Τετάρτη
01 Μαΐου 2024

Περού: Αναχωρούν 200 τουρίστες που είχαν αποκλειστεί στο Μάτσου Πίτσου – Πάνω από 600 παραμένουν εγκλωβισμένοι

Πλανήτης

Περίπου 200 τουρίστες που είχαν αποκλειστεί στον αρχαιολογικό χώρο του Μάτσου Πίτσου εξαιτίας των μαζικών κινητοποιήσεων και των ταραχών στο Περού εδώ και περίπου δέκα ημέρες μπόρεσαν να φύγουν χθες Σάββατο, 17/12.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο οι 200 τουρίστες που κατόρθωσαν να φύγουν από το Μάτσου Πίτσου με τρένο, έφθασαν κοντά στην πόλη Πισκακούτσο, στην περιφέρεια της Κούσκο (νότια), όπου πελώριος βράχος εμπόδιζε τη διέλευση.

Από εκεί οι τουρίστες, ανάμεσά τους βορειοαμερικανοί και Ευρωπαίοι, αναγκάστηκαν να διανύσουν με τα πόδια περίπου δύο χιλιόμετρα, για να επιβιβαστούν σε λεωφορεία και να μεταφερθούν στην πόλη Κούσκο, όπου λειτουργεί διεθνές αεροδρόμιο.

Τουλάχιστον 622 τουρίστες, ανάμεσά τους 525 ξένοι, συμπεριλαμβανομένων περίπου δεκαπέντε Γάλλων, είναι αποκλεισμένοι στον διάσημο αρχαιολογικό χώρο, σύμφωνα με καταμέτρηση του δήμου. Το τρένο, που είχε σταματήσει να κινείται από την Τρίτη, είναι το μοναδικό σύγχρονο μεταφορικό μέσο με το οποίο μπορεί να πάει κανείς στην ακρόπολη από την Κούσκο, άλλοτε πρωτεύουσα της αυτοκρατορίας των Ίνκα, σε απόσταση 110 χιλιομέτρων.

Φτάνοντας στο Κούσκο, οι τουρίστες έχουν τη δυνατότητα να φύγουν από το αεροδρόμιο της πόλης, το οποίο έχει πλέον ανοίξει. Υπολογίζεται ότι 4.500 τουρίστες βρίσκονται στο αεροδρόμιο και προσπαθούν να φύγουν από τη χώρα.

Ο δήμαρχος χωριού κοντά στο Μάτσου Πίτσου, ο Ντάρουιν Βάκα, είχε πει στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι «5.000 τουρίστες» είναι αποκλεισμένοι στην περιφέρεια Κούσκο.

Ο στρατός υποσχέθηκε να στείλει χθες Σάββατο ελικόπτερο προκειμένου να πραγματοποιηθούν «τέσσερις ανθρωπιστικές πτήσεις για τη μεταφορά τουριστών» από το Μάτσου Πίτσου στην Κούσκο, σύμφωνα με τον δήμο, που διευκρίνισε πως η προτεραιότητα θα δινόταν σε οικογένειες με παιδιά και στους πιο «ευάλωτους» ανθρώπους.

Την ίδια στιγμή, ο ο υπουργός Τουρισμού και Εμπορίου, Λουίς Φερνάντο Χελγκέρο διαβεβαίωσε πως «το αργότερο μέχρι την Κυριακή, όλοι οι εγκλωβισμένοι τουρίστες θα φύγουν».

Το αεροδρόμιο της Κούσκο, τουριστικής πρωτεύουσας της χώρας των Άνδεων, άνοιξε ξανά το μεσημέρι της Παρασκευής, επιτρέποντας να αρχίσουν αναχωρήσεις τουριστών, σύμφωνα με οπτικό υλικό που διανεμήθηκε από το περουβιανό υπουργείο Άμυνας.

Ο υπουργός Άμυνας, αλλά και ο επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων δήλωσαν αμφότεροι ότι οι διαμαρτυρίες μειώνονται σε ένταση.

