Σαββάτο
27 Απριλίου 2024

Πού ζούσαν οι τελευταίες αρκούδες πάντα της Ευρώπης

Πλανήτης

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι τα δόντια ανήκουν σε ένα άγνωστο μέχρι σήμερα είδος αρκούδων πάντα το οποίο ζούσε πριν από περίπου έξι εκατομμύρια έτη και έλαβε την επιστημονική ονομασία Agriarctos nikolovi. 

Το είδος αυτό είχε παρόμοιο μέγεθος με τα μεγάλα πάντα της Κίνας και επίσης από τις γονιδιακές αναλύσεις και συγκρίσεις φαίνεται ότι αποτελεί τον χαμένο κρίκο ανάμεσα στα υπόλοιπα ευρωπαϊκά είδη πάντα και σε αυτά της Ασίας.

Η κρατούσα θεωρία αναφέρει ότι οι αρκούδες πάντα είχαν ήταν αρχικά σαρκοβόρα ζώα αλλά ο ανταγωνισμός με άλλα μεγαλύτερα σε μέγεθος είδη αρκούδων τις οδήγησε στο να αναπτύξουν φυτοφαγική διατροφή η οποία όσον αφορά τα πάντα της Κίνας εξελίχτηκε σε διατροφή αποκλειστικά από μπαμπού.

Το Agriarctos nikolovi αποτελεί και ένα είδος, ίσως το πρώτο ευρωπαϊκό, που ακολουθούσε αμιγώς φυτοφαγικό διαιτολόγιο. Σύμφωνα με τους ερευνητές κλιματικές αλλαγές προκάλεσαν οικολογική καταστροφή στις περιοχές που ζούσαν και έτσι δεν είχαν πλέον διαθέσιμους χώρους να ζήσουν αλλά ούτε και διαθέσιμη τροφή με αποτέλεσμα να εξαφανιστούν.
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη
Φόρτωση άρθρων...