Κυριακή
19 Μαΐου 2024

«Όχι» του Ισραήλ στην κατάπαυση του πυρός - «Συνεχίζουμε την επιχείρηση στη Ράφα»

Πλανήτης

Το Πολεμικό Συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα ότι το Ισραήλ συνεχίζει την επιχείρηση στη Ράφα για να ασκήσει στρατιωτική πίεση στη Χαμάς, προκειμένου να προωθήσει την απελευθέρωση των ομήρων μας και τους άλλους στόχους του πολέμου, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Παράλληλα, υπογραμμίζεται ότι η πρόταση της Χαμάς «απέχει» πολύ από τις απαιτήσεις του Ισραήλ, αλλά το Ισραήλ θα στείλει αντιπροσωπεία για να συζητήσει σχετικά.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα η Χαμάς δήλωσε ότι αποδέχθηκε πρόταση κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα από την Αίγυπτο και το Κατάρ. Παράλληλα, σε ανακοίνωσή της τόνισε ότι ο επικεφαλής της, Ισμαήλ Χανίγιε, ενημέρωσε τον πρωθυπουργό του Κατάρ και τον επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών της Αιγύπτου για την αποδοχή της πρότασής τους.

Ισραηλινός υψηλόβαθμος αξιωματούχος δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως το Ισραήλ εξετάζει την πρόταση. «Έχουμε λάβει την πρόταση και την εξετάζουμε. Δεν είναι το πλαίσιο στο οποίο είχαμε συμφωνήσει. Την εξετάζουμε» δήλωσε ο αξιωματούχος ο οποίος ζήτησε ανωνυμία. Δεν έδωσε λεπτομέρειες για το περιεχόμενο του εγγράφου. Νωρίτερα έτερος Ισραηλινός αξιωματούχος που επικαλείται το Reuters, δήλωσε ότι η Χαμάς ενέκρινε μια «ήπια» αιγυπτιακή πρόταση που δεν ήταν αποδεκτή από το Ισραήλ. «Αυτό φαίνεται να είναι ένα τέχνασμα που αποσκοπεί να κάνει το Ισραήλ να φανεί ως η πλευρά που αρνείται μια συμφωνία» δήλωσε ο Ισραηλινός αξιωματούχος, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Συμφωνία σε τρία στάδια

Η πρόταση για κατάπαυση του πυρός στην οποία συμφώνησε η Χαμάς είναι μια συμφωνία τριών φάσεων, διάρκειας 42 ημερών η κάθε μία, δήλωσε ο αναπληρωτής επικεφαλής της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης στη Γάζα στο Al Jazeera, Χαλίλ αλ-Χάγια.

Πρόσθεσε ότι η πρώτη φάση προβλέπει την επιστροφή των εκτοπισμένων Παλαιστινίων στη Γάζα στα σπίτια τους και τη ροή βοήθειας. Στη δεύτερη φάση, η Χαμάς θα απελευθέρωνε άνδρες αιχμαλώτους για έναν απροσδιόριστο αριθμό Παλαιστίνιων αιχμαλώτων. Η τρίτη φάση της συμφωνίας θα περιλάμβανε την έναρξη της εφαρμογής ενός σχεδίου ανοικοδόμησης για μια περίοδο τριών έως πέντε ετών.

Το Ισραήλ είχε τονίσει τις τελευταίες ημέρες ότι «δεν ήταν στην ίδια σελίδα με τη Χαμάς» όσον αφορά τη συμφωνία, και αντ' αυτού ξεκαθάρισε ότι σχεδίαζε να εισβάλει στη Ράφα, στη νότια Γάζα.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Σαν σήμερα - 19 Μαΐου

Γεγονότα 1535: Ο Γάλλος εξερευνητής, Ζακ Καρτιέ, ξεκινά το δεύτερο ταξίδι του για τη Βόρεια Αμερική με τρία πλοία, 110 άνδρες και τους δύο γιους του Ιροκέζου αρχηγού Ντονακόνα (...

Σλοβακία: Στο δικαστήριο ο δράστης της απόπειρας δολοφονίας του πρωθυπουργού Ρόμπερτ Φίτσο

Στο ποινικό δικαστήριο του Πέζινοκ, που βρίσκεται βορειοανατολικά της Μπρατισλάβα, έφτασε ο ύποπτος για την αόπειρα δολοφονίας του πρωθυπουργού της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο, σύμφωνα...

Φόρτωση άρθρων...