Δευτέρα
29 Απριλίου 2024

Ουκρανία: Οι Ρώσοι πυροβολούσαν πισώπλατα άμαχους στην Μπούτσα

Πλανήτης

Σοκ και αποτροπιασμό έχει προκαλέσει η σφαγή στην Μπούτσα στην Ουκρανία. Ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Ντμίτρο Κουλέμπα, χαρακτήρισε την σφαγή αμάχων στην Μπούτσα, ως την «κορυφή του παγόβουνου» των εγκλημάτων που έχει διαπράξει η Ρωσία μετά την εισβολή της στην Ουκρανία.

Τα όσα συνέβησαν στο προάστιο του Κιέβου έχουν προκαλέσει διεθνή κατακραυγή με την Δύση να ετοιμάζει νέες κυρώσεις.

Μία κάτοικος της Μπούτσα περιέγραψε στο Sky News τα όσα σοκαριστικά έχει βιώσει τις τελευταίες εβδομάδες με αποκωρύφωμα το γεγονός πως ένας Ρώσος στρατιώτης πυροβόλησε έναν γείτονά της μπροστά στα μάτια της. 

Η 47χρονη Ιρίνα ανέφερε ότι ο Ρώσος φώναξε τον γείτονά της επειδή βγήκε έξω από την πολυκατοικία του.

«Του ζήτησαν τα χαρτιά του. Εκείνος είπε: "Δεν έχω τα έγγραφά μου μαζί μου. Μένω στο ισόγειο και θα τα φέρω τώρα'». Η Ιρίνα είπε ότι εκείνη και ο σύζυγός της παρακολουθούσαν από το διαμέρισμά τους στην ίδια πολυκατοικία τα όσα γίνονταν. Όπως είπε, μόλις ο γείτονάς της γύρισε για να κατευθυνθεί προς το σπίτι του ώστε να φέρει τα χαρτιά του, ο Ρώσος στρατιώτης τον πυροβόλησε στο πίσω μέρος του κεφαλιού. «Δεν το είδε καν να έρχεται, δεν πρόλαβε να πει κάτι», λέει η Ιρίνα που καταλήγει: «Ο σύζυγός μου και εγώ ακούσαμε έναν κρότο. Και έπεσε».

Κοιτούν χαμένοι, αναρωτιούνται τι έχει συμβεί. Προσπαθούν να συνειδητοποιήσουν όσα βλέπουν μπροστά στα δακρυσμένα μάτια τους. Οι κάτοικοι της Μπούτσα που βρίσκουν ακόμα νεκρούς στα χαλάσματα και σκάβουν ομαδικούς τάφους δεν μπορούν να συγκρατήσουν τα δάκρυά τους. Σε βίντεο του BBC φαίνονται πτώματα αμάχων που κείτονταν στο δρόμο στην Μπούτσα, ορισμένα με δεμένα τα χέρια και τα πόδια τους. Κόσμος δείχνει στους δημοσιογράφους φωτογραφίες των ανθρώπων που έχασαν.

Στον ΟΗΕ η σφαγή στην Μπούτσα

Στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα συζητηθούν σήμερα οι βαρβαρότητες του ρωσικού στρατού κατά αμάχων στην Μπούτσα, με την παγκόσμια κοινότητα να είναι σοκαρισμένη από τις εικόνες σφαγής, τη Δύση να ετοιμάζει νέες κυρώσεις, αν και η Ευρώπη παραμένει διχασμένη για το ενεργειακό εμπάργκο, με τη Μόσχα πάντως να επιμένει ότι πρόκειται για προβοκάτσια και να αρνείται.

Ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γαλλία και η Γερμανία και  προχώρησαν σε απελάσεις Ρώσων διπλωματών, με το Κρεμλίνο να προειδοποιεί ότι θα απαντήσει με τον ίδιο τρόπο, ενώ ξέσπασε και νέος γύρος σύγκρουσης ανάμεσα σε Ουάσιγκτον και Μόσχα, με τον Τζο Μπάιντεν να χαρακτηρίζει τον Βλαντιμίρ Πούτιν «εγκληματία πολέμου», που πρέπει να λογοδοτήσει και τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, να απαντά ότι «κάποιοι στη Δύση έχουν προβλήματα με τη συνείδησή τους».

Στον ΟΗΕ το κλίμα αναμένεται να είναι τεταμένο σήμερα, καθώς ήδη από χθες Δευτέρα άρχισαν οι καντρίλιες με τη ρωσική αντιπροσωπεία. Ο Ρώσος πρεσβευτής Βασίλι Νεμπένζια ισχυρίστηκε ότι οι σφαγές δεν είναι τίποτε άλλο παρά μία «σκηνοθετημένη προβοκάτσια» για να δυσφημιστεί η χώρα του. Μάλιστα, ζήτησε να γίνει χθες έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, πρόταση που απορρίφθηκε από τη Βρετανική προεδρία, η οποία επικαλέστηκε τη σημερινή προγραμματισμένη σύγκληση του οργάνου, στην οποία θα είναι παρών και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

Η Ρωσία επιμένει στην «προβοκάτσια»

Τα τελευταία σχόλια που έχουν έρθει από η Ρωσία σχετικά με τις φρικτές εικόνες στην Μπούτσα είναι από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της χώρας να λέει ότι αυτό που συνέβη εκεί είναι μια «προβοκάτσια που αποσκοπεί στην απαξίωση της Ρωσίας». Ο Βιάτσεσλαβ Βολοντίν πρόσθεσε ότι αυτό που συνέβη εκεί «είναι μια παράσταση που στήθηκε για το δυτικό κοινό».

Προσοχή το βίντεο περιέχει σκληρές εικόνες:

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Λετονία: Οι πολίτες καλούνται να μετατρέψουν τα υπόγειά τους σε αντιαεροπορικά καταφύγια

Οι αρχές της Λετονίας, βαλτικής χώρας και γειτονικής της Ρωσίας, κάλεσαν τους πολίτες τους να μετατρέψουν τα υπόγεια των σπιτιών τους σε αντιαεροπορικά καταφύγια, με αφορμή την παρ...

ΗΠΑ: Ανεμοστρόβιλοι σαρώνουν τις κεντρικές πολιτείες– Τουλάχιστον 5 νεκροί (Photos)

Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας ορισμένων από τους δεκάδες ανεμοστρόβιλους που σάρωσαν τις μεγάλες πεδιάδες των κεντρικών πολιτειών των ΗΠΑ, ανακοίνωσαν την ...

Μπορέλ: Ευρωπαϊκά κράτη θα αναγνωρίσουν το παλαιστινιακό κράτος έως το τέλος Μαΐου

Αρκετά κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται να αναγνωρίσουν το παλαιστινιακό κράτος έως το τέλος Μαΐου. Ανακοίνωσε σήμερα ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπ...

Φόρτωση άρθρων...