Πέμπτη
25 Απριλίου 2024

Ρον ΝτεΣάντις: Ο 43χρονος Ρεπουμπλικάνος που θέλει να αντικαταστήσει τον Τραμπ

Πονοκέφαλο προκαλεί στον Ντόναλντ Τραμπ η δυναμική του Ρον ΝτεΣάντις στους Ρεπουμπλικάνους.

Ο 43χρονος επανεξελέγη κυβερνήτης της Φλόριντα. Ο Ρον ΝτεΣάντις έχει όλα τα φόντα για να διαδεχτεί τον Ντόναλντ Τραμπ στην ηγεσία του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος. Σε αυτή την περίπτωση θα διεκδικήσει την ηγεσία των ΗΠΑ στις Εκλογές του 2024.

Σύμφωνα με τα αμερικανικά Μέσα Ενημέρωσης, ο Ντόναλντ Τραμπ να εμφανίζεται ιδιαίτερα προβληματισμένος με τη νίκη του, κυρίως όμως με την λαοφιλία του. 

Ο ΝτεΣάντις έχει πολλά πλεονεκτήματα έναντι του Τραμπ με σημαντικότερο ότι είναι μόλις 43 ετών.

Πρόκειται για ένα νέο πρόσωπο που έχει όλο το πακέτο για να ηγηθεί του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.

Ο ΝτεΣάντις θεωρείται φαβορί για το προεδρικό χρίσμα στις Εκλογές του 2024, την ώρα που ο Τραμπ αφήνει να εννοηθεί ότι ο ίδιος θα διεκδικήσει ξανά το χρίσμα. 

Ο κυβερνήτης ΝτεΣάντις απέκτησε λαοφιλία στη διάρκεια της πανδημίας ανανεώνοντας την θητεία του στη Φλόριντα.

«Όχι μόνο κερδίσαμε τις Εκλογές, έχουμε ξαναγράψει τον πολιτικό χάρτη», δήλωσε χθες σε ομιλία του αφότου έβαλε στο περιθώριο τον Δημοκρατικό αντίπαλό του, Τσάρλι Κριστ.

Ο Κυβερνήτης με το αβίαστο χαμόγελο χαρακτήρισε την επανεκλογή του «νίκη αιώνων» και επικύρωση της κομματικής ατζέντας του. Στην τελευταία του διαφήμιση είπε ότι ο Θεός τον δημιούργησε για να είναι μαχητής. «Δώσαμε υποσχέσεις στον λαό της Φλόριντα και τηρήσαμε αυτές τις υποσχέσεις», είπε ο ΝτεΣάντις.

«Σήμερα μετά από τέσσερα χρόνια ο λαός έδωσε την ετυμηγορία του. Η ελευθερία είναι εδώ για να μείνει. Η Φλόριντα ήταν ένα καταφύγιο λογικής όταν ο κόσμος τρελαινόταν» και «μια αχτίδα ελπίδας ότι υπάρχουν ακόμα καλύτερες μέρες», πρόσθεσε ο Ντε Σάντις.

Η κόντρα

Ο 43χρονος πολιτικός θα κληθεί να αποφασίσει άμεσα αν θα διεκδικήσει τον προεδρικό θώκο και να βρεθεί σε τροχιά σύγκρουσης με τον πρώην Πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ. Ακόμη και πριν ανοίξουν οι κάλπες των ενδιάμεσων εκλογών, ο «ψυχρός πόλεμος» μεταξύ των δύο ανδρών είχε ήδη φουντώσει, επισκιάζοντας τις τελευταίες ημέρες της εκστρατείας.

Ο μακροχρόνιος ανταγωνισμός τους αποκαλύφθηκε πλήρως το Σαββατοκύριακο, όταν οι δυο τους έκαναν συγκεντρώσεις στις αντίθετες πλευρές της Φλόριντα. Το Σάββατο στην Πενσιλβάνια, ο Τραμπ επέκρινε τον εσωκομματικό του αντίπαλο, κάτι το οποίο δείχνει, σύμφωνα με τους αναλυτές, ότι ο τέως πρόεδρος των ΗΠΑ εξετάζει τον καλύτερο τρόπο για να εξουδετερώσει τον ΝτεΣάντις  σε μια πιθανή αναμέτρηση στην πρώτη φάση.

Η στρατηγική του ΝτεΣάντις

Ο κυβερνήτης της Φλόριντα κρατά μέχρι τώρα κλειστά τα χαρτιά του αποφεύγοντας με τακτ να μιλήσει για το προεδρικό του μέλλον και τον Τραμπ. Ωστόσο, οι κινήσεις του υποδηλώνουν ότι θέτει τα θεμέλια για να θέσει υποψηφιότητα έχοντας ήδη δημιουργήσει ένα ταμείο συγκέντρωσης κεφαλαίων, που απέφερε 200 εκατομμύρια δολάρια τα τελευταία δύο χρόνια, καταρρίπτοντας τα εθνικά ρεκόρ για υποψήφιο κυβερνήτη.

