Δευτέρα
29 Απριλίου 2024

Politico για Πούτιν: Τα δήθεν «υψηλά ποσοστά» υπονομεύουν τη νίκη του

Πλανήτης

«Με τα επίσημα αποτελέσματα να δείχνουν ότι κέρδισε 9 στις 10 ψήφους, μήπως ο Ρώσος αυτοκράτορας υπερέβαλε τα όριά του», διερωτάται το Politico και τονίζει ότι η ρωσική ελίτ μπορεί να αλλάξει στάση απέναντί του και να αναζητήσει το επόμενο αφεντικό τους.

Όπως αναφέρει το πολιτικό περιοδικό, την Κυριακή, έπειτα από τρεις ημέρες ψηφοφορίας, ανακοινώθηκε η συντριπτική νίκη του Πούτιν, δίνοντάς του ένα ρεκόρ της τάξεως των 87% των ψήφων, παραθέτοντας τις δηλώσεις του προέδρου της Ρωσίας τον περασμένο Νοέμβριο σε αξιωματούχους ότι «το πιο σημαντικό αποτέλεσμα οποιασδήποτε ρωσικής εκλογής είναι η νομιμότητα» και πως «αυτό είναι το θεμέλιο της πολιτικής σταθερότητας».

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Πούτιν θα χρησιμοποιήσει το αποτέλεσμα ως απόδειξη της μαζικής υποστήριξης που διαθέτει. Αλλά μια τόσο στρεβλή εκλογή - στην οποία όλοι οι αντίπαλοι συνεθλίβησαν και ακόμη και οι νεκροί μπορεί να τον ψήφισαν - κινδυνεύει να υπονομεύσει την πολιτική σταθερότητα που επιθυμεί», αναφέρει το Politico, τονίζοντας πως υπήρξε ιστορικό χαμηλό για τη μετασοβιετική Ρωσία.

«Με τα χρόνια, η προεδρική διοίκηση δημιούργησε όλο και πιο ευνοϊκές συνθήκες για τον εαυτό της», δήλωσε ο Ντέιβιντ Κανκίγια, από την ανεξάρτητη ομάδα παρακολούθησης Golos, υπογραμμίζοντας «αλλά αυτή τη φορά έφτασε σε μια άνευ προηγουμένου κορύφωση».

Ακόμη και χωρίς να ληφθεί υπ’ όψιν η καταστολή που ασκήθηκε στην αντιπολίτευση, επρόκειτο για τη λιγότερο ανταγωνιστική ψηφοφορία στη σύγχρονη ιστορία της Ρωσίας: Μόνο τρεις υποψήφιοι χώρισαν τον Πούτιν από ένα ψηφοδέλτιο τύπου Στάλιν, που θα διέθετε μόλις ένα όνομα.

Επίσης, ήταν η λιγότερο διαφανής. Ποτέ στο παρελθόν δεν υπήρξαν τόσο λίγοι ανεξάρτητοι παρατηρητές, με τόσο μικρή πρόσβαση, ενώ ακόμη κι ο επικεφαλής του Golos βρίσκεται στη φυλακή.

Σε μια άλλη πρωτοτυπία, σε περίπου 29 περιφέρειες της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που είναι πιο επιρρεπείς σε διαμαρτυρίες, η ψηφοφορία διεξήχθη ηλεκτρονικά με τους ανεξάρτητους παρατηρητές να κάνουν λόγο για μέθοδο του «μαύρου κουτιού», που είναι σχεδιασμένη να διευκολύνει την αλλοίωση της ψήφου.

«Ίσως η πλέον κατάφωρη παραβίαση σε ένα τοπίο παρανομίας ήταν ένας στρατός ψηφοφόρων "νεκρών ψυχών"», αναφέρει η Ρωσίδα πολιτική αναλύτρια στο Carnegie Russia Eurasia Center στο Βερολίνο Αικατερίνη Σούλμαν.
Κάτι που ισχύει ιδιαίτερα για τις ψήφους που δόθηκαν από τα «νέα εδάφη» που κατέκτησε η Ρωσία στην Ουκρανία, όπου σύμφωνα με τις εκλογικές αρχές υπήρχαν περίπου 4,6 εκατομμύρια δυνητικοί ψηφοφόροι. Ο αριθμός αυτός είναι σύμφωνος με τις παλιές ουκρανικές στατιστικές σε περίοδο ειρήνης. Όμως δύσκολα αντιστοιχεί στον σημερινό πληθυσμό.

«Είναι προφανές ότι σε περιόδους πολέμου, οι άνθρωποι σκοτώνονται, απομακρύνονται» λέει η Σούλμαν.

