Κυριακή
28 Απριλίου 2024

Πώς η CIA βοηθά κρυφά την Ουκρανία στη μάχη ενάντια στον Πούτιν

Πλανήτης

Ομάδες Ουκρανών στρατιωτών, καλά κρυμμένες σε ένα υπόγειο καταφύγιο σε ένα δάσος, κρυφακούν συνομιλίες μεταξύ Ρώσων στρατιωτικών και παρακολουθούν τις κινήσεων ρωσικών δορυφόρων.

Η εν λόγω «βάση», αθέατη στον «έξω κόσμο», βρίσκεται εντός των ουκρανικών συνόρων, σε περιοχές που έχουν βομβαρδιστεί από τις ρωσικές δυνάμεις. Η συγκεκριμένα βάση «κρύβει» ωστόσο και ένα άλλο μυστικό, όπως αναφέρουν οι Τάιμς της Νέας Υόρκης, καθώς έχει χρηματοδοτηθεί και σε έναν βαθμό εξοπλιστεί από την Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών των ΗΠΑ (CIA).

Καθώς μπαίνουμε πια στον τρίτο χρόνο του πολέμου στην Ουκρανία, η συνεργασία των μυστικών υπηρεσιών της Ουάσιγκτον και του Κιέβου ξεχωρίζει ως «στυλοβάτης» της ουκρανικής άμυνας.

Πριν από περίπου δέκα χρόνια…

«Η CIA και άλλες αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών παρέχουν πληροφορίες (σ.σ. στους Ουκρανούς) για στοχευμένες πυραυλικές επιθέσεις, παρακολουθούν τις κινήσεις των ρωσικών στρατευμάτων και βοηθούν στην υποστήριξη κατασκοπευτικών δικτύων», γράφουν οι δημοσιογράφοι Ανταμ Ενταους και Μάικλ Σβιρτς στους New York Times, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι αυτή η αμερικανο-ουκρανική συνεργασία δεν είναι προϊόν του τρέχοντος ρωσο-ουκρανικού πολέμου. Αντιθέτως, ξεκίνησε να αναπτύσσεται πριν από περίπου δέκα χρόνια και στην πορεία κατάφερε να μεταμορφώσει την Ουκρανία, οι μυστικές υπηρεσίες της οποίας θεωρούνταν άλλοτε ολότελα διαβλητές, σε έναν από τους σημαντικότερους εταίρους (intelligence partners) της Ουάσιγκτον κατά του Κρεμλίνου. Υποκλάπηκαν, έτσι, περισσότερες ρωσικές επικοινωνίες από όσες ο σταθμός της CIA στο Κίεβο μπορούσε αρχικά να διαχειριστεί.

Σύμφωνα με όσα αναφέρουν οι Ανταμ Ενταους και Μάικλ Σβιρτς στο μακροσκελές άρθρο τους για τους Τάιμς της Νέας Υόρκης, υπάρχει πια ένα –υποστηριζόμενο από τη CIA– δίκτυο κατασκοπικών βάσεων που κατασκευάστηκαν τα τελευταία οκτώ χρόνια σε δώδεκα μυστικές τοποθεσίες κατά μήκος των ρωσικών συνόρων.

Γύρω στο 2016, η αμερικανική Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών (CIA) άρχισε να εκπαιδεύει μια επίλεκτη ουκρανική δύναμη κομάντο, τη γνωστή και ως «Μονάδα 2245», η οποία κατέλαβε ρωσικά drones και ρωσικό εξοπλισμό επικοινωνίας προκειμένου να μπορέσουν εν συνεχεία οι τεχνικοί της CIA να μελετήσουν τα ρωσικά συστήματα και να «σπάσουν» την κρυπτογράφησή τους. Οπως αναφέρουν μάλιστα οι συντάκτες των NY Times, μέλος της Μονάδας 2245 (Unit 2245) ήταν και ο Κίριλο Μπουντάνοφ, ο νυν επικεφαλής της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών της Ουκρανίας. Ειρήσθω εν παρόδω, αξίζει να σημειωθεί ότι ο Μαξίμ Σαποβάλ, Ουκρανός επικεφαλής της Unit 2245, δολοφονήθηκε από Ρώσους πράκτορες τον Ιούλιο του 2017, όταν εξερράγη βόμβα που είχαν τοποθετήσει στο αυτοκίνητό του στο Κίεβο. Οι NY Times υποστηρίζουν, μάλιστα, ότι εκείνος δολοφονήθηκε ενώ πήγαινε σε ραντεβού με στελέχη της CIA.  