Κατά διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, ο ΝτεΣάντις  αφιέρωσε ελάχιστο χρόνο στον Δημοκρατικό αντίπαλό του για να επιτεθεί στον Τζο Μπάιντεν. Η εκστρατεία του έλαβε ώθηση από μια σειρά βίντεο και ακριβών διαφημίσεων που στοχεύουν επίσης τους αυξανόμενους ακόλουθους τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Κορωνοϊός και αμβλώσεις

Στα πρώτα τέσσερα χρόνια ως κυβερνήτης της Φλόριντα, ο ΝτεΣάντις προώθησε μια διχαστική ατζέντα: από τους νέους περιορισμούς στις αμβλώσεις, μια μαζική επέκταση των σχολικών κουπονιών για ιδιωτικά σχολεία, νόμους για την αναμόρφωση του τρόπου με τον οποίο τα σχολεία διδάσκουν και μιλούν για διχαστικά θέματα και απαγόρευση των απαιτήσεων εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού.

Ακόμα, οργάνωσε πτήσεις που μετέφεραν μετανάστες από το Τέξας στο «Martha’s Vineyard» και αρνήθηκε να βοηθήσει την ομοσπονδιακή Κυβέρνηση να διανείμει εμβόλια κατά του κορωνοϊού για παιδιά. Οι ενέργειές του τον φέρνουν συχνά σε αντίθεση με την Κυβέρνηση Μπάιντεν, αλλά τον έσπρωξαν επανειλημμένως στο προσκήνιο, μετατρέποντάς τον σε έναν από τους πιο αναγνωρίσιμους εκλεγμένους αξιωματούχους των Ρεπουμπλικανών.

Με καταγωγή από την Ιταλία

«Μπορεί ο Ρον ΝτεΣάντις  να εκτοπίσει τον Ντόναλντ Τραμπ από την θέση του «αρχιπολεμιστή» του Ρεπουμπλικανικού κόμματος;», διερωτάται ο βραβευμένος με Pulitzer δημοσιογράφος και συγγραφέας Ντέξτερ Φίλκινς μέσα από τις σελίδες του περιοδικού «New Yorker». Σκιαγραφώντας το προφίλ ενός φιλόδοξου 43χρονου πολιτικού που εκπέμπει την ίδια οργή με τον 76χρονο Τραμπ αλλά την εκδηλώνει με έξυπνο και συνεκτικό τρόπο, ο ΝτεΣάντις  είχε, μέχρι τώρα, μια εντυπωσιακά επιτυχημένη προσωπική πορεία.

Οι προ-προπαππούδες του μετανάστευσαν στις ΗΠΑ από την Ιταλία και οι γονείς του ανήκαν στην εργατική τάξη. Ο ίδιος βρέθηκε με εισιτήριο τις επιδόσεις του στο μπέιζμπολ στο Πανεπιστήμιο Yale και στη έπειτα στο Πανεπιστήμιο Harvard.

Στη συνέχεια υπηρέτησε στις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις (σε Ιράκ, Γκουαντάναμο κ.ά.) και έπειτα εξελέγη βουλευτής με το Ρεπουμπλικανικό κόμμα (2013 – 2018). Εν συνεχεία διετέλεσε κυβερνήτης της πολιτείας της Φλόριντα (από τον Ιανουάριο του 2019 και έπειτα).

ΛΟΑΤΚΙ και Οπλοκατοχή

Όσον αφορά στις πολιτικές του θέσεις του, τάσσεται κατά των αμβλώσεων, είναι οπαδός της οπλοκατοχής, αποφεύγει κάθε συζήτηση για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ και διατηρεί τις επιφυλάξεις του σχετικά με το θέμα της Κλιματικής Αλλαγής.

Νωρίτερα φέτος, ο ΝτεΣάντις υπέγραψε νόμο που απαγόρευε στα σχολεία να διδάσκουν για τον σεξουαλικό προσανατολισμό ή την ταυτότητα φύλου μέχρι την τρίτη τάξη, «ή με τρόπο που δεν είναι κατάλληλος για την ηλικία ή την ανάπτυξη των μαθητών σύμφωνα με τα πολιτειακά πρότυπα».

Την ίδια ώρα, υιοθετεί σκληρή στάση απέναντι στο Ιράν, στην Παλαιστινιακή Αρχή και την Κούβα. Σε αντίθεση όμως με άλλους Ρεπουμπλικάνους που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ρωσόφιλοι, ο ΝτεΣάντις έχει επικρίνει δριμύτατα τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ισπανία: Ποια είναι η Μπεγκόνια Γκόμεθ που ερευνάται για σκάνδαλο διαφθοράς και βάζει σε σκέψεις παραίτησης τον Σάντσεθ

Δικαστήριο της Μαδρίτης ανακοίνωσε την Τετάρτη (24/4) ότι άνοιξε προκαταρκτική έρευνα κατά της συζύγου του Ισπανού πρωθυπουργού, Πέδρο Σάντσεθ, ως ύποπτη για «άσκηση επιρροής και δ...

Δημοτικός σύμβουλος γρονθοκόπησε τον αντιδήμαρχο Νίκαιας – Μεταφέρθηκε στο Τζάνειο

Ένα αποτρόπαιο περιστατικό σημειώθηκε στη Νίκαια όταν ένας δημοτικός σύμβουλος γρονθοκόπησε τον αντιδήμαρχο. Ο άνδρας μεταφέρθηκε στο Τζάνειο για τις πρώτες βοήθειες. Όλα έγιναν...

Γαλλία: Συνελήφθη 16χρονος για τον σχεδιασμό επίθεσης κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι

Στη σύλληψη ενός 16χρονου προχώρησαν οι Αρχές της Γαλλίας. Ο 16χρονος κατηγορείται ότι σχεδίαζε επίθεση στο Παρίσι κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων. Σύμφωνα με τα γαλλικά μέσ...

Φόρτωση άρθρων...