Σαββάτο
27 Απριλίου 2024

Ουκρανία: Σε ασφυκτικό κλοιό το Κίεβο από τις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις - Σφοδρές μάχες στα περίχωρα (Photos)

Σε συναγερμό παραμένει το Κίεβο, καθώς βρίσκεται σε ασφυκτικό κλοιό από τις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις. Τις τελευταίες ώρες οι ρωσικές δυνάμεις ενισχύονται στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας και φαίνεται πως προ των πυλών βρίσκεται η επίθεση των Ρώσων. 

Λίγα λεπτά πριν από τις 5:30 τα ξημερώματα ήχησαν και πάλι οι σειρήνες στην ουκρανική πρωτεύουσα. 
Σε μήνυμά του στο Telegram, ο επικεφαλής της περιφερειακής διοίκησης του Κιέβου, αναφέρει ότι η πόλη βρίσκεται σε συναγερμό για αεροπορική επιδρομή και θα πρέπει όλοι να αναζητήσουν καταφύγιο άμεσα.

Οι μάχες μαίνονται έξω από το Κίεβο, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις φαίνεται να σημειώνουν πρόοδο, μετά από μέρες ακινητοποίησης. 

Το υπουργείο Άμυνας της Γερμανίας το πρωί του Σαββάτου έκανε λόγο για συνέχιση των μαχών βορειοδυτικά του Κιέβου επισημαίνοντας ότι ο κύριος όγκος των ρωσικών χερσαίων δυνάμεων απέχει τώρα περίπου 25 χιλιόμετρα από το κέντρο της ουκρανικής πρωτεύουσας.

Επιβεβαιώνεται ότι «στοιχεία της μεγάλης ρωσικής φάλαγγας βορείως του Κιέβου έχουν διασπαρεί, πιθανώς για να υποστηρίξουν μια ρωσική προσπάθεια να περικυκλωθεί η πόλη».

Πάντως, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας αναφέρει ότι αυτή η διάσπαση της φάλαγγας θα μπορούσε να είναι και μια προσπάθεια από τους Ρώσους να μειώσουν το πόσο ευάλωτοι είναι στις ουκρανικές αντεπιθέσεις, οι οποίες έχουν στοιχίσει σημαντικά στις ρωσικές δυνάμεις.

Στο μεταξύ, τα τανκς και το πυροβολικό συνεχίζουν να σφυροκοπούν μέρη που ήταν ήδη υπό πολιορκία με βομβαρδισμούς, που οι κάτοικοι της νότιας λιμενικής πόλης της Μαριούπολης δεν μπόρεσαν να θάψουν τους νεκρούς τους. 

Ουκρανία: Σε ασφυκτικό κλοιό το Κίεβο από τις ρωσικές στρατιωτικές  δυνάμεις - Σφοδρές μάχες στα περίχωρα

Σύμφωνα με το Skynews, σε προηγούμενες επιθέσεις στη Συρία και την Τσετσενία, η στρατηγική της Ρωσίας ήταν να συντρίψει την ένοπλη αντίσταση με συνεχείς αεροπορικές επιδρομές και βομβαρδισμούς που ισοπεδώνουν τα πληθυσμιακά κέντρα.

«Αυτού του είδους η επίθεση έχει ήδη αποκόψει τη Μαριούπολη και υπάρχει φόβος ότι μια παρόμοια μοίρα θα μπορούσε να περιμένει το Κίεβο και άλλες περιοχές της Ουκρανίας εάν ο πόλεμος συνεχιστεί», επισημαίνει το τηλεοπτικό δίκτυο. 

Στη Μαριούπολη, τα ανελέητα μπαράζ επιθέσεων στην πόλη απέτρεψαν επανειλημμένες προσπάθειες αποστολής τροφής και νερού και αποχώρηση αμάχων, αν και υπάρχει η ελπίδα ότι η κατάσταση θα μπορούσε να εκτονωθεί ελαφρώς με το άνοιγμα των ανθρωπιστικών διαδρόμων σήμερα.

Ουκρανία: Σε ασφυκτικό κλοιό το Κίεβο από τις ρωσικές στρατιωτικές  δυνάμεις - Σφοδρές μάχες στα περίχωρα

Οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης της Ουκρανίας ανέφεραν επίσης ότι τα πτώματα πέντε ανθρώπων ανασύρθηκαν από μια πολυκατοικία που χτυπήθηκε από βομβαρδισμούς στο Χάρκοβο, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας που έχουν καταλάβει οι Ρώσοι. Μεταξύ των νεκρών,  δύο γυναίκες, ένας άνδρας και δύο παιδιά.

Αργά το βράδυ της Παρασκευής, ακούστηκαν εκρήξεις και στη συνέχεια πυροβολισμοί στην πόλη. 
Δορυφορικές φωτογραφίες που τραβήχτηκαν χθες, από την αμερικανική ιδιωτική εταιρεία Maxar Technologies, δείχνουν σπίτια και άλλα κτίρια στις φλόγες, εκτεταμένες ζημιές και κρατήρες κατά μήκος της κοινότητας Μοσχούν, βορειοδυτικά της ουκρανικής πρωτεύουσας.

Επίσης, διακρίνονται μεγάλες ουρές αυτοκινήτων που προσπαθούν να φύγουν από την ουκρανική πρωτεύουσα.
Οι φωτογραφίες από το Maxar φαίνεται να υποδηλώνουν ότι οι ρωσικές στρατιωτικές μονάδες «πυροβολούν ενεργά σε κατοικημένες περιοχές» - και σε μια φωτογραφία, μια φωτεινή λάμψη στο στόμιο φαίνεται από ένα πυροβόλο όπλο.

Εκτεταμένες ζημιές καταγράφονται και στο Μοσχούν, μια πόλη βορειοδυτικά του Κιέβου, ενώ οι πυρκαγιές συνεχίζουν να καίνε στο αεροδρόμιο Χοστόμελ. 

Αεροπορική επιδρομή σε ρωσικό σημείο ελέγχου στο δρόμο προς Κίεβο

Ένα βίντεο που δείχνει ρωσικό σημείο ελέγχου στον δρόμο προς το Κίεβο να «καταστρέφεται» από αεροπορική επιδρομή έδωσε πριν από λίγο στη δημοσιότητα το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας.

«Η Πολεμική μας Αεροπορία δουλεύει!», ανέφερε σε σχετική ανάρτηση στο Twitter. 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Μπάιντεν: Παραδέχθηκε ότι σκέφτηκε την αυτοκτονία – Η εξομολόγηση του Αμερικανού προέδρου

Για τις σκοτεινές στιγμές που έζησε το 1974 μετά τον θάνατο της πρώτης συζύγου του και της κόρης του σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα, μίλησε ο πρόεδρος των ΗΠΑ. Ο Τζο Μπάιντεν σε συνέ...

Φόρτωση άρθρων...