Παρασκευή
10 Μαΐου 2024

Ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις Ουκρανίας-Ρωσίας : «Απαισιόδοξος» δηλώνει ο Ζελένσκι - Τι αναφέρουν οι Ρώσοι (Videos)

Με μεγάλη αγωνία περιμένει η Δύση να δει την πορεία των διαπραγματεύσεων της Ουκρανίας με τη Ρωσία. Σε λίγα λεπτά Ουκρανοί και Ρώσοι αξιωματούχοι ετοιμάζονται να συναντηθούν στα σύνορα Ουκρανίας- Λευκορωσίας.

Η Ρωσία ενδιαφέρεται να επιτευχθεί συμφωνία που να είναι προς το συμφέρον και των δύο πλευρών στις συνομιλίες της με την Ουκρανία, δήλωσε ο Ρώσος διαπραγματευτής Βλαντίμιρ Μεντίνσκι σήμερα.

«Απαισιόδοξος» για τις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία δηλώνει ο Ζελένσκι

Απαισιόδοξος για τις συνομιλίες που θα ξεκινήσουν σήμερα με τη Ρωσία δηλώνει ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, λίγες ώρες προτού οι αντιπροσωπείες Μόσχας – Κιέβου μεταβούν για επίσημες διαπραγματεύσεις.

«Δεν πιστεύω πραγματικά στο αποτέλεσμα αυτής της συνάντησης, αλλά ας προσπαθήσουμε», είπε Ουκρανός Πρόεδρος.

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας επεσήμανε πως όλες οι πλευρές πρέπει να ενεργήσουν ρεαλιστικά για να πετύχουν τον στόχο τους. «Στόχος της Ουκρανίας είναι η εδαφική ακεραιότητα».

Ουσιαστικές συνομιλίες με Λουκασένσκο

Ο Ουκρανός πρόεδρος αναφέρθηκε και στις συνομιλίες που είχε με τον ηγέτη της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο, λέγοντας πως ήταν «πολύ ουσιαστικές».

Ο Ζελένσκι τού μετέφερε πως δεν θέλει να μετακινηθούν στρατεύματα από τη Λευκορωσία στην Ουκρανία και ο Λουκασένκο τον διαβεβαίωσε γι’ αυτό.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών της Ουκρανίας, Εβγκένι Γενίν, δήλωσε ότι συνομιλίες μεταξύ ρωσικών και ουκρανικών αντιπροσωπειών θα πραγματοποιηθούν το πρωί της Δευτέρας.

Το γραφείο του προέδρου Βολοντιμίρ Ζελένσκι ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο τηλεφώνησε στον Ουκρανό πρόεδρο νωρίτερα την Κυριακή (27/02).
«Συμφώνησαν ότι η ουκρανική αντιπροσωπεία θα συναντηθεί με τη ρωσική χωρίς προϋποθέσεις στα σύνορα Ουκρανίας-Λευκορωσίας, κοντά στον ποταμό Πρίπιατ» ανέφερε το γραφείο του.

«Ο Αλεξάντερ Λουκασένκο έχει αναλάβει την ευθύνη να διασφαλίσει ότι όλα τα αεροπλάνα, τα ελικόπτερα και οι πύραυλοι που σταθμεύουν στο έδαφος της Λευκορωσίας θα παραμείνουν στο έδαφος κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, της συνάντησης και της επιστροφής της ουκρανικής αντιπροσωπείας», συνέχισε το γραφείο του προέδρου.

Συνεχίζεται το σφυροκόπημα στο Κίεβο

Δύσκολες ώρες συνεχίζει να περνά η Ουκρανία, με τη ρωσική εισβολή να συνεχίζεται με αμείωτη ένταση και τις μεγάλες πόλεις της χώρας να βάλλονται συνεχώς.

Λίγο νωρίτερα σήμερα ξεκίνησαν και πάλι να ηχούν σειρήνες πολέμου στο Κίεβο, στο οποίο σημειώθηκαν βομβαρδισμοί κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Και στη Μαριούπολη έχει ξεκινήσει ο βομβαρδισμός, αλλά και στο Χάρκοβο.

