Για τρίτη ημέρα συνεχίζεται ο πόλεμος στο Ισραήλ. Οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές μετρούν μεγάλες απώλειες, καθώς ο συνολικός απολογισμός των νεκρών να ξεπερνά τους 1.200, ενώ πάνω από 5.000 είναι οι τραυματίες. Την ίδια ώρα, ο ισραηλινός στρατός ετοιμάζεται να εισβάλει στη Λωρίδα της Γάζας. 

Οι μάχες μεταξύ των Δυνάμεων Άμυνας του Ισραήλ και ενόπλων της παλαιστινιακής ισλαμιστικής Χαμάς συνεχίζονται σε επτά - οκτώ σημεία εντός του εδάφους του Ισραήλ, κοντά στα σύνορα με την παλαιστινιακή Λωρίδα της Γάζας, αναφέρει το πρωί της Δευτέρας ο ισραηλινός στρατός. «Μαχόμαστε ακόμη. Υπάρχουν επτά έως οκτώ ανοικτά σημεία γύρω από τη Γάζα όπου έχουμε ακόμη άνδρες μας να μάχονται με τρομοκράτες», ανέφερε ο εκπρόσωπος των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων Richard Hecht σε εκπροσώπους του Τύπου. «Θεωρούσαμε ότι από την Κυριακή θα είχαμε πια τον πλήρη έλεγχο», είπε και συμπλήρωσε «Πλέον ελπίζουμε να πετύχουμε τον στόχο μας μέχρι το τέλος της Δευτέρας». 

«Παίρνει περισσότερο χρόνο από όσο αναμέναμε», πρόσθεσε και εξήγησε: «Πιστεύαμε ότι χθες θα είχαμε τον πλήρη έλεγχο της κατάστασης. Ελπίζω ότι αυτό θα συμβεί στο τέλος της σημερινής ημέρας».

Στη διάρκεια της νύκτας «μαχητικά αεροσκάφη, ελικόπτερα, ιπτάμενα μέσα και το πυροβολικό έπληξαν περισσότερους από 500 τρομοκρατικούς στόχους της Χαμάς και του Ισλαμικού Τζιχάντ», διευκρίνισε ο ισραηλινός στρατός σε ανακοίνωσή του. Τα αεροπορικά πλήγματα συνεχίζονταν και σήμερα το πρωί. Δημοσιογράφος του AFP είδε σύννεφα καπνού να υψώνονται πάνω από τη Γάζα.

Ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, προετοίμασε τους ομοεθνείς του για έναν «μακρύ και δύσκολο πόλεμο», δεσμευόμενος ότι η Χαμάς θα πληρώσει «ένα χωρίς προηγούμενο τίμημα».

Την ίδια ώρα, στόλο συνολικά 90 αεροσκαφών στέλνουν οι ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο. Σε ετοιμότητα το λιμάνι της Σούδας για το πυρηνοκίνητο «Gerald Ford», το μεγαλύτερο και πλέον σύγχρονο αεροπλανοφόρο των ΗΠΑ.

Σε κατάσταση σοκ μετά την πιο πολύνεκρη επίθεση στην επικράτειά του από ιδρύσεως κράτους, το Ισραήλ κήρυξε επίσημα τον πόλεμο στη Χαμάς χθες Κυριακή, μετά την άνευ προηγουμένου επίθεση την προηγουμένη από το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα με ορμητήριο τη Λωρίδα της Γάζας. Επιδιώκοντας να ξαναπάρει το πάνω χέρι έπειτα από αυτή την επίθεση ευρείας κλίμακας –από γη, αέρα και θάλασσα– το Σάββατο, εβραϊκή αργία, οι ισραηλινές δυνάμεις συνέχιζαν χθες να καταδιώκουν μέλη της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ και να εξαπολύουν αεροπορικά πλήγματα εναντίον στόχων στη Λωρίδα της Γάζας, όπου καταστράφηκαν κι άλλα κτίρια.

Ισραηλινός στρατός: Η Χαμάς χρησιμοποιεί τους αμάχους ως ασπίδες

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις κατηγόρησαν σήμερα την ισλαμιστική παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς ότι χρησιμοποιεί αμάχους ως «ανθρώπινες ασπίδες». Επίσης η Χαμάς «κρύβει τρομοκρατική υποδομή σε περιοχές αμάχων» στη Λωρίδα της Γάζας, ανέφεραν οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) με ανάρτησή τους στην πλατφόρμα X (πρώην Twitter).

Σε έναν κατάλογο με «εγκλήματα πολέμου της Χαμάς», ο οποίος αναρτήθηκε στο ίδιο μέσο κοινωνικής δικτύωσης, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις δηλώνουν επίσης πως η Χαμάς συμμετέχει σε «βεβήλωση και ακρωτηριαμό νεκρών», «εσκεμμένους φόνους αμάχων» και «απαγωγή και ομηρεία αμάχων».

Η Χαμάς σκότωσε εκατοντάδες Ισραηλινούς. Επίσης απήγαγε περισσότερους από 100 ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων γυναικών, παιδιών και ηλικιωμένων. Όλοι τους έχουν μεταφερθεί στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με το Ισραήλ. Σε απάντηση, η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία βομβάρδισε στόχους της Χαμάς στον παλαιστινιακό θύλακα. 

