Επιφωνήματα ανακούφισης έφερε σε αρκετούς αξιωματούχους στις Βρυξέλλες, η νίκη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις τουρκικές εκλογές την περασμένη Κυριακή, σύμφωνα με το Politico.

«Τόσο στις Βρυξέλλες όσο και σε άλλες πρωτεύουσες της Ευρωπαϊκής Ένωσης η ανησυχία μεγάλωνε ότι μία νίκη του Κιλιτσντάρογλου θα επιχειρούσε να επανακαθορίσει και να αναβαθμίσει ποιοτικά την σχέση της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκής Ένωσης», επισημαίνει το αμερικανικό περιοδικό.

Τι θα επιδιώξει ο Κιλιτσντάρογλου

Ο αρθρογράφος του περιοδικού υποστηρίζει ότι ο υποψήφιος πρόεδρος της αντιπολίτευσης στην Τουρκία θα ήθελε να αναβαθμίσει την Τελωνειακή Ένωση με την Ευρώπη, να οριστικοποιήσει την συμφωνία για την απελευθέρωση της βίζας και να «ξεπαγώσει» τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις για την είσοδο της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι Ευρωπαίοι δεν επιθυμούν να ανοίξει το κεφάλαιο ένταξη

Η τελευταία αποτελεί «πονοκέφαλο» για τους Ευρωπαίους ηγέτες, οι οποίοι βλέπουν θετικά την μεταρρυθμιστική ατζέντα του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου αλλά δεν θέλουν να γίνει επανεκκίνηση στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

«Σε κάποια στιγμή, θα πρέπει να κάνουμε σαφές ότι η Ουκρανία και τα Δυτικά Βαλκάνια θα είναι η τελευταία διεύρυνση. Είναι αδιανόητο ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορέσει να απορροφήσει τόσο την Τουρκία όσο και την Ουκρανία. Η αγορά δεν θα το αντέξει», είπε ανώνυμα υψηλόβαθμος αξιωματούχος.

Μία νίκη Ερντογάν μπορεί να φέρει στρατιωτικές εντάσεις

Όμως, το Politico προειδοποιεί ότι μία νίκη Ερντογάν μακροπρόθεσμα μπορεί να φέρει σοβαρά προβλήματα στους Ευρωπαίους. «Οι διμερείς διαφωνίες μεταξύ της Τουρκίας από τη μια πλευρά και των ευρωπαϊκών μελών, της Ελλάδας και/ή της Κύπρου,  από την άλλη, κινδυνεύουν να πυροδοτήσουν εντάσεις μεταξύ της Άγκυρας και ολόκληρου του μπλοκ. Αυτό θα μπορούσε να προμηνύει μια ακόμη προσπάθεια του Ερντογάν να απελευθερώσει πρόσφυγες και μετανάστες στην Ευρώπη», τονίζει το περιοδικό.

Παράλληλα, εξηγεί ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν στρατιωτικές εντάσεις «ιδιαίτερα εάν η Τουρκία ξαναρχίσει την εξερεύνηση υδρογονανθράκων σε αμφισβητούμενα ύδατα».

«Συνολικά, αυτό που αποκάλυψαν ξεκάθαρα οι εκλογές της Τουρκίας είναι η έλλειψη σαφούς πολιτικής Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας. Το “καλύτερα ο διάβολος που ξέρεις” δεν είναι υποκατάστατο», καταλήγει το Politico.