Τρίτη
23 Ιουλίου 2024

Politico: Έρχεται το τέλος του Μακρόν – Τον καλούν να μην βγει μπροστά στις εκλογές

Πλανήτης

Ως βάρος φαίνεται να βλέπουν οι Γάλλοι τον Εμανουέλ Μακρόν, αν και στο εξωτερικό παρουσιάζει τον στιλπνό, σίγουρο για τον εαυτό του πολιτικό.

Από το βράδυ της Κυριακής, μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών όπου ο Εμανουέλ Μακρόν είδε το κόμμα του να συντρίβεται από την ακροδεξιά της Μαρίν Λεπέν, η Γαλλία βρίσκεται σε πολιτική δίνη.

Η προκήρυξη των πρόωρων εκλογών προκάλεσε σεισμό στο πολιτικό σκηνικό και οι σύμμαχοι του Μακρόν φοβούνται ότι θα μπορούσε να τους οδηγήσει στην καταστροφή.

Σύμμαχοι του Μακρόν τον καλούν να μην βγει μπροστά στις εκλογές

Το Politico μεταφέρει το κλίμα που επικρατεί στη Γαλλία μέσω άρθρου του με τίτλο «Είναι ο Μακρόν πολύ τοξικός για να κερδίσει;».

«Δεν θα δείτε το πρόσωπο του Μακρόν στις αφίσες της προεκλογικής μου εκστρατείας, αυτό μπορώ να σας το πω», δήλωσε βουλευτής που ανήκει στον συνασπισμό του Γάλλου προέδρου.

«Το Ελιζέ δεν έχει κατανοήσει πραγματικά τη διάθεση “κατά του προέδρου” στη Γαλλία», δήλωσε αξιωματούχος -που δεν θέλησε να κατονομαστεί – της κοινοβουλευτικής ομάδας του Renaissance του Μακρόν.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι Γάλλοι βλέπουν τον πρόεδρό τους ως υπερόπτη και αυταρχικό, και ως αλεξικέραυνο για τα αισθήματα κατά της ελίτ που έχουν αναδευτεί στον απόηχο πολλών κρίσεων, όπως η εξέγερση των Κίτρινων Γιλέκων και η πανδημία της covid, που έπληξαν τη Γαλλία τα τελευταία χρόνια.

Η απροθυμία του να αλλάξει πορεία μπροστά στις εκτεταμένες διαμαρτυρίες για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος πέρυσι ενίσχυσε την άποψη ότι είναι απόμακρος και χωρίς αίσθηση της πραγματικότητας ενώ ο τόνος του μπορεί να φανεί αλαζονικός και ελιτίστικος.

Μπορεί ο ίδιος, όπως αναφέρει το Politico, να εκτιμά ότι οι εκλογές ενδεχομένως να αντιστρέψουν το ακροδεξιό ρεύμα και συσπειρώσουν τους ψηφοφόρους των άλλων κομμάτων, ωστόσο, ο φόβος στο δικό του στρατόπεδο είναι ότι ενδεχομένως να συμβεί το αντίθετο.

«Εάν ο πρόεδρος θέσει τον εαυτό του μπροστά, είναι ένα τεράστιο ρίσκο», δήλωσε ο Ματιέ Γκαλάρντ, αναλυτής ερευνών στην Ipsos. «Το σίγουρο είναι ότι αν εμπλακεί, θα κινητοποιήσει τον κόσμο εναντίον του», πρόσθεσε.

Οι πρώτες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το κόμμα του Μακρόν θα μπορούσε να πληγεί από τη νέα εκλογική αναμέτρηση. Αναδύεται μια πραγματική προοπτική ότι ο προεδρικός συνασπισμός θα μπορούσε ακόμη και να καταλήξει σε τρίτη δύναμη της γαλλικής πολιτικής, πίσω από την ακροδεξιά και ενδεχομένως την αριστερά.

Για πολλούς συμμάχους και πρώην υποστηρικτές, η τρομερή αυτοπεποίθηση του Μακρόν μετατρέπεται σε άρνηση της πραγματικότητας που τον τυφλώνει απέναντι στην αντιπάθεια που προκαλεί.

Η απόφαση να επιστρέψει στις κάλπες είναι «η παραληρηματική πράξη ενός ανθρώπου που έχει βγει νοκ άουτ από την ήττα», σχολίασε ένας πρώην υπάλληλος του Ελιζέ.

Όπως φαίνεται από τη στιγμή της ανακοίνωσης του Μακρόν για εκλογές, σύμμαχοί του εξέφρασαν με σαφήνεια τη θέση τους. Ένας από αυτούς, σύμφωνα με το Politico, ήταν ο Φρανσουά Μπαϊρού, βασικός σύμμαχος και ένας από τους πρώτους υποστηρικτές του Μακρόν, ο οποίος βρέθηκε στο Μέγαρο των Ηλυσίων το βράδυ της Δευτέρας για να στείλει το δικό του μήνυμα. Ο Μακρόν «δεν πρέπει να εμπλακεί πολύ στην προεκλογική εκστρατεία», φέρεται να είπε, σύμφωνα με πηγή. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι φέρεται να συζήτησε την αναγκαία «απομακρονοποίηση» με τους βουλευτές του.

