Πέμπτη
25 Απριλίου 2024

Πώς οι χιμπατζήδες κάνουν φίλους

Πλανήτης

Επιλεκτικοί στις φιλίες τους, όπως οι άνθρωποι, είναι οι χιμπατζίδες όσο περνούν τα χρόνια. Αυτό καταδεικνύει νέα έρευνα επιστημόνων από τις ΗΠΑ. Οι αρσενικοί χιμπατζήδες δείχνουν κοινωνική επιλεκτικότητα, η οποία σχετίζεται με την ηλικία.

Οι συντάκτες της έρευνας από το πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, συγκέντρωσαν δεδομένα από 78.000 ώρες παρατήρησης στο εθνικό πάρκο Κιμπάλε στην Ουγκάντα για 21 έτη έως και το 2016.

Παρατηρήθηκε η κοινωνική συμπεριφορά 21 αρσενικών χιμπατζήδων από 15 έως 58 ετών. Διευκρινίζεται δε, ότι επελέγησαν τα αρσενικά, αφού παραμένουν στις κοινότητες στις οποίες γεννήθηκαν, ενώ η πλειονότητα των θηλυκών σκορπίζουν σε νέες ομάδες.

Εκτός του γεγονότος ότι ο χιμπατζής είναι ο στενότερος «συγγενής» του ανθρώπου από το ζωικό βασίλειο, θεωρείται το ιδανικό είδος για τη σύγκριση με τον άνθρωπο διότι ζει πολλά χρόνια -μερικές φορές μέχρι τα 60- και έχει ένα ιδιαίτερα μεγάλο εύρος επιλογής για τις φιλίες του.

Τα αρσενικά καθαρίζουν το ένα το άλλο, κυνηγούν και μοιράζονται το γεύμα, κάνουν μαζί περιπολία στα όρια των περιοχών τους και σχηματίζουν συμμαχίες για να ανέβουν ψηλότερα στις «βαθμίδες» της ομάδας τους και να διατηρηθούν σε αυτό το επίπεδο.

Στην έρευνα των προτιμήσεών τους, οι ερευνητές ανέπτυξαν έναν δείκτη σχέσης που βασίστηκε στο πόσο συχνά ένα αρσενικό ήταν σε απόσταση μικρότερη των πέντε μέτρων από άλλο, σε σύγκριση με το πόσο συνδέονταν με άλλα μέλη της ομάδας.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Το Ισραήλ ετοιμάζει την επίθεση στη Ράφα

Το Ισραήλ προχωράει με την επίθεση κατά της Χαμάς στη Ράφα. Η Ράφα είναι η μοναδική πόλη της Λωρίδας της Γάζας στην οποία δεν έχει γίνει ακόμη χερσαία επίθεση στον πόλεμο που μαίνε...

Γαλλία: Συνελήφθη 16χρονος για τον σχεδιασμό επίθεσης κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι

Στη σύλληψη ενός 16χρονου προχώρησαν οι Αρχές της Γαλλίας. Ο 16χρονος κατηγορείται ότι σχεδίαζε επίθεση στο Παρίσι κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων. Σύμφωνα με τα γαλλικά μέσ...

Σαν σήμερα - 24 Απριλίου

Γεγονότα 1704: Εκδίδεται η «News Letter» στην Βοστόνη, η πρώτη εφημερίδα στις ΗΠΑ 1800: Ιδρύεται η Βιβλιοθήκη του Κογκρέσο στις ΗΠΑ από τον Πρόεδρο Τζον Άνταμς 1877: Έναρξ...

Φόρτωση άρθρων...