Τετάρτη
28 Σεπτεμβρίου 2022

Reuters: Πιέσεις για νέο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας από χώρες της Ε.Ε.

Πλανήτης

Αρκετές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης πιέζουν να ξεκινήσουν συζητήσεις για το έβδομο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας για την εισβολή στην Ουκρανία. 

Ακόμα, οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ζητούν περισσότερη στρατιωτική υποστήριξη στο Κίεβο, σύμφωνα με διπλωμάτες και ένα προσχέδιο το οποίο επικαλείται το Reuters.

Περίπου το ένα τρίτο των 27 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κυρίως σκανδιναβικές και ανατολικές, θέλουν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ξεκινήσει τις εργασίες για τον έβδομο γύρο κυρώσεων, δήλωσαν διπλωμάτες.

Η τελευταία έκδοση του σχεδίου συμπερασμάτων της συνόδου κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωση που θα πραγματοποιηθεί αργότερα αυτή την εβδομάδα δεν περιλαμβάνει αναφορά σε νέες κυρώσεις, αλλά διπλωμάτες είπαν ότι το κείμενο, με ημερομηνία 15 Ιουνίου και το οποίο είδε το Reuters, είναι πιθανό να τροποποιηθεί μετά από μια συνάντηση των εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Ένωσης τη Δευτέρα.

Η Γερμανία και μερικά άλλα κράτη προτιμούν να επικεντρωθούν τώρα στην εφαρμογή των υφιστάμενων κυρώσεων και στο να κλείνουν «τρύπες», αντί να ξεκινήσουν την περίπλοκη διαδικασία συμφωνίας νέων μέτρων, δήλωσαν διπλωμάτες.

Έπειτα από εβδομάδες διαμάχης, η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησε τον περασμένο μήνα στον έκτο γύρο περιοριστικών μέτρων κατά της Ρωσίας και της Λευκορωσίας από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, που περιελάμβανε απαγόρευση πετρελαίου και κυρώσεις στη ναυτιλία και τις τράπεζες.

Ο περιορισμός ή η μείωση των εισαγωγών φυσικού αερίου από τη Ρωσία θεωρείται πολύ ευαίσθητος αυτή τη στιγμή, δεδομένης της μεγάλης εξάρτησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τη Μόσχα, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Οι πρεσβευτές συζήτησαν επίσης τη νέα στρατιωτική υποστήριξη στην Ουκρανία, αν και παραμένουν διχασμένοι στο θέμα.

Σύμφωνα με το σχέδιο συμπερασμάτων για τη σύνοδο κορυφής στις 23-24 Ιουνίου, η Ευρωπαϊκή Ένωση «παραμένει σθεναρά προσηλωμένη στην παροχή περαιτέρω στρατιωτικής υποστήριξης για να βοηθήσει την Ουκρανία να ασκήσει το εγγενές της δικαίωμα αυτοάμυνας έναντι της ρωσικής επιθετικότητας».

Η Σουηδία και η Πολωνία ηγούνται μιας ομάδας σκανδιναβικών και ανατολικών χωρών που ζητούν άμεση εκταμίευση πρόσθετων κεφαλαίων στην Ουκρανία.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ήδη διαθέσει 2 δισεκατομμύρια ευρώ σε στρατιωτική υποστήριξη στο Κίεβο από τον λεγόμενο Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Ειρήνης.

Το ανώτατο όριο του προϋπολογισμού για αυτή τη διευκόλυνση είναι 5,6 δισεκατομμύρια ευρώ έως το 2027, αλλά με την εγκεκριμένη χρηματοδότηση στο Κίεβο και τα σχέδια για περισσότερα, οι μισοί από τους πόρους του θα έχουν εξαντληθεί, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Η Γερμανία και άλλα κράτη διστάζουν να αξιοποιήσουν περαιτέρω αυτή τη διευκόλυνση, επικαλούμενη δημοσιονομικές ανησυχίες και κινδύνους ότι δεν θα υπάρχουν αρκετά χρήματα για άλλες κρίσεις.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Μεντβέντεφ: Έχουμε δικαίωμα να ρίξουμε πυρηνικά στην Ουκρανία – Η Δύση δεν θα κάνει τίποτα

Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ ένας από τους συμμάχους του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν έθεσε την Τρίτη ρητά το ενδεχόμενο ενός πυρηνικού πλήγματος στην Ουκρανία, λέγοντας ότι η στρατιωτική συμ...

Πρίγκιπας Τζορτζ στους συμμαθητές του: «Ο μπαμπάς μου θα γίνει βασιλιάς, οπότε να προσέχετε»

Ο πρίγκιπας Τζορτζ είναι ο πρώτος γιος του διαδόχου του βρετανικού θρόνου πρίγκιπα Ουίλιαμ και δεύτερος στη λίστα διαδοχής του Ηνωμένου Βασιλείου. Ο 9χρονος πρίγκιπας μίλησε στο...