Παρασκευή
12 Αυγούστου 2022

Πού ζούσαν οι τελευταίες αρκούδες πάντα της Ευρώπης

Πλανήτης

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι τα δόντια ανήκουν σε ένα άγνωστο μέχρι σήμερα είδος αρκούδων πάντα το οποίο ζούσε πριν από περίπου έξι εκατομμύρια έτη και έλαβε την επιστημονική ονομασία Agriarctos nikolovi. 

Το είδος αυτό είχε παρόμοιο μέγεθος με τα μεγάλα πάντα της Κίνας και επίσης από τις γονιδιακές αναλύσεις και συγκρίσεις φαίνεται ότι αποτελεί τον χαμένο κρίκο ανάμεσα στα υπόλοιπα ευρωπαϊκά είδη πάντα και σε αυτά της Ασίας.

Η κρατούσα θεωρία αναφέρει ότι οι αρκούδες πάντα είχαν ήταν αρχικά σαρκοβόρα ζώα αλλά ο ανταγωνισμός με άλλα μεγαλύτερα σε μέγεθος είδη αρκούδων τις οδήγησε στο να αναπτύξουν φυτοφαγική διατροφή η οποία όσον αφορά τα πάντα της Κίνας εξελίχτηκε σε διατροφή αποκλειστικά από μπαμπού.

Το Agriarctos nikolovi αποτελεί και ένα είδος, ίσως το πρώτο ευρωπαϊκό, που ακολουθούσε αμιγώς φυτοφαγικό διαιτολόγιο. Σύμφωνα με τους ερευνητές κλιματικές αλλαγές προκάλεσαν οικολογική καταστροφή στις περιοχές που ζούσαν και έτσι δεν είχαν πλέον διαθέσιμους χώρους να ζήσουν αλλά ούτε και διαθέσιμη τροφή με αποτέλεσμα να εξαφανιστούν.
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Γαλλία: Φωτιά «τέρας» στο Μπορντό – 10.000 κάτοικοι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους

Η Γαλλία μάχεται για την κατάσβεση μιας φωτιάς «τέρατος» στην περιοχή Λαντιρά κοντά στο Μπορντό, μια από τις μεγαλύτερες και πιο διάσημες αμπελουργικές περιοχές, δήλωσε σήμερα ο Γκ...

CDC: Δεν χρειάζεται να μπαίνουν πλέον σε καραντίνα όσοι εμβολιασμένοι προσβάλλονται από κορωνοϊό

Τα CDC λένε ότι τα άτομα που εκτίθενται στον κορωνοϊό δεν χρειάζεται πλέον να απομονώνονται σε καραντίνα. Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) έδωσαν νέες οδηγίες για ...