Σαββάτο
04 Μαΐου 2024

Reuters: Ο Πούτιν ποντάρει στον «βαρύ χειμώνα» της Ε.Ε.

Πλανήτης

Οι δύσκολοι χειμώνες βοήθησαν στο παρελθόν τη Μόσχα να νικήσει τον Ναπολέοντα και τον Χίτλερ. Έτσι και σήμερα, ο Βλαντιμίρ Πούτιν ποντάρει στην αύξηση των τιμών της ενέργειας καθώς και στις πιθανές ελλείψεις κατά τον φετινό χειμώνα προκειμένου να πείσει την Ευρώπη να αναγκάσει την Ουκρανία να δεχθεί εκεχειρία – και μάλιστα με τους όρους της Ρωσίας.

Αυτός, σύμφωνα με δύο ρωσικές πηγές κοντά στο Κρεμλίνο, είναι ο μόνος δρόμος προς την ειρήνη που βλέπει η Μόσχα, τη στιγμή που το Κίεβο λέει ότι δεν δέχεται να προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις μέχρι να αποχωρήσουν όλες οι ρωσικές δυνάμεις από την Ουκρανία.

«Έχουμε χρόνο, μπορούμε να περιμένουμε», δήλωσε μία από τις πηγές, που αρνήθηκε να κατονομαστεί καθώς δεν έχει την εξουσιοδότηση να κάνει δηλώσεις στα ΜΜΕ. «Θα είναι ένας δύσκολος χειμώνας για τους Ευρωπαίους. Προβλέπουμε διαμαρτυρίες και αναταραχές. Κάποιοι Ευρωπαίοι ηγέτες ίσως το σκεφτούν διπλά πριν συνεχίσουν να υποστηρίζουν την Ουκρανία και να θεωρήσουν ότι ήρθε η ώρα για μια συμφωνία».

Μια δεύτερη πηγή είπε ότι η Μόσχα παρατηρεί ήδη «ρωγμές» στην ευρωπαϊκή ενότητα, φαινόμενο που αναμένεται να επιδεινωθεί εν μέσω των δυσκολιών της χειμερινής περιόδου. «Θα είναι πολύ σκληρό εάν ο πόλεμος συνεχιστεί το φθινόπωρο και τον χειμώνα. Έτσι υπάρχει ελπίδα ότι θα καλέσουν σε ειρήνη», ανέφερε η πηγή.

Δεν υπήρξε άμεση απάντηση από το Κρεμλίνο, το οποίο αρνείται ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί την ενέργεια ως πολιτικό όπλο. Η Ουκρανία και οι πιο ένθερμοι υποστηρικτές της στη Δύση λένε ότι δεν σχεδιάζουν να αλλάξουν στάση, ενώ αξιωματούχοι των ΗΠΑ, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, δήλωσαν ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν δει σημάδια αμφιταλάντευσης σε ό,τι αφορά τη στήριξη προς το Κίεβο.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Μπάιντεν: Πιέσεις από 88 Δημοκρατικούς βουλευτές να εξετάσει την αναστολή στρατιωτικής βοήθειας στο Ισραήλ

Δεκάδες βουλευτές του Δημοκρατικού Κόμματος του Τζο Μπάιντεν παρότρυναν χθες τον πρόεδρο των ΗΠΑ να εξετάσει το ενδεχόμενο αναστολής της αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας προς το ...

Ε.Ε., ΗΠΑ, ΝΑΤΟ καταδικάζουν τις ρωσικές κυβερνοεπιθέσεις σε Γερμανία και Τσεχία

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ καταδικάζουν τις «κακόβουλες» ρωσικές κυβερνοεπιθέσεις στη Γερμανία και τη Ρωσία. «Δεν θα ανεχθούμε κακόβουλες συμπεριφορές» διαμήνυσε ο επικε...

Φόρτωση άρθρων...