Σε 44 χώρες έχει εξαπλωθεί η ινδική παραλλαγή του κορωνοϊού, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).
Ο ΠΟΥ ανακοίνωσε σήμερα ότι η παραλλαγή του SARS-CoV-2 στην οποία εν μέρει τουλάχιστον οφείλεται η έκρηξη των κρουσμάτων στην Ινδία έχει πλέον εντοπιστεί σε δεκάδες άλλες χώρες του κόσμου.
Η παραλλαγή B.1.617, η οποία ταυτοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Ινδία τον Οκτώβριο, εντοπίστηκε σε γενετικές ακολουθίες καταχωρισμένες στη βάση δεδομένων GISAID «από 44 χώρες στο σύνολο των έξι περιφερειών του ΠΟΥ», ανέφερε ο διεθνής οργανισμός, προσθέτοντας ότι έχει λάβει «ειδοποιήσεις για τον εντοπισμό (της) σε άλλες πέντε χώρες».
Εκτός της Ινδίας, ο μεγαλύτερος αριθμός μολύνσεων από την παραλλαγή B.1.617 έχει εντοπιστεί στη Βρετανία.
Η παραλλαγή αυτή χαρακτηρίστηκε αυτή την εβδομάδα από τον ΠΟΥ «πηγή ανησυχίας σε παγκόσμια κλίμακα».
Θεωρείται ένας από τους λόγους – πάντως όχι ο μόνος – που εξηγούν την έκρηξη των κρουσμάτων στην Ινδία, χειρότερη εστία της πανδημίας στον κόσμο το τρέχον διάστημα.
Είναι η τέταρτη που χαρακτηρίζεται αιτία διεθνούς ανησυχίας, έπειτα από αυτές της Βρετανίας, της Βραζιλίας και της Νότιας Αφρικής. Πρόκειται για παραλλαγμένα στελέχη πιο επικίνδυνα από την αρχική μορφή του SARS-CoV-2, καθώς είναι πολύ πιο μολυσματικά, φονικά και ανθεκτικά σε κάποια εμβόλια.
Η παραλλαγή που ταυτοποιήθηκε στην Ινδία προστέθηκε στη λίστα επειδή είναι πιο μολυσματική.
Κάπου 4.000 άνθρωποι πεθαίνουν καθημερινά εξαιτίας του κορωνοϊού το τρέχον διάστημα στην Ινδία, όπου ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας θα ξεπεράσει σήμερα τους 250.000 νεκρούς.
Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις