Ετοιμη να εγκρίνει τα «προσωρινά μέτρα» που θα λάβουν οι χώρες-μέλη της ΕΕ απέναντι στην εκρηκτική αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού, ενώ εργάζεται ταυτόχρονα για να περιορίσει μακροπρόθεσμα την εξάρτησή της από τα ορυκτά καύσιμα, δηλώνει η Κομισιόν.

«Υπάρχουν εργαλεία στα οποία μπορούν να προσφύγουν αμέσως οι χώρες» για να μειώσουν τους λογαριασμούς των καταναλωτών, εξήγησε η επίτροπος Ενέργειας Κάντρι Σίμσον, μετά τη λήξη της συνόδου των υπουργών Ενέργειας και Μεταφορών στη Σλοβενία.

Η επίτροπος ανέφερε ως παράδειγμα τη μείωση του ΦΠΑ, την άμεση στήριξη των φτωχότερων ή τη στοχευμένη και προσωρινή βοήθεια για τα νοικοκυριά και τις μικρές επιχειρήσεις. «Οι υπηρεσίες μου είναι έτοιμες να βοηθήσουν (τις κυβερνήσεις) να εκπονήσουν αυτά τα μέτρα», πρόσθεσε.

«Οι χώρες-μέλη ζήτησαν ξεκάθαρη κατεύθυνση για το είδος των προσωρινών μέτρων που μπορούν να υιοθετήσουν, με βάση τους ευρωπαϊκούς κανόνες», ώστε «να προστατεύσουν τους ευάλωτους καταναλωτές», εξήγησε η Σίμσον.

Η αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου παγκοσμίως, συνέπεια της οποίας είναι η αύξηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος παντού στην Ευρώπη, «καταδεικνύει ότι χρειάζεται να βάλουμε τέλος στην εξάρτησή μας από τα ξένα ορυκτά καύσιμα, το συντομότερο δυνατόν», πρόσθεσε.