Ισχυρές εκρήξεις στο Τελ Αβίβ

Το βράδυ της Κυριακής, δυνατές εκρήξεις ακούστηκαν στο κεντρικό Ισραήλ και στα προάστια του Τελ Αβίβ, σύμφωνα με ομάδες του CNN που βρίσκονται στο πεδίο. Η Χαμάς ισχυρίστηκε ότι στοχεύει το διεθνές αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν, τον διεθνή κόμβο του Ισραήλ, που βρίσκεται λίγο έξω από το Τελ Αβίβ. 

Ωστόσο, ο αναπληρωτής αρχισυντάκτης της BILD, Paul Ronzheimer, λίγα λεπτά νωρίτερα έγραψε: «Μόλις προσγειωθήκαμε. Δεν ακούσαμε καμία ρουκέτα κοντά στο αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν μέχρι στιγμής».

Στο ίδιο μήκος κύματος και η ανάρτηση της ανταποκρίτριας του Ιndependent Bel Trew, η οποία έγραψε στο «Χ»: «Η Χαμάς δηλώνει ότι στόχευσε το αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν στο Τελ Αβίβ -αναχαιτίστηκε ο πύραυλος. Μόλις προσγειώθηκα στο Τελ Αβίβ -οι πτήσεις συνεχίζονται…». 

Όπως μπορεί να εκτιμηθεί από τα πλάνα που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο, ρουκέτες αναχαιτίστηκαν από το περίφημο σύστημα αεράμυνας «Iron Dome» του Ισραήλ. 

Το υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ, σημείωσε ότι το Iron Dome είναι ικανό να αναχαιτίσει με επιτυχία πολλούς πυραύλους ταυτόχρονα.

Ο απολογισμός θυμάτων, τραυματιών και ομήρων σε 48 ώρες 

Σύμφωνα με τους πιο πρόσφατους επίσημους απολογισμούς θυμάτων που δημοσιοποιήθηκαν χθες, πάνω από 700 άνθρωποι σκοτώθηκαν στο Ισραήλ, ενώ άλλοι 2.150 τραυματίστηκαν, από τους οποίους πολλοί βρίσκονται «σε κρίσιμη κατάσταση».

«Ο εχθρός βρίσκεται ακόμη στο πεδίο», στο έδαφος του Ισραήλ, «ενισχύουμε τις δυνάμεις μας πάνω απ’ όλα κοντά στη Λωρίδα της Γάζας και διεξάγουμε εκκαθαριστικές επιχειρήσεις», δήλωνε χθες βράδυ εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, διαμηνύοντας ότι «οι τρομοκράτες» θα καταδιωχθούν «παντού», «όπου κι αν βρίσκονται».

Στη Λωρίδα της Γάζας, θύλακα υπό τον έλεγχο της Χαμάς από το 2007, τουλάχιστον 413 Παλαιστίνιοι –ανάμεσά τους 78 παιδιά και 41 γυναίκες– σκοτώθηκαν και άλλοι 2.300 τραυματίστηκαν, σύμφωνα με τις αρχές. 

Ο ισραηλινός στρατός ανέπτυξε δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες για να ανακτήσει τον πλήρη έλεγχο περιοχών που καλύπτονται από έρημο κοντά στη Λωρίδα της Γάζας, να διασώσει ισραηλινούς ομήρους ή αιχμαλώτους και να απομακρύνει το σύνολο των κατοίκων της περιοχής ως σήμερα Δευτέρα το πρωί. Η Χαμάς κρατά «πάνω από 100» αιχμαλώτους, ανέφερε χθες Κυριακή η υπηρεσία Τύπου της κυβέρνησης.

«Πολίτες και στρατιώτες βρίσκονται στα χέρια του εχθρού, είμαστε σε καιρό πολέμου», είπε ο επικεφαλής του ισραηλινού στρατού Χερτσί Χαλεβί.

«Αρκετοί» Αμερικανοί σκοτώθηκαν, σύμφωνα με εκπρόσωπο του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της προεδρίας των ΗΠΑ. «Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε τον θάνατο αρκετών Αμερικανών πολιτών», είπε ο αξιωματούχος, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας. «Εκφράζουμε τα πιο ειλικρινή συλλυπητήριά μας στις οικογένειες όλων όσοι επλήγησαν», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του ΣΕΑ, τονίζοντας πως η αμερικανική κυβέρνηση παραμένει σε συνεχή επαφή με την ισραηλινή. Ανάμεσα στους νεκρούς είναι επίσης τουλάχιστον δέκα υπήκοοι Νεπάλ, όπως και πολίτες άλλων κρατών, ανάμεσά τους Γαλλίδα. Το υπουργείο Εξωτερικών του Καναδά έκανε λόγο για τον «θάνατο ενός Καναδού και την εξαφάνιση άλλων δύο».

«Ενότητα» ζήτησε ο ισραηλινός πρόεδρος Ισαάκ Χέρτσογκ, «στον λαό, στο κοινοβούλιο και στην κυβέρνηση», μπροστά στην «κατάσταση έκτακτης ανάγκης».