Δευτέρα
13 Μαΐου 2024

Ρωσία: Ατύχημα σε πυρηνικό σταθμό στο Λένινγκραντ

Πλανήτης
Tags: Ρωσία

Ατύχημα σημειώθηκε σε πυρηνικό σταθμό στη Ρωσία, στην περιφέρεια του Λένινγκραντ, όταν πτερύγια τουρμπίνας έσπασαν.

Σύμφωνα με την κρατική υπηρεσία διαχείρισης του πυρηνικού σταθμού στη Ρωσία, Rosenergoatom, το ατύχημα προκάλεσε τη διακοπή της λειτουργίας μονάδας.

Στον συγκεκριμένο σταθμό έχουν εγκατασταθεί πυρηνικοί αντιδραστήρες ίδιου τύπου με εκείνους που κατασκευάζει η Ρωσία στην Τουρκία και σχεδιάζονται επίσης για την Ουγγαρία.

Προτεραιότητα κατά τον επικεφαλής της Rosenergoatom Αλεξάντερ Σούτικοφ είναι «να εξακριβωθούν τα αίτια της καταστροφής των πτερυγίων», κάτι που χαρακτήρισε πρωτόγνωρο. Εκτίμησε πως οι επισκευές θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τις 22 Δεκεμβρίου.

Η μονάδα όπου σημειώθηκε το ατύχημα κατασκευάστηκε το 2018 και φιλοξενεί προηγμένο αντιδραστήρα VVER 1200 τελευταίας γενιάς. Αντίστοιχους έχει προμηθευτεί η Λευκορωσία και επίσης κατασκευάζονται από τη Ρωσία στο Άκουγιου της Τουρκίας και σχεδιάζονται για τον πυρηνικό σταθμό Paks-2 στην Ουγγαρία.

Ο Σούτικοφ είπε ότι τα σπασμένα πτερύγια αποτελούσαν τμήμα ατμοτουρμπίνας ισχύος 1,2MW που κατασκευάστηκε από την εταιρία Power Machines του Αλεξέι Μορντασόφ.

Η Rosatom, η ρωσική υπηρεσία ατομικής ενέργειας στην οποία ανήκει η Rosenergoatom, ανέφερε ότι παρόμοια μοντέλα τουρμπίνων υπάρχουν επίσης στον πυρηνικό σταθμό που βρίσκεται στην περιφέρεια Βαρόνιες.

Δεδομένου ότι οι τουρμπίνες δεν επηρεάζουν τη λειτουργία του πυρηνικού αντιδραστήρα, η Rosatom υπογραμμίζει ότι «η δυσλειτουργία τους δεν έχει καμία επίπτωση στην πυρηνική ασφάλεια», καθώς ο μηχανισμός του αντιδραστήρα λειτουργεί όπως προβλέπεται.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Σαν σήμερα - 13 Μαΐου

Γεγονότα 1568: Στη μάχη του Λανγκσάιντ οι δυνάμεις της Μαρίας Στιούαρτ της Σκοτίας χάνουν από συμμαχία Σκοτσέζων Προτεσταντών υπό τον Τζέιμς Στιούαρτ, ετεροθαλή αδελφό της. 1...

Ζελένσκι: Πρώτη προτεραιότητα του στρατού η άποκρουση της ρωσικής επίθεσης στο Χάρκοβο

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε κατά το σημερινοβραδινό τηλεοπτικό του μήνυμα ότι η άποκρουση της ρωσικής επίθεσης κοντά στη βορειοανατολική πόλη Χάρκιβ είναι η «πρώ...

Σαν σήμερα - 12 Μαΐου

Γεγονότα 1551: Ιδρύεται το παλαιότερο πανεπιστήμιο της Αμερικής, το Εθνικό Πανεπιστήμιο του Αγίου Μάρκου στην Λίμα του Περού 1743: Η Μαρία Τερέζα της Αυστρίας στέφεται βασίλι...

Φόρτωση άρθρων...