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, η CIA βοήθησε στην εκπαίδευση μιας νέας γενιάς Ουκρανών κατασκόπων που έδρασαν στη Ρωσία, στην Ευρώπη, στην Κούβα και σε άλλα μέρη όπου οι Ρώσοι είχαν έντονη παρουσία.

Οι Αμερικανοί προσέγγιζαν, παλαιότερα, με τρόπο αρκετά επιφυλακτικό την Ουκρανία. Φοβούνταν ότι δεν μπορούν να εμπιστευθούν τους Ουκρανούς ενώ παράλληλα δεν ήθελαν να δείξουν ότι εμπλέκονται εκεί προκειμένου να μη φανεί ότι προκαλούν το Κρεμλίνο.

Από το 2014 και έπειτα…

Οι σχέσεις ανάμεσα στις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ και της Ουκρανίας ενισχύθηκαν σημαντικά έπειτα από τη μονομερή προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσική Ομοσπονδία το 2014. Για την ακρίβεια, σύμφωνα με όσα αποκαλύπτονται στο άρθρο των New York Times, αυτές οι σχέσεις άρχισαν να ενισχύονται το βράδυ της 24ης Φεβρουαρίου του 2014, έπειτα από τη φυγή του πρώην προέδρου της Ουκρανίας, Βίκτορ Γιανουκόβιτς, στη Ρωσία. Αφορμή στάθηκε ένα τηλεφώνημα που είχε κάνει εκείνο το βράδυ στη CIA ο τότε νέος επικεφαλής των ουκρανικών μυστικών υπηρεσιών Βαλεντίν Ναλιβαϊτσένκο, ενώ και ο τότε διευθυντής της CIA Τζον Μπρέναν θα πραγματοποιούσε αργότερα μυστική επίσκεψη στο Κίεβο.    

Το 2015, ο Βαλέρι Κοντράτιουκ, τότε επικεφαλής της υπηρεσίας στρατιωτικών πληροφοριών της Ουκρανίας (HUR), αιφνιδίασε τους αξιωματικούς της CIA όταν τους παρέδωσε, χωρίς να τους έχει ενημερώσει προηγουμένως σχετικά, «μια στοίβα από άκρως απόρρητα αρχεία» σχετικά με τον ρωσικό Βόρειο Στόλο και τα σχέδια των ρωσικών πυρηνικών υποβρυχίων. Την ίδια χρονιά, ο Κοντράτιουκ επισκέφθηκε τα κεντρικά της CIA στο Λάνγκλεϊ της Βιρτζίνια, ενώ την περίοδο που εκείνος ήταν στις ΗΠΑ παρακολούθησε και έναν αγώνα χόκεϊ συνοδευόμενος από τον Αμερικανό πράκτορα που θα γινόταν αργότερα σταθμάρχης της CIA στο Κίεβο αποκτώντας το ψευδώνυμο «Santa Claus» («Αγιος Βασίλης»). Τον Ιανουάριο του 2016, θα ακολουθούσε μια νέα επίσκεψη του Κοντράτιουκ στις ΗΠΑ.  

Ηδη από το δεύτερο μισό του 2014 ωστόσο, οι Ουκρανοί (και πιο συγκεκριμένα, μια ομάδα αποτελούμενη από νέους σε ηλικία Ουκρανούς πράκτορες που είχε συσταθεί από τους Ναλιβαϊτσένκο και Κοντράτιουκ υπό την ονομασία Fifth Directorate) είχαν υποκλέψει και στείλει στους Αμερικανούς πληροφορίες σχετικές με τη ρωσική εμπλοκή στην κατάρριψη του Boeing 777 των Μαλαισιανών Αερογραμμών πάνω από την Ανατολική Ουκρανία.