«Έχουμε σταδιακά ανακτήσει την κανονικότητα στους δρόμους, στα αεροδρόμια, στις πόλεις. Η κανονικότητα επιστρέφει, αλλά δεν έχει ακόμη επιτευχθεί», δήλωσε ο στρατηγός Μανουέλ Γκόμεθ ντε λα Τόρε, επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου Στρατού.

Το Περού συνταράσσεται από ταραχές —ο απολογισμός των θυμάτων έχει φθάσει τους τουλάχιστον 19 νεκρούς και τους 569 τραυματίες— που πυροδοτήθηκαν από την παύση και τη σύλληψη του πρώην προέδρου Πέδρο Καστίγιο την 7η Δεκεμβρίου.

Η σιδηροδρομική σύνδεση με το Μάτσου Πίτσου είχε ανασταλεί από την Τρίτη.
 

Οι διαδηλωτές ζητούν την απελευθέρωση του Καστίγιο – Δεν παραιτείται η Μπολουάρτε
Οι διαδηλωτές ζητούν την απελευθέρωση του Καστίγιο, την παραίτηση της τωρινής προέδρου, Ντίνα Μπολουάρτε και το κλείσιμο του Κογκρέσου, καθώς και την άμεση διεξαγωγή γενικών εκλογών.

Ο Καστίγιο, που αρχικά κρατήθηκε για επτά ημέρες, διατάχθηκε την Πέμπτη να περάσει 18 μήνες σε προφυλάκιση.

Ο αριστερός πρώην δάσκαλος κατηγορείται για εξέγερση και συνωμοσία και θα μπορούσε να φυλακιστεί έως και 10 χρόνια αν κριθεί ένοχος, σύμφωνα με τον εισαγγελέα Αλκίντες Ντίαζ.

Από την δική της πλευρά, η Μπολουάρτε επέμεινε και πάλι ότι δεν θα υποκύψει στους διαδηλωτές.

«Τι λύνεται με την παραίτησή μου; Θα είμαστε εδώ, σταθερά, μέχρι το Κογκρέσο να αποφασίσει να επισπεύσει τις εκλογές», δήλωσε η Μπολουάρτε στους Περουβιανούς.

Στο τηλεοπτικό της διάγγελμα, η ίδια εξέφρασε τη λύπη της για τις διαδηλώσεις που διογκώθηκαν σε όλη τη χώρα και τους θανάτους, οι περισσότεροι από τους οποίους προήλθαν από συγκρούσεις με τις δυνάμεις ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένου του στρατού, υπό καθεστώς έκτακτης ανάγκης.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Τραμπ: «Οι Αριστεροί Παράφρονες προκαλούν χάος στα πανεπιστήμια για να αποσπάσουν την προσοχή από τα σύνορα»

Νέα ανάρτηση έκανε στα κοινωνικά δίκτυα ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ. Ο εκ νέου υποψήφιος για την προεδρία της χώρας υποστηρίζει ότι οι διαμαρτυρίες υπέρ της Παλαιστίνη...

ΗΠΑ: 20χρονος έριξε χλωρίνη σε δεξαμενή με σολομούς σκοτώνοντας 18.000 - Κινδυνεύει με πρόστιμο 14 εκατ. δολαρίων

Ένας 20χρονος από τις ΗΠΑ κινδυνεύει να πληρώσει πρόστιμο-μαμούθ που ενδέχεται να φτάσει έως και τα 14 εκατομμύρια δολάρια καθώς συνελήφθη γιατί έριξε χλωρίνη σε δεξαμενή με σολομο...

Καζακστάν: Πρώην υπουργός σκότωσε στο ξύλο τη γυναίκα του μέσα σε εστιατόριο (βίντεο)

Φρίκη προκαλεί βίντεο που καταγράφει τη φριχτή δολοφονία της συζύγου πρώην υπουργού στο Καζακστάν από τα ίδια του τα χέρια. Η δολοφονία καταγράφεται καρέ καρέ σε ένα σοκαριστικό...

Φόρτωση άρθρων...