Εικόνες μεγάλης ρωσικής οχηματοπομπής και με άρματα μάχης που κινείται προς το Κίεβο

Δορυφορικές φωτογραφίες που τραβήχτηκαν χθες Κυριακή εικονίζουν μεγάλη οχηματοπομπή του ρωσικού στρατού, συμπεριλαμβανομένων αρμάτων μάχης, κινούμενη προς την κατεύθυνση του Κιέβου, περίπου 64 χιλιόμετρα μακριά, ανέφερε η αμερικανική ιδιωτική εταιρεία Maxar Technologies.

Η οχηματοπομπή είχε μήκος περίπου 5 χιλιόμετρα, τόνισε η Maxar.
Βρισκόταν βορειοανατολικά της ουκρανικής πόλης Ιβάνκιβ και συμπεριλάμβανε οχήματα με καύσιμα, εφόδια, καθώς και τεθωρακισμένα, ανάμεσά τους άρματα μάχης, αυτοκινούμενα πυροβόλα και τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού, κατά την εταιρεία.

Η Maxar έδωσε επίσης στη δημοσιότητα φωτογραφίες που δείχνουν τις καταστροφές που προκάλεσαν πρόσφατες αεροπορικές επιδρομές στο αεροδρόμιο Αντόνοφ, στο Γκοστομέλ, καθώς και μάχες μέσα και γύρω από το αεροδρόμιο.

Εφιαλτικό βράδυ στη Μαριούπολη – 1 νεκρός και 15 τραυματίες

Εφιαλτικό ήταν και το χθεσινό βράδυ στη Μαριούπολη.

Στη Μαριούπoλη ακούστηκαν σειρήνες αεράμυνας, ενώ σημειώθηκαν και αεροπορικοί βομβαρδισμοί που κατάφεραν πολλαπλά πλήγματα.

Η πόλη επισήμως μετρά 15 τραυματίες και έναν νεκρό. Η κατάσταση φαίνεται πως είναι δύσκολο να εξομαλυνθεί, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν συνομιλίες σε διπλωματικό επίπεδο.

Η Μαριούπολη πολιορκείται τις τελευταίες 4 ημέρες, και ο εθνικός στρατός της Ουκρανίας αντιστέκεται με ό,τι δυνάμεις έχει. Οι βομβαρδισμοί πλέον γίνονται πολύ κοντά στον αστικό ιστό, κανείς δεν μπορεί να βγει ή να μπει από την πόλη, η οποία μέσα σε λίγες ώρες μετετράπη σε πόλη – φάντασμα.

Στη πόλη παραμένουν ανοιχτά σούπερ μάρκετ και αγορές, ωστόσο η πρόσβαση σε αυτές είναι δύσκολη.
 

Χτυπήθηκε πολυκατοικία στην Τσερνίκοφ – Εκρήξεις τη νύχτα σε Κίεβο και Χάρκοβο 

Νωρίτερα σήμερα χτυπήθηκε νέα πολυκατοικία στην πόλη Τσερνίκοφ, με αποτέλεσμα δύο από τους ορόφους της να έχουν τυλιχτεί στις φλόγες.

Εκρήξεις ακούγονταν όλη τη νύχτα και στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας, το Κίεβο, και τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, τη Χαρκίβ, ανακοίνωσαν οι ουκρανικές αρχές.

Στο Κίεβο επικράτησε ηρεμία για ορισμένες ώρες χθες Κυριακή.
Νωρίτερα εχθές, πολλά ρωσικά βομβαρδιστικά και μαχητικά απογειώθηκαν από τη χερσόνησο της Κριμαίας προς ουκρανικές πόλεις, μετέδωσε το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων UNIAN.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, στους στόχους πιστεύεται ότι συγκαταλέγονται το Κίεβο, το Χάρκοβο, η δεύτερη μεγαλύτερη ουκρανική πόλη, η Μικολάιφ, κοντά στη Μαύρη Θάλασσα, καθώς και η Χερσώνα.

