Κυριακή
19 Μαΐου 2024

Οι Ρώσοι άρχισαν εκ νέου τις επιθέσεις στο Azovstal, λέει το Κίεβο - Πυραυλικό χτύπημα στην Οδησσό - Επιπλέον τάφοι σκάβονται στο Τσερνίχιβ – Δραματικές εικόνες

Οι επιθέσεις του ρωσικού στρατού στην Ανατολική Ουκρανία συνεχίζονται για 59η ημέρα. Συνεχείς βομβαρδισμοί στην περιοχή του Λουγκάνσκ. Το Κίεβο αναφέρει πως οι ρωσικές δυνάμεις επιτέθηκαν εκ νέου στο εργοστάσιο Azovstal της Μαριούπολης.

Πλανήτης

Οι ρωσικές δυνάμεις άρχισαν εκ νέου τα αεροπορικά πλήγματα και επιχειρούν επίθεση εναντίον του εργοστασίου χάλυβα της Μαριούπολης Αζοφστάλ, όπου βρίσκονται οι εναπομείνασες ουκρανικές δυνάμεις στην πόλη, είπε σήμερα ο Ουκρανός προεδρικός σύμβουλος Ολέξι Αρεστόβιτς.

"Ο εχθρός επιχειρεί να καταπνίξει την τελευταία αντίσταση των υπερασπιστών της Μαριούπολης στην περιοχή του Αζοφστάλ", είπε ο Αρεστόβιτς στο εθνικό τηλεοπτικό δίκτυο.

Επρόκειτο να ανοίξουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι από τη Μαριούπολη

Στο μεταξύ, μια νέα προσπάθεια απομάκρυνσης αμάχων από τη Μαριούπολη, ένα μεγάλο μέρος της οποίας ελέγχεται από τον ρωσικό στρατό, σχεδιάζοταν να γίνει σήμερα, σύμφωνα με τις δηλώσεςι που έκανε νωρίτερα η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ.

«Σήμερα, θα προσπαθήσουμε και πάλι να απομακρύνουμε γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένους», ανέφερε η Βερεστσούκ σε ανάρτησή της σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, διευκρινίζοντας ότι οι άμαχοι είχαν αρχίσει να συγκεντρώνονται κοντά σε εμπορικό κέντρο της πόλης και υπάρχουν ελπίδες ότι η απομάκρυνσή τους θα ξεκινούσε γύρω στις 12.00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας).

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε και πάλι χθες βράδυ μια παύση των συγκρούσεων προκειμένου να απομακρυνθούν οι άμαχοι από τις ουκρανικές πόλεις τις οποίες πολιορκούν ρωσικές δυνάμεις, ξεκινώντας από την Μαριούπολη.

Πυραυλικό χτύπημα σε υποδομές στην Οδησσό

Ενας πύραυλος έπληξε σήμερα υποδομές στην πόλη-λιμάνι της Ουκρανίας, την Οδησσό, ανέφεραν σε διαδικτυακή ανακοίνωσή τους οι τοπικές αρχές χωρίς να δώσουν περισσότερες πληροφορίες.

«Η Οδησσός δέχτηκε πυραυλικό χτύπημα. Επλήγησαν υποδομές», αναφέρει η ανακοίνωση.

Εντείνεται ο βομβαρδισμός σε πόλεις στην περιοχή Λουγκάνσκ

Όλες οι ελεγχόμενες από την Ουκρανία πόλεις στην ανατολική περιοχή Λουγκάνσκ δέχονται συνεχώς σήμερα βομβαρδισμό από τις ρωσικές δυνάμεις και το σφυροκόπημα εντείνεται, δήλωσε στην τηλεόραση ο κυβερνήτης της περιοχής Σερχίι Χαϊντάι.

Ο ίδιος είπε ότι ουκρανικές δυνάμεις εγκαταλείπουν κάποιους οικισμούς για να ανασυγκροτηθούν αλλά ότι η κίνησή αυτή δεν ισοδυναμεί με σημαντικό πλήγμα

Επιπλέον τάφοι σκάβονται στο Τσερνίχιβ

Περισσότεροι από 700 άμαχοι έχουν σκοτωθεί στη βόρεια πόλη Τσερνίχιβ της Ουκρανίας, δήλωσε στο BBC ο επικεφαλής του δημοτικού συμβουλίου Ολεξάντρ Λομάκο.

ταφοι

Τρεις εβδομάδες μετά την άρση της πολιορκίας της πόλης από τα ρωσικά στρατεύματα, εξακολουθούν να ανοίγονται νέοι τάφοι στο κεντρικό νεκροταφείο.

Δύο χώροι  είναι γεμάτοι με τάφους και ένας τρίτος σκάβεται από χωματουργικά μηχανήματα όταν ήμασταν εκεί.

Είχαν επισκεφθεί τους τάφους οι συγγενείς των νεκρών
Περίπου στο ένα τέταρτο είχαν τοποθετηθεί δίπλα τους λουλούδια, καντήλια, φρούτα και άλλα αντικείμενα, γεγονός που υποδηλώνει ότι τους είχαν επισκεφθεί οι συγγενείς των νεκρών. Αλλά οι υπόλοιποι ήταν σημαδεμένοι με πλάκες σε ξύλινα ραβδιά που έδειχναν τα ονόματα, καθώς και τις ημερομηνίες γέννησης και θανάτου.

φωτο2

Το BBC συνάντησε μια γυναίκα που αναζητούσε τους τάφους της αδελφής και του συζύγου της, οι οποίοι σκοτώθηκαν και οι δύο από βομβαρδισμούς. «Ήταν ειρηνικοί άνθρωποι, ήταν χορευτές», είπε. Δεν γνώριζε αν είχαν βρεθεί τα πτώματά τους ή πού ήταν θαμμένοι.

Ουκρανικός στρατός: Στους 21.600 οι νεκροί Ρώσοι στρατιώτες μετά την εισβολή

21.600 Ρώσοι στρατιώτες έχουν χάσει τη ζωή τους μετά την εισβολή στην Ουκρανία σύμφωνα με νέα ενημέρωση του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας.

 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ισραήλ: Συγκλονίζουν οι τραγικοί γονείς της Σάνι Λουκ- «Είναι ακόμη πολύ όμορφη, δείχνει σαν να είναι ζωντανή»

Ανακουφισμένοι δήλωσαν σε συνέντευξή τους στη New York Post οι γονείς της Σάνι Λουκ, που επέστρεψε η σορός της κόρης τους στο Ισραήλ. Λίγες ώρες νωρίτερα σε μια επιχείρηση της Τ...

Βόρεια Μακεδονία: Επαναληπτικές εκλογές σε επτά εκλογικά τμήματα στις 22 Μαΐου – Αντιδρά το αλβανικό κόμμα

Επαναληπτικές βουλευτικές εκλογές σε επτά εκλογικά τμήματα της Βόρειας Μακεδονίας θα διεξαχθούν την Τετάρτη 22 Μαΐου αποφάσισε το εκλογοδικείο της χώρας, λόγω παρατυπιών που σημειώ...

Φόρτωση άρθρων...