Σαββάτο
27 Απριλίου 2024

Ρωσία: Συνελήφθη δημοσιογράφος που τράβηξε το τελευταίο βίντεο του Ναβάλνι εν ζωή

Πλανήτης

Χειροπέδες φόρεσαν οι ρωσικές Αρχές σε μια δημοσιογράφο, που τράβηξε το τελευταίο βίντεο του Αλεξέι Ναβάλνι πριν τον θάνατό του σε διαβόητη σωφρονιστική αποικία στον αρκτικό κύκλο τον περασμένο Φεβρουάριο.

Η Αντονίνα Φαβόρσκαγια κάλυπτε επί χρόνια τις δίκες του Ναβάλνι και σύμφωνα με την οργάνωση «Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα» ήταν μία από τις έξι δημοσιογράφους που συνελήφθησαν αυτόν τον μήνα στη Ρωσία.

Οι Ρωσικές Αρχές συνέλαβαν τη δημοσιογράφο αργά το βράδυ της Τετάρτης κατηγορώντας την για συμμετοχή σε «εξτρεμιστική οργάνωση» με αναρτήσεις σε λογαριασμούς του Ιδρύματος κατά της Διαφθοράς του Ναβάλνι σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σύμφωνα με τη ρωσική οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων OVD-Info.

Η εκπρόσωπος του Ναβάλνι, Κίρα Γιάρμις, ωστόσο, σημείωσε ότι η Φαβόρσκαγια δεν δημοσίευσε τίποτε στις πλατφόρμες του ιδρύματος και υποστήριξε ότι οι Ρωσικές Αρχές τη στοχοθέτησαν επειδή έκανε τη δουλειά της ως δημοσιογράφος.

Σύμφωνα με το OVD-Info η Φαβόρσκαγια είχε συλληφθεί αρχικά στις 17 Μαρτίου για «ανυπακοή» στις εντολές της αστυνομίας, επειδή άφησε λουλούδια στον τάφο του Ναβάλνι, αλλά μετά την παραμονή της επί δέκα μέρες σε κρατητήριο οι Αρχές της απήγγειλαν τις νέες κατηγορίες και τη διέταξαν να εμφανιστεί σήμερα ενώπιον δικαστηρίου στη Μόσχα.

Πογκρόμ συλλήψεων δημοσιογράφων στη Ρωσία

Η Φαβόρσκαγια είναι μία εκ των αρκετών δημοσιογράφων που στοχοποιούν οι ρωσικές Αρχές στο πλαίσιο πάταξης των αντικαθεστωτικών φωνών.

Άλλες δύο δημοσιογράφοι, η Αλεξάνδρα Αστάχοβα και η Αναστασία Μουχάτοβα, τέθηκαν προσωρινά υπό κράτηση όταν πήγαν να συναντήσουν τη Φαβόρσκαγια στο κρατητήριο, σύμφωνα με τους Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα.

Οι ρωσικές Αρχές συνέλαβαν επίσης την Εκατερίνα Ανίκιεβιτς του ρωσικού ειδησεογραφικού ιστότοπου SOTAvision και τον Κονσταντίν Γιάροφ του RusNews, ενώ κάλυπταν την έφοδο της αστυνομίας στο σπίτι της Φαβόρσκαγια.

Ο Γιάροφ κατήγγειλε στο RusNews τον ξυλοδαρμό του από τις Αρχές: «Με κλώτσησαν, με πάτησαν στο κεφάλι, μου έστριψαν τα δάχτυλα, με χλεύασαν όταν προσπάθησα να σηκωθώ και ζήτησαν να τους δείξω το σακίδιο πλάτης μου λες και περιείχε εκρηκτικά», είπε.

Μια άλλη δημοσιογράφος του ίδιου ενημερωτικού ιστότοπου, η Όλγα Κόμλεβα, συνελήφθη την Τετάρτη στην Ούφα, περίπου 1.300 χλμ. ανατολικά της Μόσχας, κατηγορούμενη για εξτρεμισμό και συμμετοχή στην οργάνωση του Ναβάλνι.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη
Φόρτωση άρθρων...