Τρίτη
30 Απριλίου 2024

Reuters: Παρατείνεται η θητεία Στόλτενμπεργκ στο ΝΑΤΟ

Πλανήτης

Τα μέλη του ΝΑΤΟ αναμένεται να συμφωνήσουν αύριο Τρίτη για την παράταση της θητείας του Γενικού Γραμματέα Γενς Στόλτενμπεργκ για έναν ακόμη χρόνο, σύμφωνα με τέσσερις διπλωμάτες που επικαλείται το Reuters.

Oι περισσότεροι ηγέτες του ΝΑΤΟ συμφώνησαν με την άποψη του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ότι ο Στόλτενμπεργκ θα πρέπει να παραμείνει γενικός γραμματέας της συμμαχίας υπό τις παρούσες συνθήκες.

Η απόφαση για το μέλλον του Στόλτενμπεργκ εκκρεμούσε ενόψει της μεγάλης συνόδου του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους της Λιθουανίας στις 11 και 12 Ιουλίου, μία από τις πλέον σημαντικές συνόδους της συμμαχίας, εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία.

Παρά την υψηλή σημασία του ρόλου, η επιλογή είναι εξαιρετικά αδιαφανής και διεξάγεται μέσω διαβουλεύσεων. Οι διαβουλεύσεις αυτές συνεχίζονται μέχρι όλα τα μέλη του ΝΑΤΟ να καταλήξουν σε ομοφωνία.

Σημειώνεται ότι κανένας από τους φερόμενους αντικαταστάτες του Στόλτενμπεργκ δεν θα μπορούσε να κερδίσει τη συντριπτική υποστήριξη των 31 κρατών μελών της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Ο Στόλτενμπεργκ είναι γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ από το 2014. Η θητεία του έληγε το 2022, αλλά λόγω της ουκρανικής σύγκρουσης παρατάθηκε μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου 2023.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Μπορέλ: Ευρωπαϊκά κράτη θα αναγνωρίσουν το παλαιστινιακό κράτος έως το τέλος Μαΐου

Αρκετά κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται να αναγνωρίσουν το παλαιστινιακό κράτος έως το τέλος Μαΐου. Ανακοίνωσε σήμερα ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπ...

Σαν σήμερα - 30 Απριλίου

Γεγονότα 1789: Ο Τζωρτζ Ουάσινγκτον ορκίζεται 1ος Πρόεδρος των ΗΠΑ. 1803: Οι Ηνωμένες Πολιτείες αγοράζουν την περιοχή της Λουιζιάνα από τη Γαλλία για 15 εκατομμύρια δολάρια. ...

Politico: Έρευνα της ΕΕ για τις πολιτικές διαφημίσεις σε Facebook και Instagram - Ο ρόλος της Ρωσίας

Υπό έρευνα των Ευρωπαϊκές αρχών ενδέχεται να βρεθούν ακόμα και εντός της ημέρας, το Facebook και το Instagram σηματοδοτώντας ραγδαίες εξελίξεις στη διαχείριση των πολιτικών διαφημί...

Φόρτωση άρθρων...