Κυριακή
05 Μαΐου 2024

Εξασφαλισμένη νίκη για Ιμάμογλου στην Κωνσταντινούπολη και Γιαβάς στην Αγκυρα – Χάνει και τη Σμύρνη ο Ερντογάν

Tο κόμμα του Ερντογάν πέφτει από το 44% στο 37%, στη δεύτερη θέση ύστερα από 22 χρόνια

Προβάδισμα της αντιπολίτευσης στους τρεις μεγάλους δήμους δείχνουν τα επίσημα αποτελέσματα στις τουρκικές δημοτικές εκλογές που εξελίσσονται σε θρίαμβο για το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα.

Εξασφαλισμένη πρέπει να θεωρείται η νίκη των υποψηφίων του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης CHP για τη δημαρχία στην Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα, με βάση μερικά αποτελέσματα, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο ειδήσεων.

Με καταμετρημένο πάνω από το 50% των ψήφων, ο Εκρέμ Ιμάμογλου συγκεντρώνει 50,12% στις δημοτικές εκλογές στην Κωνσταντινούπολη και δείχνει επανεκλέγεται για δεύτερη θητεία. Ικανοποιημένος εμφανίστηκε ο ίδιος, καθώς δεναξιώνει απλώς την επανεκλογή του. Διεκδικεί να είναι αυτός ο οποίος θα εμπεδωθεί στο εκλογικό ακροατήριο ως ο πολιτικός που την επόμενη ημέρα θα αμφισβητήσει την παντοδυναμία του Τούρκου προέδρου.

Live τα αποτελέσματα ΕΔΩ

Δεύτερη θητεία φαίνεται να εξασφαλίζει και ο δήμαρχος της Άγκυρας Μανσούρ Γιαβάς, και αυτός υποψήφιος του CHP. Νωρίτερα μάλιστα ο Γιαβάς κήρυξε τη νίκη του, σύμφωνα με τα αρχικά αποτελέσματα, τα οποία δείχνουν ότι προηγείται του αντιπάλου του από το κυβερνών Κόμμα ΑΚ κατά σχεδόν 20%.

Στη Σμύρνη ο Κεμίλ Τουγκάι του CHP προηγείται του Χάμζα Ντάγκ με 11 μονάδες. «Νομίζω ότι είναι η αρχή μιας νέας εποχής. Υπάρχουν πολύ παρόμοια αποτελέσματα σε ορισμένες από τις περιοχές μας. Ωστόσο, ακόμη και στη χειρότερη μορφή του, είναι σαφές ότι περισσότερες περιοχές θα είναι δικές μας σε σύγκριση με την προηγούμενη περίοδο», είπε ο Τουγκάι.

Το κόμμα του Ερντογάν φαίνεται μάλιστα να χάνει τη δύναμή του και σε εθνικό επίπεδο, αφού σύμφωνα με τις ψήφους που πήραν τα κόμματα στις δημοτικές έρχεται δεύτερο πίσω από το Ρεπουμπλικανικό.

Δείτε live την μετάδοση των αποτελεσμάτων 

ΝΩΡΙΤΕΡΑ

Θρίαμβο του Εκρέμ Ιμάμογλου με 50% καταγράφουν τα αποτελέσματα των τοπικών εκλογών για την Κωνσταντινούπολη. Με καταμετρημένο το 28% των ψήφων, ο νυν δήμαρχος λαμβάνει ποσοτό 50,05%%. Ο Εκρέμ Ιμάμογλου προχώρησε σε μια πρώτη δήλωση κατά την οποία εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα πρώτα αποτελέσματα.

«Έχουμε πολύ καλά αποτελέσματα αυτή τη στιγμή και τα παρακολουθούμε με αγωνία. έχουμε πολύ καλή ομάδα και ένα πολύ καλό σύστημα παρακολούθησης των αποτελεσμάτων. Η εικόνα που έχουμε ικανοποιεί πολύ αλλά δεν πρέπει να μιλάμε πριν να έχουμε μια ολοκληρωμένη εικόνα από τον δήμο», ανέφερε ο Ιμάμογλου.

