Κυριακή
28 Απριλίου 2024

Πόλεμος στο Ισραήλ: Ο Μπλίνκεν απειλεί με απομόνωση εάν επιτεθεί στη Ράφα - Ο Νετανιάχου επιμένει

Βαθαίνει το ρήγμα στις σχέσεις ΗΠΑ με Ισραήλ. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, σε νέες του δηλώσεις, τόνισε ότι μια ισραηλινή στρατιωτική χερσαία επίθεση στην Ράφα την πόλη στην νότια Λωρίδα της Γάζας κινδυνεύει «να απομονώσει περαιτέρω» το Ισραήλ και να βλάψει μακροπρόθεσμα την ασφάλειά του.

Μιλώντας κατά την αναχώρησή του από το Ισραήλ, ο Άντονι Μπλίνκεν είπε σε δημοσιογράφους ότι είχε «ειλικρινείς συνομιλίες», αναφερόμενος σε συναντήσεις με αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένου του Πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου. Μια στρατιωτική χερσαία επιχείρηση στη Ράφα «κινδυνεύει να σκοτώσει περισσότερους αμάχους. Κινδυνεύει να προκαλέσει μεγαλύτερο χάος στην ανθρωπιστική βοήθεια. Κινδυνεύει να απομονώσει περαιτέρω το Ισραήλ σε όλο τον κόσμο και να θέσει σε κίνδυνο μακροπρόθεσμα την ασφάλεια και τη θέση του», ανέφερε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

Νετανιάχου σε Μπλίνκεν: Το Ισραήλ θα στείλει στρατό στη Ράφα με ή χωρίς την αμερικανική στήριξη

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε νωρίτερα σήμερα το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού για τη συνάντηση του Νετανιάχου με τον Μπλίνκεν, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ δήλωσε ότι το Ισραήλ παραμένει αποφασισμένο να στείλει στρατό κάνοντας χερσαία έφοδο στη Ράφα, όπου περισσότεροι από 1 εκατομμύριο Παλαιστίνιοι έχουν εκτοπιστεί, και ότι το Ισραήλ θα το πράξει αυτό με ή χωρίς την υποστήριξη των ΗΠΑ.

Ο Νετανιάχου είπε στον Μπλίνκεν ότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος να νικηθεί το ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς χωρίς να προχωρήσει ο ισραηλινός στρατός στη Ράφα. «Και του είπα ότι ελπίζω ότι θα το κάνουμε με την υποστήριξη των ΗΠΑ, αλλά αν χρειαστεί - θα το κάνουμε μόνοι μας», τόνισε ο Νετανιάχου σύμφωνα με την ισραηλινή ανακοίνωση.

Διεθνείς πιέσεις για την δημιουργία παλαιστινιακού κράτους, ενώ οι ΗΠΑ χάνουν την υπομονή τους με τον Νετανιάχου

Στο πλαίσιο αυτό, ενόσω ο πόλεμος προχωρά στη Λωρίδα της Γάζας με δραματικές απώλειες και χιλιάδες θύματα λιμού, η Δύση προσπαθεί να αναλάβει ενεργό δράση, επιδιώκοντας συμφωνία εκεχειρίας και την ίδια στιγμή ορισμένα κράτη της Ευρώπης έχουν ταχθεί υπέρ της δημιουργίας ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους και παράλληλα, στις ΗΠΑ, πολλοί Δημοκρατικοί γερουσιαστές πιέζουν τον Τζο Μπάιντεν προς αυτήν την κατεύθυνση. 

Η Ισπανία συμφώνησε με την Ιρλανδία, τη Μάλτα και τη Σλοβενία να κάνουν τα πρώτα βήματα προς την αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτους, δήλωσε ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ μετά τη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες.