Φονικές επιχειρήσεις

Η συνεργασία μεταξύ Ουκρανών και Αμερικανών βάθυνε μετά το 2016, με την ουκρανική πλευρά ωστόσο να προχωρά σε φονικές επιθετικές επιχειρήσεις (το καλοκαίρι του 2016 στην κατεχόμενη Κριμαία, τον Οκτώβριο του 2016 στο Ντονέτσκ με αποτέλεσμα την εξόντωση του Ρώσου παραστρατιωτικού Αρσέν Παβλόφ ή «Motorola», τον Φεβρουάριο του 2017 και πάλι στο Ντονέτσκ με αποτέλεσμα την εξόντωση του φιλορώσου αυτονομιστή παραστρατιωτικού Μιχαήλ Τόλστικ ή «Givi»). Δεν είχαν όμως την έγκριση της Ουάσιγκτον η οποία αντέδρασε απειλώντας να αποσύρει τη στήριξή της, πράγμα το οποίο ωστόσο δεν έκανε.

Η CIA άρχισε να στέλνει εξοπλισμό στην Ουκρανία το 2016: κρυπτογραφημένα ραδιόφωνα και συσκευές για την παρακολούθηση μυστικών επικοινωνιών του ρωσικού εχθρού.

Η Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών των ΗΠΑ έστησε, επίσης, ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης Ουκρανών πρακτόρων με την κωδική ονομασία «Operation Goldfish» («Επιχείρηση Χρυσόψαρο») το οποίο έλαβε χώρα σε δύο ευρωπαϊκές πόλεις.

Ο Πομπέο, ο Μπόλτον και η μυστική συνάντηση στη Χάγη

Αργότερα, επί προεδρίας Τραμπ, κορυφαία στελέχη της τότε αμερικανικής διοίκησης όπως ήταν για μια περίοδο ο Μάικ Πομπέο και ο Τζον Μπόλτον ταξίδεψαν στο Κίεβο. Οσο για τη σχέση μεταξύ των μυστικών υπηρεσιών ΗΠΑ και Ουκρανίας,  επί Τραμπ ενισχύθηκε ακόμη περισσότερο, παρά τη φιλορωσική ρητορική του Αμερικανού τότε προέδρου. «Η (σ.σ. ουκρανική κατασκοπική) βάση στο δάσος μεγάλωσε, αποκτώντας ένα νέο κέντρο διοίκησης και στρατώνες, και οι Ουκρανοί intelligence officers που ήταν εκεί έγιναν από 80, 800 […] Ομάδα Ουκρανών πρακτόρων εξαπάτησε έναν αξιωματικό της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών της Ρωσίας ώστε να δώσει πληροφορίες που επέτρεψαν στη CIA να συνδέσει τη ρωσική κυβέρνηση με την ομάδαχ χάκερ Fancy Bear η οποία είχε συνδεθεί με προσπάθειες παρέμβασης στις εκλογές σε πολλές χώρες».

Αργότερα, το 2020, «ο επικεφαλής του Russia House, του τμήματος της CIA που έχει υπό την εποπτεία του όλες τις επιχειρήσεις κατά της Ρωσίας, οργάνωσε μια μυστική συνάντηση στη Χάγη, στην οποία συμμετείχαν Αμερικανοί (CIA), Βρετανοί (MI6), Ουκρανοί (HUR), Ολλανδοί κ.ά.».

Τον Μάρτιο του 2021, ο ρωσικός στρατός άρχισε να συγκεντρώνει στρατεύματα κατά μήκος των συνόρων με την Ουκρανία. Καθώς περνούσαν οι μήνες και περισσότερα στρατεύματα περικύκλωναν τη χώρα, το ερώτημα ήταν αν ο Πούτιν μπλόφαρε ή αν όντως προετοιμαζόταν για πόλεμο.

