Παρασκευή
26 Απριλίου 2024

Πώς ο Πούτιν και ο Σαλβίνι «έριξαν» τον Ντράγκι

Πλανήτης

Σάλο έχουν προκαλέσει οι αποκαλύψεις ότι η Ρωσία ρωτούσε τον Ματέο Σαλβίνι αν θα αποσύρει τους υπουργούς του από την ιταλική Κυβέρνηση για να ρίξει τον Μάριο Ντράγκι.

Η ιταλική εφημερίδα «La Stampa» αποκαλύπτει για την επιθυμία της Ρωσίας να αποσταθεροποιήσει την Κυβέρνηση Ντράγκι και αναφέρεται σε πιθανή εμπλοκή του Ματέο Σαλβίνι μέσω συμβούλου του.

Το δημοσίευμα αναφέρεται στο παρασκήνιο των επαφών του Αντόνιο Καπουάνο, συμβούλου σε θέματα εξωτερικής πολιτικής του αρχηγού της Λέγκα και ένθερμου θαυμαστή του Πούτιν, Ματέο Σαλβίνι, με τον Όλεγκ Κοστιούκοφ, «σημαίνον στέλεχος της πρεσβείας της Ρωσίας» στην Ιταλία, δύο μήνες πριν την πτώση της ιταλικής Κυβέρνησης.

Εκείνη την περίοδο η Λέγκα και το Κίνημα Πέντε Αστέρων συμμαχούσαν κατά της αποστολής νέου φορτίου όπλων στην Ουκρανία, που εξόργισε τη Μόσχα.

Η «La Stampa» αναφέρει ότι ο Ρώσος διπλωμάτης «δείχνοντας το πιθανό ρωσικό ενδιαφέρον για την αποσταθεροποίηση της ιταλικής κυβέρνησης με αυτό το εγχείρημα, ρώτησε [τον άνθρωπο του Σαλβίνι] αν οι υπουργοί της Λέγκα είχαν την πρόθεση να παραιτηθούν». 

Η εφημερίδα του Τορίνο λέει ότι o Κοστιούκοφ ήταν ο άνθρωπος της ρωσικής πρεσβείας που αγόρασε με ρούβλια τα εισιτήρια για το ταξίδι του Σαλβίνι στη Μόσχα στα τέλη του περασμένου Μαΐου, ένα ταξίδι που τελικά δεν πραγματοποιήθηκε. Και σημειώνει ότι οι συνομιλίες Καπουάνο – Κοστιούκοφ για την κατάσταση της ιταλικής κυβέρνησης έλαβαν χώρα μεταξύ 27 και 28 Μαΐου.

Στις 26 Μαΐου ο Μάριο Ντράγκι είχε επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον Βλαντίμιρ Πούτιν σε μια μεσολαβητική προσπάθεια για την άρση του ρωσικού αποκλεισμού στις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών.

Ο Ματέο Σαλβίνι χαρακτήρισε «ανοησίες» τα περί ρωσικού δακτύλου στην κυβερνητική κρίση.

«Εργάστηκα και εργάζομαι για την ειρήνη και προσπαθώ να σταματήσω αυτόν τον καταραμένο πόλεμο. Φανταστείτε να αρχίσω να μιλάω για υπουργούς και υφυπουργούς, μου φαίνεται σαν την ίδια φαντασίωση περί Πούτιν, φασισμού, ρατσισμού, ναζισμού», ανέφερε ο επικεφαλής της Λέγκα στο ραδιοφωνικό σταθμό «Radio 24».

Το κόμμα του Ματέο Ρέντσι ζήτησε επείγουσα έρευνα από τη Βουλή. Ο υπουργός Εξωτερικών, Λουίτζι Ντι Μάιο, που χάλασε πρόσφατα τους δεσμούς του με το Κίνημα Πέντε Αστέρων, κάλεσε τον Ματέο Σαλβίνι να δώσει εξηγήσεις. 

«Πιστεύω ότι ο Σαλβίνι πρέπει να εξηγηθεί για τις σχέσεις του με τη Ρωσία το ίδιο διάστημα κατά το οποίον του αγόραζαν με ρούβλια τα εισιτήρια για τη Μόσχα Πρέπει να αγρυπνούμε για τη ρωσική επιρροή σε αυτή την εκλογική εκστρατεία», ανέφερε στο Canale 5. 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Σεισμός 6,1 Ρίχτερ στην Ταϊβάν

Σεισμός μεγέθους 6,1 Ρίχτερ έγινε σήμερα (ξημερώματα Σαββάτου, τοπική ώρα) στην επαρχία Χουαλιέν της ανατολικής Ταϊβάν, ανακοίνωσε η τοπική μετεωρολογική υπηρεσία. Μέχρι τώρα δε...

Φουρτούνα στα κανάλια της Βενετίας: Συγκρούσεις κατοίκων με την Αστυνομία για το εισιτήριο των 5 ευρώ (Videos&Photos)

Συγκρούσεις ξέσπασαν στη Βενετία μεταξύ της Αστυνομίας και διαδηλωτών κατά του αμφιλεγόμενου μέτρου του εισιτηρίου εισόδου στην πόλη. Το εισιτήριο αφορά τους επισκέπτες που θα μείν...

Φόρτωση άρθρων...