Πέμπτη
02 Μαΐου 2024

Ρωσία: «Θα πληρώσουμε το ξένο χρέος με σύστημα ανάλογο της πώλησης αερίου σε ρούβλια»

Να εξυπηρετήσει τις υποχρεώσεις της για ευρωομόλογα χρησιμοποιώντας έναν μηχανισμό παρόμοιο με το σύστημα που χρησιμοποιείται για την πληρωμή του ρωσικού φυσικού αερίου σε ρούβλια σχεδιάζει η Ρωσία.

Αυτό αναφέρει η εφημερίδα Vedomosti, επικαλούμενη τον υπουργό Οικονομικών, Άντον Σιλουάνοφ.

Οι ΗΠΑ ώθησαν τη Ρωσία πιο κοντά στο χείλος μιας ιστορικής χρεοκοπίας την περασμένη Τετάρτη, μη επεκτείνοντας την άδειά της να πληρώσει τους κατόχους ομολόγων, καθώς η Ουάσιγκτον εντείνει την πίεση μετά τη στρατιωτική επέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Αντιμετωπίζοντας μια άνευ προηγουμένου κρίση χρέους, ο υπουργός Οικονομικών, Άντον Σιλουάνοφ, δήλωσε την Παρασκευή ότι η Μόσχα θα συνεχίσει να εξυπηρετεί το εξωτερικό της χρέος σε ρούβλια, υπερασπιζόμενος το ρόλο της ως αξιόπιστου δανειολήπτη με κάθε δυνατό μέσο.

Για να λάβουν πληρωμές, οι κάτοχοι ευρωομολόγων θα πρέπει να ανοίξουν λογαριασμούς σε ξένο νόμισμα και ρούβλια σε μια ρωσική τράπεζα, είπε ο Άντον Σιλουάνοφ στο Vedomosti. "Όπως συμβαίνει με την πληρωμή για το φυσικό αέριο σε ρούβλια: πιστωνόμαστε με ξένο νόμισμα, εδώ ανταλλάσσεται με ρούβλια για λογαριασμό (του αγοραστή φυσικού αερίου) και έτσι γίνεται η πληρωμή. 

Ο μηχανισμός διακανονισμού ευρωομολόγων θα λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο, αλλά προς την αντίθετη κατεύθυνση», πρόσθεσε σύμφωνα με το Reuters.

Η Ρωσία θα μπορεί να παρακάμψει τη δυτική υποδομή πληρωμών χρησιμοποιώντας αυτό το σύστημα, με τις πληρωμές να γίνονται μέσω του Εθνικού Αποθετηρίου Διακανονισμού της Ρωσίας (NSD), είπε ο Άντον Σιλουάνοφ στο Vedomosti.

Δεν θα υπάρχει όριο στη μετατροπή του ρουβλίου σε ξένο νόμισμα και το σχέδιο θα επανεξεταστεί από την κυβέρνηση σύντομα, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με πολλούς ορισμούς, η Ρωσία θα χρεοκοπήσει εάν τα κεφάλαια δεν εμφανιστούν στους λογαριασμούς των πιστωτών μέχρι το τέλος αυτής της περιόδου χάριτος. Οι επόμενες πληρωμές κουπονιών ευρωομολόγων της Ρωσίας λήγουν στα τέλη Ιουνίου.

 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Deutsche Welle: Ένταλμα σύλληψης του Νετανιάχου ετοιμάζει το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο

Η ισραηλινή κυβέρνηση βλέπει με ανησυχία προς τη Χάγη. Εκεί είναι η έδρα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ), το οποίο, όπως λέγεται, ετοιμάζει μέσα στην εβδομάδα διεθνές ένταλ...

Τραμπ: «Οι Αριστεροί Παράφρονες προκαλούν χάος στα πανεπιστήμια για να αποσπάσουν την προσοχή από τα σύνορα»

Νέα ανάρτηση έκανε στα κοινωνικά δίκτυα ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ. Ο εκ νέου υποψήφιος για την προεδρία της χώρας υποστηρίζει ότι οι διαμαρτυρίες υπέρ της Παλαιστίνη...

Ντόναλντ Τραμπ: Παρενέβη «στον αέρα» του FOX και εκθείασε την αστυνομία για την εκκένωση στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια

Το Αστυνομικό Τμήμα της Νέας Υόρκης (NYPD) εκθείασε ο τέως πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ, για την απομάκρυνση φιλοπαλαιστίνιων διαδηλωτών από κτίριο του Πανεπιστημ...

Φόρτωση άρθρων...