι δυνατές, θα πρέπει να πραγματοποιηθούν. Εάν στη Μόσχα πουν ότι θέλουν συνομιλίες, και για το ουδέτερο καθεστώς, δεν το φοβόμαστε αυτό. Μπορούμε να μιλήσουμε και γι’ αυτό. Η ετοιμότητά μας για διάλογο εντάσσεται στη συνεχή μιας επιδίωξη για ειρήνη», ανέφερε ο Ρώσος αξιωματούχος.

Η κίνηση στο οδικό δίκτυο της Ουκρανίας διεξάγεται κανονικά, αν και όλα τα λιμάνια και ο εναέριος χώρος της χώρας είναι κλειστά, δήλωσε σήμερα ο Ποντόλιακ, σύμφωνα με το Sputnik.

«Οι βασικοί δρόμοι και οι κεντρικοί αυτοκινητόδρομοι λειτουργούν κανονικά. Φυσικά, υπάρχει συμφόρηση σε κάποιους από αυτούς προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση, διότι υπάρχει επίσης, δυστυχώς, αίσθημα πανικού…Όσο για τα λιμάνια, όλα τα λιμάνια είναι κλειστά. Σε ό,τι αφορά την εναέρια κυκλοφορία, ο εναέριος χώρος είναι κλειστός», πρόσθεσε ο Μιχάιλο Ποντόλιακ σε ενημέρωση.

Το σιδηροδρομικό δίκτυο της Ουκρανίας γενικά λειτουργεί κανονικά, σύμφωνα με τον σύμβουλο της ουκρανικής προεδρίας.

«Φυσικά, οι εμπορικές τράπεζες είναι κλειστές αλλά ο κρατικός τραπεζικός τομέας λειτουργεί. Οι τράπεζες κλείνουν τα καταστήματά τους μόνο σε περιοχές όπου μαίνονται στρατιωτικές συγκρούσεις», είπε ο Ποντόλιακ.

Από εκεί και πέρα, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, απέρριψε τις δηλώσεις του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος έχει επισημάνει ότι είναι έτοιμος να συζητήσει καθεστώς ουδετερότητας για τη χώρα του και πρόσθεσε ότι η Μόσχα είναι έτοιμη για συνομιλίες μόλις ο ουκρανικός στρατός σταματήσει να πολεμά.

Πούτιν: Η Ρωσία είναι πρόθυμη να διεξαγάγει διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία

Πρόθυμη να διεξαγάγει διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία είναι η Ρωσία, σύμφωνα με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο Πούτιν είπε στον Πρόεδρο της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, σε μια τηλεφωνική επικοινωνία ότι η Ρωσία είναι πρόθυμη να πραγματοποιήσει συνομιλίες υψηλού επιπέδου με την Ουκρανία, αναφέρουν τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Η κινεζική κρατική τηλεόραση CCTV αναφέρει ότι ο Ρώσος Πρόεδρος είπε στον Κινέζο ομόλογό του: “Οι Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ έχουν αγνοήσει εδώ και καιρό τις εύλογες ανησυχίες της Ρωσίας για την ασφάλεια, έχουν επανειλημμένα αρνηθεί τις δεσμεύσεις τους και συνέχισαν να προωθούν τη στρατιωτική ανάπτυξη προς τα ανατολικά, αμφισβητώντας τη στρατηγική κατώτατη γραμμή της Ρωσίας. Η Ρωσία είναι πρόθυμη να διεξαγάγει διαπραγματεύσεις υψηλού επιπέδου με την Ουκρανία”.

Το CCTV ανέφερε ότι ο Σι Τζινπίνγκ είπε στον Πούτιν ότι η Κίνα υποστηρίζει τη Ρωσία στις προσπάθειες επίλυσης της κρίσης στην Ουκρανία μέσω διαλόγου.

Κρεμλίνο: «Είμαστε έτοιμοι να στείλουμε αντιπροσωπεία για συνομιλίες με την Ουκρανία»

Η Ρωσία είναι έτοιμη να στείλει αντιπροσωπεία στο Μινσκ στη Λευκορωσία για συνομιλίες με την Ουκρανία, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος Τύπου της ρωσικής προεδρίας, Ντμίτρι Πεσκόφ.

Σύμφωνα με τον Ρώσο αξιωματούχο, μια τέτοια αντιπροσωπεία θα περιλαμβάνει εκπροσώπους των υπουργείων Άμυνας και Εξωτερικών, καθώς και της προεδρικής διοίκησης.

Την προηγούμενη μέρα, ο Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε μια ειδική στρατιωτική επιχείρηση στο Ντονμπάς. Ο Ρώσος Πρόεδρος διαβεβαίωσε ότι τα σχέδια της Μόσχας δεν περιλαμβάνουν την κατοχή της Ουκρανίας, μόνο την αποστρατιωτικοποίηση της.

Ρωσικός στρατός: «Δεν θα χτυπήσουμε κατοικημένες περιοχές στο Κίεβο»

Ωστόσο, σήμερα, ο ρωσικός στρατός έχει φτάσει ως το Κίεβο κι ετοιμάζεται για την κατάληψή του, χωρίς πρόσθεση να  χτυπήσει τις κατοικημένες περιοχές του, δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας, υποστράτηγος Ιγκόρ Κονασένκοφ. 

«Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις δεν θα επιφέρουν κανένα πλήγμα σε κατοικημένες περιοχές της ουκρανικής πρωτεύουσας», τόνισε και απευθύνθηκε στους Ουκρανούς πολίτες, λέγοντας: «Η εθνικιστική σας ηγεσία χρησιμοποιεί τις ίδιες μεθόδους με τους τρομοκράτες. Θέλουν να σας χρησιμοποιήσουν ως ανθρώπινη ασπίδα».
 

 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Γαλλία: Ακτιβιστές σκόρπισαν πορτοκαλί σκόνη μέσα στο Ανάκτορο των Βερσαλλιών (βίντεο)

Δύο ακτιβιστές της οργάνωσης Riposte alimentaire συνελήφθησαν στη Γαλλία αφού πέταξαν πορτοκαλί σκόνη στην αίθουσα των Κατόπτρων του Ανακτόρου των Βερσαλλιών το περασμένο Σάββατο. ...

Φόρτωση άρθρων...