Τετάρτη
24 Απριλίου 2024

Ρωσία: Επιπλέον περικοπές στις εξαγωγές πετρελαίου τον Δεκέμβριο

Πλανήτης

Η Ρωσία δήλωσε σήμερα πως θα εντείνει τις περικοπές στην εξαγωγή πετρελαίου τον Δεκέμβριο ενδεχομένως κατά 50.000 βαρέλια την ημέρα ή περισσότερο, νωρίτερα από ό,τι είχε υποσχεθεί, καθώς οι μεγαλύτεροι εξαγωγείς στον κόσμο προσπαθούν να στηρίξουν την τιμή του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές.

Η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία, οι δύο μεγαλύτερες στον κόσμο πετρελαιοεξαγωγικές χώρες, κάλεσαν τον Δεκέμβριο όλα τα μέλη του ΟΠΕΚ+ να συμμετάσχουν σε μια συμφωνία για περικοπές στην παραγωγή έπειτα από μια δύσκολη σύνοδο της λέσχης των παραγωγών.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν επισκέφθηκε το Ριάντ λίγο μετά τη σύνοδο του ΟΠΕΚ+, που φέρνει μαζί τον Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ), τη Ρωσία και άλλους συμμάχους.

Ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ, ο ανώτατος αξιωματούχος του Πούτιν για το πετρέλαιο και το αέριο, δήλωσε, σύμφωνα με τα τρία μεγαλύτερα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, πως η Ρωσία θα εντείνει τις περικοπές πέραν των 300.000 βαρελιών την ημέρα που έχει ήδη συμφωνηθεί για φέτος.

"Ήδη τον Δεκέμβριο θα προσθέσουμε επιπλέον ποσότητες", δήλωσε ο Νόβακ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax. "Το πόσο, θα το δούμε στη βάση των αποτελεσμάτων του Δεκεμβρίου -- μπορεί να είναι επιπλέον 50.000 βαρέλια την ημέρα, μπορεί περισσότερο".

Η Ρωσία δεσμεύθηκε για μείωση κατά 300.000 βαρέλια την ημέρα σε σύγκριση με τις εξαγωγές Μαΐου-Ιουνίου -- και να συνεχίσει σε αυτό το επίπεδο μέχρι το τέλος του έτους.

Τον Δεκέμβριο, η Ρωσία συμφώνησε να εντείνει αυτές τις περικοπές στα 500.000 βαρέλια την ημέρα το πρώτο τρίμηνο του 2024, σύμφωνα με ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Λόγω των υποσχέσεων που έχουν δοθεί στον ΟΠΕΚ+, οι εξαγωγές πετρελαίου της Ρωσίας το 2023 θα ανέρχονται συνολικά σε λιγότερο από 247 εκατομμύρια τόνους που χρησιμοποιούνται για τις κύριες μακροοικονομικές προβλέψεις, είπε ο Νόβακ.

Ο Νόβακ εξέφρασε την ελπίδα πως η Gazprom και η κινεζική πετρελαιοπαραγωγική εταιρία CNPC μπορεί να συμφωνήσουν σύντομα στους όρους της σύμβασης για πωλήσεις αερίου μέσω του αγωγού Power of Siberia-2.

Η Ρωσία είναι σε συνομιλίες επί χρόνια σχετικά με την κατασκευή του Power of Siberia-2 που θα μεταφέρει περίπου 50 δισεκ. κυβικά μέτρα αερίου τον χρόνο από τη Γιαμάλ στη βόρεια Ρωσία προς την Κίνα μέσω Μογγολίας.

"Αναμένουμε πως η εταιρία θα μπορέσει να καταλήξει σε συμφωνία το ταχύτερο δυνατό", είπε ο Νόβακ.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Τουρκία: Συνελήφθησαν εργαζόμενοι σε φιλοκουρδικά μέσα ενημέρωσης για τρομοκρατική δραστηριότητα

Οκτώ δημοσιογράφοι και τουλάχιστον εννέα Τούρκοι που εργάζονται σε φιλοκουρδικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, συνελήφθησαν από τις Αρχές της Τουρκίας την Τρίτη, οι οποίοι κατηγορούνται ...

Σαν σήμερα - 23 Απριλίου

Γεγονότα 1920: Το Εθνικό Τουρκικό Συμβούλιο υπό τον Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ καταλύει την κυβέρνηση του σουλτάνου Μεχμέτ ΣΤ' και δημοσίευει προσωρινό σύνταγμα. 1944: Εκλογές ...

Σαν σήμερα - 24 Απριλίου

Γεγονότα 1704: Εκδίδεται η «News Letter» στην Βοστόνη, η πρώτη εφημερίδα στις ΗΠΑ 1800: Ιδρύεται η Βιβλιοθήκη του Κογκρέσο στις ΗΠΑ από τον Πρόεδρο Τζον Άνταμς 1877: Έναρξ...

Φόρτωση άρθρων...