Κυριακή
28 Απριλίου 2024

Politico: Οι πολιτικοί που θα πρωταγωνιστήσουν στην Ευρώπη το 2024

Πλανήτης
Tags: Ευρώπη

Είναι οι πολιτικοί με τη μεγαλύτερη επιρροή στην Ευρώπη, οι πιο ενεργοί, οι ταραξίες και οι ονειροπόλοι. Είναι η «τάξη του 2024» όπως την παρουσιάζει το Politico με τα πιο επιδραστικά πρόσωπα της πολιτικής σκηνής στη γηραιά ήπειρο. Τρεις διαφορετικές κατηγορίες, για τρεις διαφορετικούς τύπους εξουσίας.

Ως ο πιο ισχυρός πολιτικός στην Ευρώπη εμφανίζεται ο Ντόναλντ Τουσκ κέρδισε τις εκλογές στην Πολωνία και αναμένεται να ηγηθεί ενός κυβερνητικού συνασπισμού. Κατά το Politico είναι η ελπίδα της Ευρώπης για ενίσχυση του πολιτικού κέντρου σε μια εποχή, που οι ακραίοι πολιτικοί και ο λαϊκισμός κερδίζει έδαφος.

Οι πιο ενεργοί – επιδραστικοί πολιτικοί

Στην κατηγορία των πιο ενεργών πολιτικών εντάσσονται ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι, η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ, ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν και ο ηγέτης των Εργατικών στη Βρετανία, Κιρ Στάρμερ.  

Η λίστα στην εν λόγω κατηγορία συμπληρώνεται με τον Αντρέι Γέρμακ, ο επικεφαλής του Γραφείου του Προέδρου της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Θεωρείται ο άνθρωπος που «έτρεξε» την προσέγγιση της Ουκρανίας με τη Δύση (ΕΕ και ΝΑΤΟ), κόντρα στην εξωτερική πολιτική της Ρωσίας. Είναι επίσης ο άνθρωπος που ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο για παρασκηνιακές συνομιλίες. Πολλοί τον κατηγορούν πως έχει αρχίσει να συγκεντρώνει υπερβολική δύναμη, ενώ άλλοι του πιστώνουν πως στην πραγματικότητα αναλαμβάνει όλες τις δύσκολες αποστολές ώστε να κρατήσει αδιάβλητο τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Οι «ταραξίες»

Στη λίστα με τους «ταραξίες» της Ευρώπης περιλαμβάνονται η Ελβίρα Ναμπιουλίνα, πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας, η οποία έχει καταφέρει να αποτρέψει την κατάρρευση του ρουβλιού παρά τις ισχυρές κυρώσεις. Βρίσκεται στην υψηλότερη θέση της κατάταξης ως η κορυφαία τεχνοκράτισσα που κρατά τη πολεμική μηχανή του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν εν λειτουργία.

Ακολουθούν ο Κάρλες Πουτζδεμόν, ο καταλανός ηγέτης που ηγήθηκε της απόπειρας δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της το 2017 και σήμερα ζει στο Βέλγιο. Εξελίχθηκε σε ρυθμιστικό παράγοντα των πολιτικών εξελίξεων στην Ισπανία, καθώς με την υποστήριξή του ο Πέδρο Σάντσεθ κατάφερε να σχηματίσει κυβέρνηση. Ως αντάλλαγμα κέρδισε τη χορήγηση αμνηστίας για όλους του καταλανούς πολιτικούς σε βάρος των οποίων έχει ασκηθεί δίωξη και έχουν φυλακιστεί για την ενορχήστρωση του δημοψηφίσματος, που κρίθηκε παράνομο από τις ισπανικές αρχές.

Η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Αναλένα Μπέρμποκ και ο Μπιτζίνα Ιβανισβίλι, πρώην πρωθυπουργός της Γεωργίας και πλουσιότερος άνθρωπος στη χώρα του, ο οποίος  επιδιώξει να αποσυρθεί η υποψηφιότητα της Γεωργίας για την ένταξή της στην ΕΕ και να προσέλθει η χώρα του ξανά στη σφαίρα επιρροής της Ρωσίας. Εννοείται πως και φέτος, στην παρέα των «ταραξιών» εντάσσεται και ο Βίκτορ Όρμπαν, πρωθυπουργός της Ουγγαρίας.

Μαζί τους και ο Μπιέρν Χέκε, ηγέτης του γερμανικού ακροδεξιού κόμματος «Εναλλακτική για τη Γερμανία» στο κρατίδιο της Θουριγγίας, είναι ένας ακόμη «ταραξίας», καθώς ζητάει το θάνατο της ΕΕ. Επίσης ο Μάνφρεντ Βέμπερ, ηγέτης του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) και μέλος της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης της Βαυαρίας, που σύμφωνα με το Politico, σπρώχνει το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα προς τα ακροδεξιά, προκειμένου να προσελκύσει όσους ψηφοφόρους είναι δυσαρεστημένοι από τη μετανάστευση και τους νόμους για την «πράσινη» μετάβαση.

Οι «ονειροπόλοι»

Η «τάξη του 2024» συμπληρώνεται με τους ονειροπόλους. Στην κορυφή βρίσκεται ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Δεύτερος στη σχετική λίστα εμφανίζεται ο Αλεξέι Ναβάλνι, ο οποίος έχει φυλακιστεί από το καθεστώς του Βλαντίμιρ Πούτιν κατηγορούμενος για απάτες. Και ακολουθούν: ο Ζεράλντ Νταρμανάν, υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας και ο Νάιτζελ Φαράτζ, πρώην ηγέτης του κόμματος για το Brexit, που οι φήμες τον θέλουν να επιστρέφει στους Συντηρητικούς εν όψει των εκλογών στη Βρετανία τον Ιανουάριο του 2025.

Η  Ρομπέρτα Μετσόλα, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε μια κρίσιμο περίοδο μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου «Κατάργκεϊτ», η Μαίρη Λου ΜακΝτόναλντ Πρόεδρος του κόμματος Σιν Φέιν της Ιρλανδίας, ο Πέτρ Πάβελ, Πρόεδρος της Τσεχικής Δημοκρατίας, ο Τόμας Μπαχ, Πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, και η Τζένι Ερμόσο, η Ισπανίδα ποδοσφαιρίστρια που πρωτοστάτησε του κινήματος του #meToo στο ποδόσφαιρο, ύστερα από το περιστατικό με τον Λουίς Ρουμπιάλες, τότε πρόεδρος της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας της Ισπανίας, ο οποίος τον φίλησε στο στόμα, χωρίς τη θέλησή της, κατά την απονομή του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Σεισμός 6,1 Ρίχτερ στην Ταϊβάν

Σεισμός μεγέθους 6,1 Ρίχτερ έγινε σήμερα (ξημερώματα Σαββάτου, τοπική ώρα) στην επαρχία Χουαλιέν της ανατολικής Ταϊβάν, ανακοίνωσε η τοπική μετεωρολογική υπηρεσία. Μέχρι τώρα δε...

Σαν σήμερα - 27 Απριλίου

Γεγονότα 1296: Ηττώνται οι Σκωτσέζοι από τους Άγγλους στη μάχη του Ντάνμπαρ. 1667: Πωλούνται τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας του έργου «Χαμένος Παράδεισος» από τον τυφλ...

Φόρτωση άρθρων...