Σαββάτο
27 Απριλίου 2024

Πόλεμος στην Ουκρανία: Μακρόν, Σολτς και Ντράγκι υποσχέθηκαν στον Ζελένσκι πως «θα τα ξαναχτίσουμε όλα»

Η ένταξη της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο εξοπλισμός αλλά και η ανοικοδόμηση των πόλεων που έχουν καταστραφεί είναι στην κορυφή της ατζέντας της συνάντησης σήμερα (16.06.2022), στο Κίεβο, του Βολοντίμιρ Ζελένσκι με τους Εμανουέλ Μακρόν, Όλαφ Σολτς και Μάριο Ντράγκι.

Οι ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ιταλίας ταξίδεψαν στην Ουκρανία με τρένο. Είναι η πρώτη φορά που οι Εμανουέλ Μακρόν, Όλαφ Σολτς και Μάριο Ντράγκι βρίσκονται στο Κίεβο για να δουν τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, με τον οποίο οι σχέσεις τους (ιδίως των δυο πρώτων) πέρασαν από μια… μίνι κρίση.

Οι Ντράγκι, Μακρόν, Σολτς και ο πρόεδρος της Ρουμανίας, Κλάους Γιοχάνις έφθασαν στο Μέγαρο Μαριίνσκι, στο κέντρο του Κιέβου, όπου τους υποδέχθηκε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, αφού πρώτα επισκέφτηκαν το κατεστραμμένο από τους Ρώσους Ιρπίν.

zelensky

Ντράγκι: Θα ξαναχτίσουμε τα πάντα

«Θα ξαναχτίσουμε τα πάντα», διαβεβαίωσε σήμερα τους Ουκρανούς ο Ιταλός πρωθυπουργός. Μάριο Ντράγκι, αφότου επισκέφθηκε το Ιρπίν, προάστιο του Κιέβου.

Οι Ρώσοι «κατέστρεψαν νηπιαγωγεία, παιδικές χαρές. Όλα θα ξαναχτιστούν», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Ντράγκι βλέποντας τους κατεστραμμένους δρόμους της ουκρανικής πόλης.

«Μεγάλο μέρος αυτών που μου είπαν (οι Ουκρανοί) αφορά την ανοικοδόμηση», συνέχισε μιλώντας για τις «ελπίδες» τους, «γι' αυτά που θέλουν να κάνουν στο μέλλον».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «έχουν αρχίσει ήδη», κυρίως χάρη σε μια εφαρμογή που «καταγράφει κάθε μέρος που καταστράφηκε». Έτσι οι αρχές «γνωρίζουν ακριβώς πού βρίσκονται οι τόποι που πρέπει να ανοικοδομηθούν», πρόσθεσε απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους.

Σολτς: H Ρωσία οδεύει προς την καταστροφή

Βλέποντας τα ερειπωμένα σπίτια και τους δρόμους του Ιρπίν μετά τους ρωσικούς βομβαρδισμούς, ο Καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι η Ρωσία οδεύει προς την καταστροφή: «Αυτό λέει πολλά για τον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας, ο οποίος απλώς είναι έτοιμος για την καταστροφή. Αυτό πρέπει να το έχουμε κατά νου σε ότι αποφασίζουμε. Είναι τρομερή η καταστροφή που προκαλεί αυτός ο πόλεμος. Και είναι ακόμη χειρότερο όταν βλέπεις πόσο απίστευτα παράλογη είναι αυτή η βία».

Μακρόν: Πόλη σημαδεμένη από τα στίγματα της βαρβαρότητας

Ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε από την πλευρά του, πως σφαγές και εγκλήματα πολέμου διαπράχθηκαν στο Ιρπίν και χαιρέτισε «τον ηρωισμό» των Ουκρανών.

«Είναι μια ηρωική πόλη, σημαδεμένη από τα στίγματα της βαρβαρότητας», δήλωσε ο Μακρόν προς τους δημοσιογράφους. «Είδαμε όλοι αυτές τις εικόνες μιας πόλης κατεστραμμένης, που είναι ταυτόχρονα μια πόλη ηρωική αφού εδώ ήταν, μεταξύ άλλων, που οι Ουκρανοί σταμάτησαν το ρωσικό στρατό που κατέβαινε προς το Κίεβο. Συνεπώς αντιπροσωπεύει τον ηρωισμό του στρατού, αλλά επίσης του ουκρανικού πληθυσμού», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ουκρανία: Ρωσικοί βομβαρδισμοί σε σιδηροδρομικούς σταθμούς για να διακόψουν τη βοήθεια των ΗΠΑ

Βομβαρδισμούς σε σιδηροδρομικούς σταθμούς της Ουκρανίας πραγματοποίησαν οι Ρώσοι με σκοπό να διακόψουν τη βοήθεια των Ηνωμένων Πολιτειών. Η Ρωσία στοχεύει τις ουκρανικές σιδηροδρομ...

Φόρτωση άρθρων...