Τρίτη
19 Μαρτίου 2024

Ποια είναι η «Δύναμη Κουντς» που βρίσκεται πίσω από τους δύο Πακιστανούς

Η υπηρεσία πληροφοριών του Ισραήλ, Μοσάντ, ανέφερε ότι βοήθησε την Ελλάδα προκειμένου να εντοπιστούν τα μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης που συνδέονται με τη Δύναμη Κουντς, που σχεδίαζε την τρομοκρατική επίθεση στο εβραϊκό εστιατόριο στου Ψυρρή.

Η Δύναμη Κουντς (Quds Force), είναι ένας από τους πέντε κλάδους του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν, που ειδικεύεται σε αντισυμβατικό πόλεμο και σε στρατιωτικές επιχειρήσεις πληροφοριών. 

Το όνομά της σημαίνει «Δύναμη Ιερουσαλήμ», και  θεωρητικά αντανακλά την αποστολή της που είναι η απελευθέρωση της Ιερουσαλήμ από την ισραηλινή κατοχή, όπως εκτιμά η Τεχεράνη.

Πρόκειται για Κλάδο των Ειδικών Δυνάμεων του Ιράν (των Φρουρών της Επανάστασης) που ασχολείται με επιχειρήσεις πληροφοριών, ακόμα και στρατιωτικού τύπου επιχειρήσεις πληροφοριών. Θα μπορούσε κάποιος να φανταστεί ότι είναι κάτι σαν την CIA. 

H «Δύναμη Quds» είναι υπεύθυνη για επιχειρήσεις έξω από την ιρανική επικράτεια και υποστηρίζει μη κρατικούς παράγοντες σε πολλές χώρες, όπως η Χεζμπολά, η Χαμάς, η Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ, οι Χούτι της Υεμένης και οι σιιτικές πολιτοφυλακές στο Ιράκ, τη Συρία και το Αφγανιστάν.

Αναφέρεται απευθείας στον Ανώτατο Ηγέτη του Ιράν, Αγιατολάχ Χαμενεΐ. Οι ΗΠΑ θεωρούν του Φρουρούς της Επανάστασης και την Δύναμη Quds ως ξένη τρομοκρατική οργάνωση από το 2019. Τότε ήταν η πρώτη φορά που οι ΗΠΑ θεώρησαν τρομοκρατική οργάνωση μια επίσημη υπηρεσία άλλου κράτους.

Το δυναμικό της εκτιμάται ανάμεσα σε 2000 – 5000 άτομα. Διεξάγει ειδικές επιχειρήσεις στο εξωτερικό αλλά αποφεύγει να εμπλέκεται απευθείας. Παρείχε υποστήριξη στους Κούρδους όταν πολεμούσαν τον Σαντάμ Χουσεΐν. Το 1982, μια μονάδα Quds αναπτύχθηκε στον Λίβανο, όπου βοήθησε στη γένεση της Χεζμπολάχ. Η υπηρεσία επέκτεινε τις επιχειρήσεις της και στο γειτονικό Αφγανιστάν.

Εκεί υποστήριξε και χρηματοδότησε τη Βόρεια Συμμαχία του Ahmad Shah Massoud κατά των Ταλιμπάν. Τα τελευταία χρόνια, όμως, η Δύναμη Quds φέρεται να βοηθούσε και να καθοδηγούσε τους αντάρτες των Ταλιμπάν ενάντια στην υποστηριζόμενη από το ΝΑΤΟ κυβέρνηση του διοίκηση Καρζάι. Υπάρχουν επίσης πληροφορίες ότι υποστήριξε και τους Μουσουλμάνους της Βοσνίας εναντίον των Σερβοβοσνίων, στον εμφύλιο πόλεμο της διαλυμένης Γιουγκοσλαβίας.

Τον Ιανουάριο του 2010, σύμφωνα με το αμερικανικό Ινστιτούτο της Ουάσινγκτον για την Εγγύς Ανατολή, η αποστολή της Quds Force, όπως και της Χεζμπολά, επεκτάθηκε σε επιχειρήσεις με στόχους όχι μόνο τις ΗΠΑ και το Ισραήλ, αλλά  άλλες δυτικές οργανώσεις. Τον Ιανουάριο του 2020, ο τότε διοικητής της, υποστράτηγος Κασέμ Σουλεημάν σκοτώθηκε από αεροπορική επίθεση που έκαναν οι ΗΠΑ έξω από το αεροδρόμιο της Βαγδάτης.

H οργάνωση χρηματοδοτείται, όπως και οι Φρουροί της Επανάστασης, μέσω επιχειρήσεων που έχουν και ελέγχουν σχεδόν σε όλο τον κόσμο. Μεταξύ άλλων έχουν τραπεζικές σχέσεις με την Τράπεζα Κουνλούν, που είναι θυγατρική της Εθνικής Πετρελαϊκής Εταιρίας της Κίνας. Εκπαιδεύει τα στελέχη της που δεν είναι μόνον Ιρανοί, αλλά αλλά προέρχονται σχεδόν από όλον τον κόσμο σε εγκαταστάσεις στο Ιράν και στο Σουδάν.
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ρωσικά ΜΜΕ «πέθαναν» τον βασιλιά Κάρολο – Oργισμένη διάψευση από το Λονδίνο

Επίσημη ανακοίνωση εξέδωσε η βρετανική πρεσβεία της Ουκρανίας, στην οποία επιβεβαιώνει ότι ο βασιλιάς Κάρολος είναι ζωντανός. Αυτό έγινε επειδή τα ρωσικά ΜΜΕ ισχυρίστηκαν ότι πέθαν...

Αντιδράσεις για τις ρωσικές εκλογές: Δεν ήταν πραγματικές, βασίστηκαν στην καταπίεση

Οι Εκλογές στη Ρωσία δεν ήταν ελεύθερες και δίκαιες και βασίστηκαν στην καταπίεση και τον εκφοβισμό, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της διπλωματίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ζοζέπ Μπορέλ....

Φόρτωση άρθρων...