Τρίτη
23 Απριλίου 2024

Ρωσία: Διαδηλώσεις, πυροβολισμοί και αυτοπυρπολισμοί κατά της επιστράτευσης (Video)

Πλανήτης

Κλιμακώνονται στη Ρωσία οι αντιδράσεις εναντίον της επιστράτευσης. Ο επίστρατος γαζώνει με έξι σφαίρες τον διοικητή της στρατολογίας σε πόλη της Σιβηρίας.

Λίγο πριν ανοίξει πυρ, φώναξε: «τώρα όλοι θα πάμε στα σπίτια μας». Ο 25χρονος δράστης είχε κληθεί στην στρατολογία για την επιστράτευση. Άγνωστο πώς, κατάφερε να μπει στο κτίριο έχοντας μαζί του το όπλο.

Ο βαριά τραυματισμένος διοικητής υποβλήθηκε σε εγχείρηση και νοσηλεύεται διασωληνωμένος.

Στην πόλη Ουριούπινσκ της νότιας Ρωσίας, ένας άνδρας προσπάθησε να ανατινάξει το γραφείο της στρατολογίας. Οδήγησε το παλιό Lada του στην είσοδο και πέταξε βόμβες μολότοφ. «Όχι στον πόλεμο».

Δεκάδες γυναίκες διαμαρτυρήθηκαν εναντίον της επιστράτευσης στην πρωτεύουσα του Νταγκεστάν, την περιοχή με τις περισσότερες απώλειες από την αρχή της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Η αστυνομία συνέλαβε περισσότερους από 100 διαδηλωτές.

Στον Καύκασο, μητέρες ήρθαν αντιμέτωπες με τους ντόποιους στρατολόγους.

Άφεση αμαρτιών υπόσχεται ο Κύριλλος

Στο κυριακάτικο κήρυγμά του, ο Ρώσος πατριάρχης Κύριλλος υποσχέθηκε άφεση αμαρτιών σε όσους πάνε να πολεμήσουν στην Ουκρανία.

«Οι στρατιώτες μας θυσιάζουν τη ζωή τους για άλλους ανθρώπους. Γι’ αυτόν τον λόγο πιστεύουμε ότι αυτή η θυσία ξεπλένει όλες τις αμαρτίες τους».

Ασυλία στους Ρώσους λιποτάκτες από τον Ζελένσκι

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε τους Ρώσους να μην στέλνουν τα παιδιά τους στην Ουκρανία, ενώ υποσχέθηκε ασυλία και καταφύγιο στους λιποτάκτες.

«Αν έλθετε να πάρετε τις ζωές των παιδιών μας, θα σας το πω ως πατέρας: Δε θα σας αφήσουμε ζωντανούς».

Το Κρεμλίνο απορρίπτει τα σενάρια περί κλεισίματος των ρωσικών συνόρων για να αποτραπεί η φυγή των επιστρατευμένων. 

Όμως, ενισχύονται οι φρουρές στα σύνορα με τη Γεωργία, ενώ στα αεροδρόμια έχουν δοθεί κατάλογοι ονομάτων και ήδη σε πολλούς απαγορεύεται η έξοδος από τη Ρωσία, λένε ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ρωσία: 38χρονος καταδικάστηκε σε 5 χρόνια καταναγκαστικής εργασίας επειδή μίλησε κατά του πολέμου στην Ουκρανία

Ένας Ρώσος καταδικάστηκε σήμερα σε πέντε χρόνια καταναγκαστικής εργασίας στην Ρωσία με την κατηγορία της «διάδοσης ψευδών πληροφοριών» για τον ρωσικό στρατό, επειδή κατά την διάρκε...

Φόρτωση άρθρων...