«Όσο περισσότερο μιλάει, τόσο περισσότερο χάνουμε μονάδες [στις δημοσκοπήσεις]», δήλωσε σύμβουλος βουλευτή του Renaissance.

Οι Γάλλοι μοιάζουν να μην ξεχνούν το παρελθόν του Μακρόν

Ο Μακρόν έχει κατηγορηθεί για κακούς χειρισμούς σε μια σειρά κρίσεων, πολλές εκ των οποίων προκλήθηκαν από την ίδια την κυβέρνηση. Μία εξ αυτών ήταν το συνταξιοδοτικό που έβγαλε τους Γάλλους στους δρόμους, ωστόσο, ο Μακρόν τους αγνόησε και χρησιμοποιώντας μια συνταγματική κερκόπορτα πέρασε τον νόμο χωρίς ψηφοφορία στο κοινοβούλιο.

Οι Γάλλοι, δε, φαίνεται να θεωρούν τον Μακρόν ως πρόεδρο για τους πλούσιους και όχι ως έναν άνθρωπο που προήλθε από τον λαό. Ήταν επενδυτικός τραπεζίτης πριν ασχοληθεί με την πολιτική και ορισμένες από τις πολιτικές για τις φορολογικές περικοπές έχουν υποδαυλίσει την άποψη ότι ενδιαφέρεται να βοηθήσει δισεκατομμυριούχος, όπως ο Μπερνάρ Αρνό.

Ακόμη και η ευφράδεια του φαίνεται να μην λειτουργεί υπέρ του, κάνοντας τον συχνά να μοιάζει διδακτικός και πατροναριστικός.

Ο Μακρόν, πάντως, παρά τους όποιους φόβους και αντιρρήσεις, φαίνεται να έχει το δικό του σχέδιο για την προεκλογική εκστρατεία. Σήμερα αναμένεται να παραχωρήσει ομιλία όπου θα μιλήσει για τη μάχη με την ακροδεξιά. Μάλιστα, όπως μεταδίδουν γαλλικά μέσα, σχεδιάζει να κάνει τρεις εμφανίσεις την εβδομάδα.

Αν και η προεδρία δεν είναι διακύβευμα στις εκλογές, η αξιοπιστία του Μακρόν είναι. Ο ίδιος πάντως διαψεύδει τις φήμες περί παραίτησης, εάν το κόμμα του συντριβεί. «Πάω για να κερδίσω», δήλωσε στο περιοδικό Figaro τη Δευτέρα.

Σύμφωνα με το Politico, ο κίνδυνος είναι σαφής: Ο Μακρόν συμμετείχε σε μεγάλο βαθμό στην προεκλογική εκστρατεία για τις ευρωεκλογές η οποία ολοκληρώθηκε καταστροφή για το κόμμα του.

«Το Renaissance σημείωσε καταστροφικό αποτέλεσμα παρά την έντονη συμμετοχή του προέδρου και του πρωθυπουργού του Γκαμπριέλ Ατάλ στην προεκλογική εκστρατεία», δήλωσε ο Γκαλάρντ από την Ipsos. «Η συμμετοχή τους δεν ήταν αρκετή για να κινητοποιήσει την εκλογική τους βάση, αλλά το διακύβευμα είναι υψηλότερο αυτή τη φορά με την προοπτική μιας κυβέρνησης [του Εθνικού Συναγερμού] για πρώτη φορά», είπε.

Ήδη, έχει υποστεί δύο συνεχόμενες εκλογικές ήττες και τώρα βρίσκεται αντιμέτωπος με μία ακόμη. «Ο Εμανουέλ Μακρόν έχει χάσει την αύρα που είχε το 2017» όταν εξελέγη για πρώτη φορά, δήλωσε ο Γκαλάρ, «και μπορούμε να δούμε ξεκάθαρα ότι αγωνίζεται να επικοινωνήσει πού οδηγεί τη χώρα», συμπλήρωσε.

Τι θα συμβεί λοιπόν αν ο Μακρόν χάσει;

Ο ακροδεξιός Εθνικός Συναγερμός θα γίνει για πρώτη φορά η επικεφαλής δύναμη στην Εθνοσυνέλευση της Γαλλίας. Ο προεδρικός συνασπισμός του Μακρόν θα  κοντά με το αριστερό μπλοκ. Δεκάδες βουλευτές του θα μπορούσαν να χάσουν τις έδρες τους.

«Μας ρίχνουν», δήλωσε ένας σύμβουλος του κόμματος, «για ένα λάθος που του ανήκει».

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Τραγωδία στη Νάπολη: Δύο νεκροί και 13 τραυματίες από κατάρρευση μπαλκονιού (βίντεο)

Σοβαρό δυστύχημα με τραγικό απολογισμό δύο νεκρών και 13 τραυματιών, συνέβη χθες βράδυ στην Ιταλία στην περιοχή Σκαμπία λίγο έξω από τη Νάπολη. Για άγνωστη αιτία κατέρρευσε ένα μπα...

Φόρτωση άρθρων...