Είχαν ενημερώσει για τη ρωσική εισβολή 4 μήνες πριν

Τον Νοέμβριο του 2021, η CIA και η MI6 ενημέρωσαν τους Ουκρανούς εταίρους τους ότι η Ρωσία προετοιμαζόταν για στρατιωτική εισβολή με στόχο την ανατροπή της ουκρανικής κυβέρνησης και την αντικατάστασή της από μια άλλη, φιλορωσική.

Οι Δυτικοί είχαν μάλιστα στη διάθεσή τους ακόμη και τα ονόματα των Ουκρανών αξιωματούχων τους οποίους οι Ρώσοι σχεδίαζαν να σκοτώσουν (μεταξύ αυτών ήταν και εκείνο του Βολοντίμιρ Ζελένσκι) ή να συλλάβουν, αλλά και των φιλορώσων Ουκρανών που το Κρεμλίνο ήθελε να ανεβάσει στην εξουσία.

Οπως αναφέρουν ωστόσο στο άρθρο τους οι δημοσιογράφοι των New York Times, η πλευρά του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι άργησε να πειστεί ότι όντως θα ακολουθούσε εισβολή από την πλευρά των Ρώσων.  

Αξιωματικοί της CIA παρέμειναν, πάντως, σε μια απομακρυσμένη τοποθεσία στη δυτική Ουκρανία, όταν η κυβέρνηση Μπάιντεν εκκένωσε την αμερικανική πρεσβεία πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022. Και έπειτα, κατά τη διάρκεια της εισβολής, αυτοί οι αξιωματικοί μετέφεραν στους Ουκρανούς κρίσιμες πληροφορίες αναφορικά με τους στόχους των Ρώσων και τα οπλικά συστήματα που εκείνοι θα χρησιμοποιούσαν.

Οι λεπτομέρειες αυτής της αμερικανο-ουκρανικής συνεργασίας ήταν ένα καλά κρυμμένο μυστικό για μια δεκαετία, γράφουν οι Ανταμ Ενταους και Μάικλ Σβιρτς, υπογραμμίζοντας ότι όσα αποκαλύπτουν βασίζονται σε περισσότερες από 200 συνεντεύξεις με Ουκρανούς, Ευρωπαίους και Αμερικανούς πρώην και εν ενεργεία αξιωματούχους.

Οι δέκα επισκέψεις του Μπερνς στο Κίεβο

Αυτά τα δίκτυα συλλογής πληροφοριών είναι πλέον πιο σημαντικά από ποτέ, καθώς μπαίνουμε στον τρίτο χρόνο του πολέμου. Τα εν λόγω δίκτυα κινδυνεύουν ωστόσο ολοένα και περισσότερο, όπως σημειώνουν οι συντάκτες των NY Times, όχι μόνο από τους Ρώσους εισβολείς αλλά και από το μπλοκάρισμα της αμερικανικής βοήθειας προς την Ουκρανία στο αμερικανικό Κογκρέσο.

Μέσα σε ένα τέτοιο πλαίσιο εξελίξεων, ο διευθυντής της CIA Ουίλιαμ Μπερνς πραγματοποίησε την περασμένη Πέμπτη μυστική επίσκεψη στο Κίεβο, τη δέκατη κατά σειρά επίσκεψή του εκεί από τότε που ξεκίνησε η ρωσική εισβολή στις 24 Φεβρουαρίου του 2022…

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

«Στο ψηφοδέλτιο γράψτε μόνο Τζόρτζια»: H Ιταλίδα πρωθυπουργός ανακοίνωσε την υποψηφιότητά της στις Ευρωεκλογές

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι ανακοίνωσε πριν από λίγο από την Πεσκάρα της κεντρικής Ιταλίας ότι θα είναι υποψήφια στις Ευρωεκλογές με το κόμμα της "Αδέλφια της Ιταλίας". ...

Φόρτωση άρθρων...