Τρίτη
30 Απριλίου 2024

Ρωσία: Αυξάνεται ο κίνδυνος σύγκρουσης με το ΝΑΤΟ

Πλανήτης

Η πολιτική του NATO προς τη Ρωσία αυξάνει τον κίνδυνο άμεσης σύγκρουσης μεταξύ των μελών της συμμαχίας και της Μόσχας, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA, επικαλούμενο σημερινή δήλωση του Ρώσου πρεσβευτή στο Βέλγιο Αλεξάντερ Τοκοβίνιν.

Ο Ρώσος πρεσβευτής σημείωσε ότι τα περιφερειακά αμυντικά σχέδια τα οποία σκοπεύει να υιοθετήσει το NATO στην σύνοδο κορυφής του, που ξεκινά σήμερα στο Βίλνιους, θα καταστήσουν την αντιπαράθεση της συμμαχίας με τη Ρωσία πιο έντονη και παρατεταμένη.

Χθες ανακοινώθηκε ότι η Τουρκία είπε «ναι» στην ένταξη της Σουηδίας στην Βορειοατλαντική Συμμαχία, ενώ στην Σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους θα συζητηθεί και το θέμα της Ουκρανίας.

Ευρωπαίοι διπλωμάτες ανέφεραν στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ότι δυτικές δυνάμεις οριστικοποιούν ακόμη πλαίσιο που θα προσφέρει μακροπρόθεσμες εγγυήσεις ασφαλείας στο Κίεβο κι ενδέχεται να το δημοσιοποιήσουν στο πέρας της συνόδου.

Βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις στο NATO για το εάν και το πότε θα απευθυνθεί πρόσκληση στην Ουκρανία να ενταχθεί, για τους όρους που θα πρέπει να εκπληρώσει και για τον μηχανισμό αποτίμησης της προόδου της, κατά τις ίδιες πηγές.

Για τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στη σύνοδο στο Βίλνιους οφείλεται να επιβεβαιωθεί ότι η Ουκρανία είναι ήδη de facto μέλος του NATO, καθώς διαθέτει δικά του όπλα και μοιράζεται τις αξίες των μελών του.

«Ακόμα κι αν εκφράζονται διαφορετικές θέσεις, είναι ξεκάθαρο πως η Ουκρανία αξίζει να είναι μέλος της συμμαχίας», ανέφερε στο διάγγελμά του ο Ουκρανός πρόεδρος. Και συνέχισε: «Όχι τώρα -γίνεται πόλεμος-, αλλά χρειαζόμαστε σαφές σινιάλο. Και το χρειαζόμαστε τώρα».

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Το Ισραήλ φοβάται ένταλμα σύλληψης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για τον Νετανιάχου

Ισραηλινοί αξιωματούχοι ανησυχούν όλο και περισσότερο ότι το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) ετοιμάζεται να εκδώσει εντάλματα σύλληψης για ανώτερους κυβερνητικούς αξιωματούχους τη...

Οκλαχόμα: Νεκροί από ανεμοστρόβιλους – Κατάσταση έκτακτης ανάγκης «λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων»

Τουλάχιστον δύο άνθρωποι, ανάμεσά τους ένα παιδί, έχασαν τη ζωή τους σε ανεμοστρόβιλους που σάρωσαν την Οκλαχόμα, όπου εκτεταμένες ζημιές σε σπίτια και επιχειρήσεις προκλήθηκαν από...

Φόρτωση άρθρων...