Ο εκλεκτός του Τετζέπ Ερντογάν Μουράτ Κουρούμ βρίσκεται στο 41,25% γεγονός το οποίο ερμηνεύεται ως μια σαφή ήττα του Τούρκου προέδρου που ήλπιζε να πάρει πίσω τον μεγαλύτερο δήμο της χώρας. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, η αντιπολίτευση έχει προβάδισμα έναντι του κόμματος του Ερντογάν στις τρεις μεγάλες πόλεις της Τουρκίας.

Στην Άγκυρα, ο δήμαρχος Μανσούρ Γιαβάς δείχνει ότι επανεκλέγεται κερδίζοντας 56,3% των ψήφων έναντι 36,3% του αντιπάλου του, με το 12,4% των ψήφων καταμετρημένο. Στη Σμύρνη ο Τζεμίλ Τουτζάι έχει προβάδισμα με 47,24% έναντι 37,85% του Χαμζά Νταγ.

Δείτε τον πίνακα με τα πρώτα αποτελέσματα στην Κωνσταντινούπολη

cnnturk1

 

Η αντιπολίτευση προηγείται στις τρεις μεγάλεις πόλεις, Κωνσταντινούπολη, Άγκυρα, Σμύρνη, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία.

Live – Εκλογές στην Τουρκία: Προηγείται η αντιπολίτευση στις τρεις μεγάλεις πόλεις – Τα πρώτα αποτελέσματα

Το κυβερνών κόμμα πάντως προηγείται σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα από την επικράτεια με 38,65%, έναντι της αντιπολίτευσης με 35,25%.

Η μονομαχία Ερντογάν – Ιμάμογλου

Χαρακτήρα εθνικών εκλογών έχουν αποκτήσει οι δημοτικές εκλογές που διεξήχθησαν σήμερα (Κυριακή 31/03) στην Κωνσταντινούπολη. Καθόλη την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, ο Ταγίπ Ερντογάν έχει αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο, θέτοντας ως στοίχημα την ανατροπή του Ιμάμογλου στην Κωνσταντινούπολη, ενώ δεύτερος στόχος αποτελεί η εξασφάλιση της νίκης στην Σμύρνη, στην Άγκυρα και στην Αττάλεια.

Από την άλλη πλευρά, μεγάλο είναι το διακύβευμα και για τον Εκρέμ Ιμάμογλου, ο οποίος σε περίπτωση που νικήσει θα δώσει ώθηση στην λαβωμένη από την ήττα στις προεδρικές εκλογές αξιωματική αντιπολίτευση, ενώ θα αμφισβητήσει την κυριαρχία του προσφάτως επανεκλεγέντος Ταγίπ Ερντογάν. Πέραν τούτων η νίκη είναι πολύ σημαντική για τον δήμαρχο Κωνσταντινούπολης, καθώς θα μπορούσε κάλλιστα να είναι ένας από τους προεδρικούς υποψηφίους του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, στις εκλογές του 2028.

Πάντως προς το παρόν το «όραμα» του Ερντογάν για νίκη του εκλεκτού του, Μουράτ Κουρούμ, φαίνεται να απομακρύνεται αφού τα πρώτα αποτελέσματα δείχνουν νικητή τον Ιμάμογλου.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Βραζιλία: Κατέρρευσαν γέφυρες και υπερχείλισαν ποτάμια από τις πλημμύρες – Τουλάχιστον 56 νεκροί

Οι πλημμύρες που προκλήθηκαν από τις καταρρακτώδεις βροχές στη νότια Βραζιλία έχουν στοιχίσει τη ζωή σε 56 ανθρώπους ενώ τουλάχιστον άλλοι 67 αγνοούνται, σύμφωνα με το νεότερο απολ...

Ανατριχιαστική καταγγελία από γυναίκα υπουργό της Αυστραλίας: Μου έδωσαν ναρκωτικά και με βίασαν

Μια ανατριχιαστική καταγγελία ερευνά η αστυνομία στην Αυστραλία σύμφωνα με την οποία η βουλευτής του Κουίνσλαντ, Μπρίτανι Λάουγκα και αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, δέχθηκε σεξουαλι...

Φόρτωση άρθρων...