Μιλώντας για την Ισπανία, ο Σάντσεθ τόνισε πως αναμένει ότι η αναγνώριση θα πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια της τρέχουσας τετραετούς κοινοβουλευτικής περιόδου που ξεκίνησε πέρυσι. Πρόσθεσε ότι η συμφωνία επετεύχθη μετά από συνάντηση με τους ομολόγους του από την Ιρλανδία, τη Μάλτα και τη Σλοβενία στο περιθώριο της συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σήμερα το πρωί.

«Συμφωνούμε ότι ο μόνος τρόπος για την επίτευξη μιας διαρκούς ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή είναι μέσω της εφαρμογής μιας λύσης δύο κρατών, με τα κράτη Ισραήλ και Παλαιστίνη να ζουν δίπλα-δίπλα, με ειρήνη και ασφάλεια», αναφέρεται στο κοινό ανακοινωθέν που εξέδωσε η Ιρλανδία μετά τη συνάντηση.

Αραβικά κράτη και Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησαν σε μια συνάντηση στην Ισπανία τον Νοέμβριο ότι μια λύση δύο κρατών είναι η απάντηση στην παλαιστινιο-ισραηλινή σύγκρουση. Από το 1988, 139 από τα 193 κράτη μέλη των Ηνωμένων Εθνών έχουν αναγνωρίσει το παλαιστινιακό κράτος.

Μέλη της κυβέρνησης Μπάιντεν ζητούν τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους

Την ίδια στιγμή, πάνω από το ένα τρίτο των Δημοκρατικών γερουσιαστών είχαν καλέσει τον Τζο Μπάιντεν να πιέσει περισσότερο για τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους, την ώρα που η Ουάσινγκτον εμφανίζεται να χάνει την υπομονή της απέναντι στον στενό σύμμαχό της, το Ισραήλ.

Η πρωτοβουλία αυτή έρχεται μετά την ομιλία του επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία, του Τσακ Σούμερ, ο οποίος αιφνιδίασε ζητώντας τη διεξαγωγή νέων εκλογών στο Ισραήλ και επικρίνοντας ανοιχτά την κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου για τον τρόπο με τον οποίο χειρίζεται τον πόλεμο απέναντι στη Χαμάς, στη Λωρίδα της Γάζας.

Η κρίση στη Μέση Ανατολή «έφτασε σε κρίσιμο σημείο» και αυτό απαιτεί από τις ΗΠΑ να κάνουν περισσότερα από το να «διευκολύνουν» απλώς τις συζητήσεις μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, γράφουν στην ανοιχτή επιστολή τους οι 19 γερουσιαστές με επικεφαλής τον Τομ Κάρπερ, πολιτικό σύμμαχο του Τζο Μπάιντεν εδώ και πολλά χρόνια.

«Ζητάμε επομένως από την κυβέρνηση Μπάιντεν να εφαρμόσει γρήγορα και να δώσει στη δημοσιότητα ένα σχέδιο που θα περιγράφει τα αναγκαία μέτρα» για τη δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας, προσθέτουν οι γερουσιαστές. Το κράτος αυτό ωστόσο θα πρέπει να είναι αποστρατιωτικοποιημένο, να αναγνωρίσει το Ισραήλ και να αποκηρύξει τη Χαμάς, το παλαιστινιακό κίνημα που εξαπέλυσε την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου στο ισραηλινό έδαφος, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 1.160 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Σαν σήμερα - 28 Απριλίου

Γεγονότα 1686: Δημοσιεύεται ο πρώτος τόμος των αρχών του Ισαάκ Νεύτωνα 1788: Το Μέριλαντ γίνεται η έβδομη πολιτεία που επικυρώνει το Σύνταγμα των Ηνωμένων Πολιτειών 1789: ...

Ιράκ: Άγρια δολοφονία TikToker έξω από το σπίτι της

Άγνωστος δράστης πυροβόλησε και σκότωσε έξω από το σπίτι της την Ιρακινή σταρ των κοινωνικών δικτύων Γκουφράν Σαουάντι, περισσότερο γνωστή ως Umm Fahad. Η επίθεση έλαβε χώρα το ...

Φόρτωση άρθρων...