Παρασκευή
19 Αυγούστου 2022

Ποια είναι τα πιο επικίνδυνα τρόφιμα για τα παιδιά

Πλανήτης

Tα παιδιά ηλικίας 3-5 ετών που κατανάλωναν περισσότερα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα είχαν φτωχότερες κινητικές δεξιότητες από τα παιδιά που κατανάλωναν λιγότερα από αυτά τα τρόφιμα. Αυτό διαπίστωσε νέα μελέτη.

Επίσης, η έρευνα έδειξε χειρότερη καρδιαγγειακή κατάσταση σε παιδιά  12-15 ετών που κατανάλωναν περισσότερες υπερεπεξεργασμένες τροφές. 

Η μελέτη θα παρουσιαστεί online στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Διατροφολογικής Εταιρίας (NUTRITION 2022 LIVE ONLINE).

Προηγούμενες μελέτες έχουν συσχετίσει την κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφίμων με υψηλότερο καρδιαγγειακό κίνδυνο ενηλίκων, αλλά η τρέχουσα μελέτη είναι από τις πρώτες που διερευνά τον συσχετισμό μεταξύ της κατανάλωσης αυτών των τροφίμων και των χαμηλότερων επιπέδων φυσικής δραστηριότητας σε παιδιά.

Στα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα που συμπεριλήφθηκαν στη μελέτη περιλαμβάνονται τα  συσκευασμένα σνακ, τα δημητριακά πρωινού, οι καραμέλες, τα αναψυκτικά, οι έτοιμοι χυμοί σε ζάχαρη καθώς και γιαούρτια, σούπες σε κονσέρβα και προμαγειρεμένα τρόφιμα όπως πίτσα, κοτομπουκιές μπέργκερ και χοτ ντογκ.

Για να εξετάσουν τη σχέση μεταξύ της φυσικής κατάστασης και των υπερεπεξεργασμένων τροφίμων κατά τη διάρκεια διαφόρων σταδίων της παιδικής ηλικίας, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από την Εθνική Έρευνα για την Εξέταση Υγείας και Διατροφής (NHANES) σε ότι αφορά το σκέλος της Μελέτης Φυσικής Κατάστασης Νέων. Τα δεδομένα αφορούν σε 1500 παιδιά 3-15 ετών στις ΗΠΑ.

Για παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών και κάτω, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν την κινητική ανάπτυξη ως μέτρο φυσικής κατάστασης. 

Η ανάλυση αποκάλυψε ότι τα παιδιά με τις χαμηλότερες βαθμολογίες κινητικής ανάπτυξης κατανάλωναν 273 θερμίδες περισσότερες την ημέρα από υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα από τα παιδιά με τις υψηλότερες βαθμολογίες κινητικής ανάπτυξης.

Η καρδιαγγειακή κατάσταση χρησιμοποιήθηκε ως δείκτης φυσικής κατάστασης στα μεγαλύτερα παιδιά. Η μελέτη έδειξε ότι οι έφηβοι με καλή καρδιαγγειακή κατάσταση κατανάλωναν 226 λιγότερες θερμίδες ημερησίως από υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα συγκριτικά με εκείνους που δεν είχαν υγιές καρδιαγγειακό προφίλ.

Αν και το ευκολότερο πράγμα για τον γονιό είναι να βάλει ένα έτοιμο σνακ στο σακίδιο του παιδιού για το σχολείο ή άλλες δραστηριότητες, εντούτοις οι ερευνητές τονίζουν ότι αυτή η κίνηση υπονομεύει την μελλοντική υγεία του παιδιού, το επίπεδο της φυσικής του κατάστασης και της καρδιαγγειακής υγείας.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Σαν σήμερα - 19 Αυγούστου

Γεγονότα 1692: Στο Σάλεμ, πέντε γυναίκες και ένας ιερέας εκτελούνται με την κατηγορία της εξάσκησης μαγείας. 1839: Παρουσιάζεται στη Γαλλική Ακαδημία των Επιστημών η νέα φωτο...

Φινλανδία: Η Σάνα Μάριν δέχεται να κάνει τεστ ανίχνευσης ναρκωτικών -Συνεχίζεται ο σάλος για το βίντεο

Τον γύρο του Διαδικτύου έκαναν χθες βίντεο με την πρωθυπουργό της Φινλανδίας Σάνα Μάριν να διασκεδάζει με διασημότητες της χώρας της, προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων, με υπόνοιες γι...