Σαββάτο
18 Μαΐου 2024

Πότε προβλέπει το τέλος της πανδημίας η Goldman Sachs

Το τέλος της πανδημίας του κορωνοϊού προβλέπει η Goldman Sachs. Σε έκθεση της η αμερικανική τράπεζα προχωρά στην εκτίμηση ότι ο οικονομικός αντίκτυπος της παραλλαγής Όμικρον θα εξασθενήσει σημαντικά έως το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2022. 

Παράλληλα, τονίζει ότι εξαιτίας της παραλλαγής Όμικρον και της αρχικής της εμφάνισης στη Νότια Αφρική, τον περασμένο Νοέμβριο, οδηγήθηκε στην απόφαση να υποβαθμίσει ελαφρώς την πρόβλεψη για το παγκόσμιο ΑΕΠ.

Η εκτίμηση αυτή βασίστηκε στην υπόθεση ότι οι οικονομικές επιπτώσεις από την εξάπλωση της νέας μετάλλαξης του κορωνοϊού θα ήταν παρόμοιες της παραλλαγής Δέλτα. 

Η Goldman Sachs σημειώνει ότι η πρόβλεψη αυτή δεν είναι λανθασμένη και ισχύει σε γενικές γραμμές, γιατί η παραλλαγή Όμικρον είναι πολύ πιο μεταδοτική από τη Δέλτα αλλά ταυτοχρόνως προκαλεί πολύ πιο ήπια συμπτώματα.

Ακόμα, η αμερικανική εφημερίδα προσθέτει ότι ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων αλλά και των νοσηλειών καταγράφει καθοδική πορεία, όχι μόνο στη Νότια Αφρική αλλά και στο Λονδίνο.

Αν δεν προκύψει κάτι απρόοπτο και τα πράγματα εξελιχθούν ομαλά και με τον ίδιο τρόπο και στον υπόλοιπο πλανήτη, η πρόβλεψη της Goldman Sachs είναι ότι σιγά σιγά οι οικονομικές επιπτώσεις της μετάλλαξης Όμικρον θα έχουν ξεπεραστεί έως το τέλος του πρώτο τριμήνου, τουλάχιστον στις ανεπτυγμένες οικονομίες.

Η αμερικανική τράπεζα τονίζει ότι η Ευρωζώνη αν καταφέρει να υπερβεί τα εμπόδια από την αύξηση των κρουσμάτων και των τιμών στην ενέργεια θα ξεπεράσει σε επιδόσεις τις ΗΠΑ. 

Σύμμαχος της Ευρώπης σε αυτήν την προσπάθεια είναι το γεγονός ότι παρουσιάζει μεγαλύτερα περιθώρια ανάπτυξης, με το ΑΕΠ της να κινείται σε χαμηλότερα επίπεδα από την εποχή πριν την πανδημία. Ακόμα η αγορά εργασίας είναι λιγότερο «σφιχτή» ενώ και ο πληθωρισμός παρουσιάζει καλύτερες επιδόσεις, όντας χαμηλότερος.

Με βάση αυτά τα δεδομένα, το συμπέρασμα που εξάγει η Goldman Sachs είναι ότι η δημοσιονομική και η νομισματική πολιτική στην Ευρώπη θα παραμείνουν επεκτατικές. Επίσης, οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου θα βρουν στήριξει από το Ταμείο Ανάκαμψης που ετοιμάζεται να χρηματοδοτήσει αρκετά επενδυτικά πλάνα τη φετινή χρονιά φέτος, γεγονός που θα βοηθήσει κυρίως τις χώρες του Νότου.

Σύμφωνα με την αμερικανική τράπεζα, το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) προτίθεται να διατηρήσει σταθερό το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων στο -0,5% για όλο το 2022 και ίσως και για το 2023.

Χειρότερες οι προβλέψεις για τις Ηνωμένες Πολιτείες

Αντίθετα, οι προβλέψεις της Goldman Sachs για τις ΗΠΑ δεν χαρακτηρίζονται από την ίδια αισιοδοξία. Μάλιστα, η GS παραδέχεται ότι η αμερικανική οικονομία είναι εκείνη για την οποία έχει υποβαθμίσει περισσότερο τις προβλέψεις της τον τελευταίο μήνα.

Κάτι που συνέβη εξαιτίας της αλλαγής πλάνων από την αμερικανική Κυβέρνηση και την άρνησή της να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα συνολικού δημοσιονομικού πακέτου. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται για την ολοκλήρωση, εντός του 2022, του μέτρου επιστροφής φόρου έως 3.600 δολάρια για κάθε παιδί. Η συγκεκριμένη παρέμβαση φτάνει τα 180 δισεκατομμύρια δολάρια σε ετησιοποιημένα εισοδήματα ή 0,7% του ΑΕΠ. Ο τερματισμός του προγράμματος θα πλήξει ιδιαιτέρως τα χαμηλά εισοδήματα, προκαλώντας αλυσιδωτές αντιδράσεις και στην ζήτηση. 

Η Goldman Sachs θεωρεί ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας των ΗΠΑ θα παρουσιάσει επιβράδυνση, εξαιτίας της ομαλοποίησης της δημοσιονομικής πολιτικής μετά τα πρωτοφανή μέτρα ενίσχυσης των τελευταίων δύο ετών. Η αμερικανική τράπεζα επισημαίνει ότι η οικονομία των Ηνωμένων Πολιτειών θα βρεθεί λίγο πιο πάνω από το σημείο που βρισκόταν πριν την έναρξη της πανδημίας του κορωνοϊού.
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Σλοβακία: Στο δικαστήριο ο δράστης της απόπειρας δολοφονίας του πρωθυπουργού Ρόμπερτ Φίτσο

Στο ποινικό δικαστήριο του Πέζινοκ, που βρίσκεται βορειοανατολικά της Μπρατισλάβα, έφτασε ο ύποπτος για την αόπειρα δολοφονίας του πρωθυπουργού της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο, σύμφωνα...

Φόρτωση άρθρων...