«Καθαρή μυθοπλασία»

Διεξάγεται πόλεμος σε αυτές τις περιοχές και η δημόσια εποπτεία είναι μηδενική, αναφέρει ο Κανκίγια και προσθέτει πως οι κάτοικοι δεν χρειάζονται καν ρωσικό διαβατήριο για να ψηφίσουν. «Έτσι, τα πάντα μπαίνουν στη σφαίρα της καθαρής φαντασίας. Στη συνέχεια, υπήρξαν τα δεκάδες εκατομμύρια κρατικών υπαλλήλων και φοιτητών που εξαναγκάστηκαν να ψηφίσουν», όπως είπε.

«Παραδόξως, οι ουρές που φάνηκαν έξω από ορισμένα εκλογικά τμήματα την Παρασκευή - την ημέρα που ορίστηκε η ψηφοφορία για τους περισσότερους, προφανώς ήταν για να δοθεί περισσότερος χρόνος στους εκλογικούς υπαλλήλους να προσαρμόσουν το αποτέλεσμα σε ικανοποιητικά επίπεδα. «Ήταν στην πραγματικότητα μία επίδειξη ανθρώπων που στερήθηκαν το δικαίωμα ψήφου τους» σημειώνει.

«Σε όλη τη χώρα, στα εκλογικά κέντρα οι άνθρωποι ντύθηκαν με κοστούμια, προφανώς για να προσδώσουν λίγη χαρά στις εκλογές - αλλά τίποτε δεν μπορούσε να αποσπάσει την προσοχή από τις ομάδες των πανομοιότυπα ντυμένων εργατών εργοστασίων, ψαράδων και έφιππων ανδρών που εμφανίστηκαν για να ψηφίσουν ακριβώς την ίδια ώρα.

«Είμαι πεπεισμένος ότι η απόλυτη πλειοψηφία των Ρώσων δεν θα έχει μεγάλη εμπιστοσύνη στα αποτελέσματα αυτής της ψηφοφορίας», δήλωσε ο Κανκίγια. «Αν και πρόκειται για ένα ολοφάνερο τσίρκο, το Κρεμλίνο μπορεί να μην ενδιαφέρεται τόσο πολύ», αναφέρει το Politico.

Ο σύμβουλος του Clatham House Νικολάι Πετρόφ δήλωσε ότι μέσα σε μερικούς μήνες η εικόνα του Κρεμλίνου έχει υποστεί τρία πλήγματα. «Η εικόνα που ήθελε ο Πούτιν έχει καταστραφεί» σημείωσε αν και δεν υπάρχουν ακόμη ορατές πολιτικές συνέπειες.

Η ελίτ

«Το κύριο ακροατήριο του Κρεμλίνου είναι η ελίτ, είναι αυτοί που πρέπει να πειστούν ότι τα τελευταία έξι χρόνια η θέση του Πούτιν δεν έχει αποδυναμωθεί, αλλά έχει γίνει ισχυρότερη», εξηγεί ο Πετρόφ, σημειώνοντας ότι θα είναι δύσκολο να τους ξεγελάσουν, καθώς έχουν εμπλακεί στη νοθεία των ψήφων και επομένως γνωρίζουν σε ποιο βαθμό η επίσημη εικόνα διαφέρει από την πραγματικότητα.

Όπως αναφέρει, οι εκλογές δεν ενίσχυσαν τη θέση του Κρεμλίνου. Αλλά ο Πούτιν μπορεί να έχει την εντύπωση ότι απολαμβάνει απόλυτη υποστήριξη και ότι έχει πλέον ελεύθερο πεδίο δράσης.

«Κατά ειρωνικό τρόπο, περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον, ο ίδιος ο Πούτιν είναι αυτός που μπορεί να είναι ο μεγαλύτερος ηττημένος της δικής του στημένης ψήφου», τονίζει το Politico σημειώνοντας τα λόγια του Πετρόφ:

«Αν η ελίτ δει ότι, υπό την πίεση του Κρεμλίνου, αναφέρει σήμερα αριθμούς που είναι πολύ διαφορετικοί από τους πραγματικούς αριθμούς, θα βγάλουν τα συμπεράσματά τους. Θα κοιτάζουν τριγύρω και θα αναρωτιούνται σε ποιον θα έπρεπε να στοιχηματίσουν ως το επόμενο αφεντικό».

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

ΗΠΑ: Ανεμοστρόβιλοι σαρώνουν τις κεντρικές πολιτείες– Τουλάχιστον 5 νεκροί (Photos)

Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας ορισμένων από τους δεκάδες ανεμοστρόβιλους που σάρωσαν τις μεγάλες πεδιάδες των κεντρικών πολιτειών των ΗΠΑ, ανακοίνωσαν την ...

«Στο ψηφοδέλτιο γράψτε μόνο Τζόρτζια»: H Ιταλίδα πρωθυπουργός ανακοίνωσε την υποψηφιότητά της στις Ευρωεκλογές

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι ανακοίνωσε πριν από λίγο από την Πεσκάρα της κεντρικής Ιταλίας ότι θα είναι υποψήφια στις Ευρωεκλογές με το κόμμα της "Αδέλφια της Ιταλίας". ...

Φόρτωση άρθρων...