«Φύγετε άμεσα από τη Ρωσία» λένε ΗΠΑ και Γαλλία στους πολίτες τους

«Να σκεφτούν να φύγουν άμεσα» από τη Ρωσία, καλούν τους πολίτες τους οι ΗΠΑ, τη στιγμή που συνεχίζεται η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με τα διεθνή ΜΜΕ, η αμερικανική πρεσβεία στη Ρωσία, κάλεσε τους πολίτες της που βρίσκονται στη χώρα να σκεφτούν να αποχωρήσουν άμεσα, καθώς όλο και περισσότερες αεροπορικές εταιρείες ακυρώνουν τις πτήσεις τους από και προς τη Ρωσία.

«Ένας αυξανόμενος αριθμός αεροπορικών εταιρειών ακυρώνει πτήσεις από και προς τη Ρωσία και πολλές χώρες έχουν κλείσει τον εναέριο χώρο τους στις ρωσικές αεροπορικές εταιρείες. Οι πολίτες των ΗΠΑ θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο άμεσης αναχώρησης από τη Ρωσία μέσω εμπορικών επιλογών που είναι ακόμα διαθέσιμες», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Στο ίδιο μήκος κύματος και το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών.

Οι επόμενες κινήσεις των ΗΠΑ

Οι Αμερικανοί θεωρούν ότι η κίνηση του Πούτιν να θέσει σε ετοιμότητα το πυρηνικό οπλοστάσιο είναι κίνηση αντιπερισπασμού, καθώς τονίζουν ότι δεν έχει απειληθεί ούτε από το ΝΑΤΟ ούτε από την ίδια την Ουκρανία.

Στο Πεντάγωνο επικρατεί μεγάλη ανησυχία γιατί δεν υπάρχει επικοινωνία με τη Μόσχα, και υπάρχει φόβος για ατύχημα στη μεταφορά στρατιωτικού υλικού στην Ουκρανία.

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου είπε ότι ο Ρώσος Πρόεδρος κατασκευάζει απειλές εκεί που δεν υπάρχουν, γεγονός που χαρακτήρισε ως μοτίβο στη ρωσική πολιτική.

Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να εξοπλίζουν την Ουκρανία ενώ αναμένεται να κλιμακώσουν και τις κυρώσεις, και στο «τραπέζι» βρίσκονται κυρώσεις στον ενεργειακό τομέα της Ρωσίας.

Παράλληλα, οι ΗΠΑ ζήτησαν να συγκληθεί ειδική συνεδρίαση στα Ηνωμένα Έθνη, για μόλις 11η φορά στην Ιστορία, ενώ εκφράζονται και φόβοι για την ψυχική υγεία του Ρώσου προέδρου.

Ποιες χώρες στέλνουν βοήθεια στην Ουκρανία

Βοήθεια στην Ουκρανία, ανθρωπιστική, αλλά και πολεμοφόδια, στέλνουν πολλές χώρες, και συγκεκριμένα: Ελλάδα, ΗΠΑ, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ολλανδία, Λιθουανία, Βέλγιο, Εσθονία, Ρουμανία, Σλοβακία, Τσεχία και Πορτογαλία.
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Σαν σήμερα - 10 Μαΐου

Γεγονότα 70: Πολιορκία της Ιερουσαλήμ από τον Τίτους, γιο του Ρωμαίου Αυτοκράτορα, Βεσπασιανού 1497: Ο Αμέρικος Βεσπούκιος φέρεται να σαπλάρει από την πόλη της Ισπανίας, Καντ...

Τραγωδία στην Αγία Πετρούπολη: Λεωφορείο με επιβάτες «βούτηξε» σε ποτάμι - Τουλάχιστον τέσσερις οι νεκροί (Videos&Photos)

Τραγωδία εκτυλίχτηκε το μεσημέρι στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας. Λεωφορείο με περίπου 15 επιβάτες έπεσε μέσα στον ποταμό Moyka. Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση των Αρχών, τέσ...

Φόρτωση άρθρων...