Δευτέρα
20 Μαΐου 2024

Προ των πυλών η ύφεση στη Βρετανία λόγω Brexit

Πλανήτης

Αντιμέτωπη με οριακή ύφεση από τη νέα χρονιά θα βρεθεί η Βρετανία, καθώς το Brexit χτυπά την αγορά κατοικίας, τις θέσεις εργασίας και τις καταναλωτικές δαπάνες.

Σε έκθεση που δημοσιοποίησε σήμερα ο οργανισμός EY Item Club μειώνει τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη της βρετανικής οικονομίας το 2017, εκτιμώντας ότι θα κυμανθεί στο 0,4% έναντι πρόβλεψης για 2,6%, εκτιμώντας ότι προς το τέλος του 2016 η Τράπεζα της Αγγλίας θα υιοθετήσει πολιτική μηδενικών επιτοκίων.

Παράλληλα, και σε μια προσπάθεια της κυβέρνησης να συγκρατήσει τις υφεσιακές επιπτώσεις του Brexit στην οικονομία, το ινστιτούτο εκτιμά ότι θα δούμε σύντομα μια γενναία πολιτική μείωσης φόρων.

Στην έκθεση επισημαίνεται ότι είναι πολύ πιθανόν να κάνουν σύντομα την εμφάνισή τους συμπτώματα μείωσης της κατανάλωσης, που μόνο εν μέρει θα οφείλονται στην πτώση της στερλίνας», ενώ «θα πρέπει να αναμένεται μια μόνιμη πτώση της παραγωγικότητας της βρετανικής οικονομίας.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι προβλέψεις του EY Item Club για τις επενδύσεις, την ανεργία, την καταναλωτική δαπάνη και την αγορά ακινήτων. Το επίπεδο επενδύσεων αναμένεται να υποχωρήσει κατά 2%, ενώ το ποσοστό ανεργίας προβλέπεται να φτάσει το 7,1% το 2019.

Η καταναλωτική δαπάνη εκτιμάται ότι θα υποχωρήσει κατά 0,6% το 2017 και οι τιμές των κατοικιών θα μειωθούν κατά 4%. «Τίποτε δεν μπορεί να στηρίξει την αγορά κατοικίας υπό αυτές τις συνθήκες» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ψηφίστηκε από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής το νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της ακρίβειας

Ψηφίστηκε, κατά πλειοψηφία, από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής το νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης για την ακρίβεια, με τίτλο «Διατάξεις για την ενίσχυση της προστασίας του κατ...

Μιχαηλίδου: Πληρωμές αναδρομικών άμεσα μόνο για τους συνταξιούχους που έχουν προσφύγει δικαστικά

«Οποιαδήποτε απόφαση των δικαστηρίων εμείς τη σεβόμαστε». «Για τους ανθρώπους που δεν έχουν προσφύγει, σκεφτόμαστε τι μπορούμε να κάνουμε», είπε η υπουργός Εργασίας.

Φόρτωση άρθρων...