Τρίτη
21 Μαΐου 2024

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η τελική προσφορά του Πούτιν στον Ζελένσκι

Την τελική του προσφορά για κατάπαυση του πυρός έδωσε ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν στον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι την οποία πρέπει να αποδεχθεί ή να απορρίψει.

Όπως μεταδίδει η Jerusalem Post που επικαλείται πηγές που γνωρίζουν λεπτομέρειες, πρόκειται για μια πρόταση «δύσκολη» αλλά όχι «αδύνατη» σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι οι διαφορές των δύο πλευρών δεν είναι μεγάλες.

Ο Πούτιν διέταξε τις δυνάμεις του να σταματήσουν - και δόθηκε η εντολή για την εκεχειρία - προκειμένου να περιμένει την απόφαση του Ζελένσκι, ανέφεραν οι πηγές.

Εάν ο πρόεδρος της Ουκρανίας απορρίψει την πρόταση, η εκτίμηση του Γάλλου Προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν ότι «τα χειρότερα είναι μπροστά μας» μοιάζει να είναι αληθινή. Σε αυτό το σενάριο, ο Πούτιν θα διατάξει τον στρατό του κλιμακώσει τις πολεμικές ενέργειες.

«Ο Ζελένσκι είναι διχασμένος, είπαν οι πηγές. Από τη μία, απολαμβάνει τεράστιας δημοτικότητας και έχει γίνει ο τέλειος Τσε Γκεβάρα. Από την άλλη, γνωρίζει πολύ καλά ποιο ήταν το τέλος του Αργεντινού επαναστάτη και αρχηγού των ανταρτών» σχολιάζει η ισραηλινή εφημερίδα.

Ο Ζελένσκι μπορεί να ενισχύσει την ανεξαρτησία της Ουκρανίας, αλλά θα πρέπει να πληρώσει βαρύ τίμημα, ανέφεραν οι πηγές.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ο Ζελένσκι θα αναγκαστεί να εγκαταλείψει την αμφισβητούμενη περιοχή του Ντονμπάς, να δεσμευτεί ότι η Ουκρανία δεν θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, να συρρικνώσει τον στρατό του και να δηλώσει ουδετερότητα.

Εάν απορρίψει την πρόταση, το αποτέλεσμα μπορεί να είναι τρομερό: χιλιάδες, ίσως δεκάδες χιλιάδες Ουκρανοί θα πεθάνουν και υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η χώρα του να χάσει εντελώς την ανεξαρτησία της.

Σύμφωνα με την Jerusalem Post, οι συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών γίνονται απευθείας και είναι πιο σοβαρές από ό,τι υποστηρίζει η Δύση.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ιράν: Ξεκίνησαν οι τελετές για την κηδεία του Ραϊσί - Τα σενάρια και η κούρσα της διαδοχής

Η κηδεία του Εμπραχίμ Ραϊσί που γίνεται στην Ταμπρίζ μπορεί να δίνει την εικόνα ενός έθνους που πενθεί τον ηγέτη του, αλλά ουσιαστικά αποτελεί την πρώτη πράξη της επόμενης μέρας γ...

BBC: Τι σημαίνουν τα εντάλματα σύλληψης του Διεθνούς Δικαστηρίου για το Ισραήλ και τη Χαμάς

Οργή προκάλεσε στον Μπενιαμίν Νετανιάχου η είδηση ότι μπορεί να αντιμετωπίσει ένταλμα σύλληψης για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Ήταν «μια ηθική αγανάκτ...

Οι αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας για το ένταλμα σύλληψης κατά του Νετανιάχου - Ποιοι είναι υπέρ και ποιοι κατά

Διχάζει την Ευρώπη η χθεσινή ανακοίνωση του εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) ότι θα ζητήσει εντάλματα σύλληψης εναντίον του πρωθυπουργού του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετ...

Φόρτωση άρθρων...