Παρασκευή
03 Μαΐου 2024

Ρώσοι: «Καταλάβαμε τη Μαριούπολη, εκτός από το Αζοφστάλ» - Απομακρύνονται οι άμαχοι

Πλανήτης

Ιδιαίτερα δύσκολη είναι η κατάσταση στη Μαριούπολη και το Ντονμπάς στην Ουκρανία. Οι Ρώσοι υποστηρίζουν πως έχουν καταλάβει τη Μαριούπολη εκτός από το εργοστάσιο χάλυβα Αζοφστάλ.

«Καταλάβαμε τη Μαριούπολη εκτός από το Αζοφστάλ», είπε ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας, Σεργκέι Σοϊγκού, στον Βλαντιμίρ Πούτιν στην ενημέρωση για την πορεία του πολέμου στην Ουκρανία που Ρωσία ονομάζει «ειδική εκστρατεία».   

Οι αναφορές διεθνών πρακτορείων λένε ακόμη ότι ο Πούτιν συγχαίρει τον Σοϊγκού για την επιτυχή επιχείρηση και δίνει εντολή ότι δεν χρειάζεται να γίνει έφοδος στο εργοστάσιο Azovstal, αλλά ότι πρέπει να αποκλειστεί έτσι ώστε να μην μπορεί να βγει ούτε «μύγα».

Την ίδια ώρα, γίνεται προσπάθεια για να αποχωρήσουν από την ουκρανική πόλη οι άμαχοι. Τέσσερα λεωφορεία που απομακρύνουν αμάχους κατάφεραν να αποχωρήσουν από τη Μαριούπολη, την στρατηγικής σημασίας πόλη-λιμάνι στη νοτιοανατολική Ουκρανία, δήλωσε η αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης της Ουκρανίας, Ιρίνα Βερεστσούκ.

Οι απομακρύνσεις αμάχων, οι οποίες αναμένεται να συνεχιστούν σήμερα, γίνονται την ώρα που το λιμάνι αυτό στην Αζοφική Θάλασσα δείχνει να βρίσκεται στα πρόθυρα να περάσει στον έλεγχο των Ρώσων έπειτα από σχεδόν δύο μήνες πολιορκίας.

Το AFP, μετέφερε ότι σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, ολόκληρη η Μαριούπολη πλην του κτιρίου του Αζοφστάλ είναι στα χέρια της Ρωσίας.

Μονάδες του ρωσικού στρατού προωθούνται από χώρους συγκέντρωσης στο Ντονμπάς προς την Κραματόρσκ, η οποία συνεχίζει να υφίσταται βομβαρδισμούς με ρουκέτες, αναφέρει συνοπτικό ενημερωτικό δελτίο του βρετανικού στρατού για τις εξελίξεις στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η δραστηριότητα της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας συνεχίζει παράλληλα να βρίσκεται σε υψηλό επίπεδο, καθώς επιδιώκει να προσφέρει υποστήριξη εκ του σύνεγγυς στις χερσαίες επιχειρήσεις στην ανατολική Ουκρανία και να καταστρέψει την ουκρανική αντιαεροπορική άμυνα, κατά τις εκτιμήσεις της υπηρεσίας πληροφοριών του βρετανικού στρατού.

«Η Ρωσία πιθανόν επιθυμεί να δείξει πως κατήγαγε σημαντικές επιτυχίες» στον πόλεμο στην Ουκρανία ενόψει «του ετήσιου εορτασμού της Ημέρας της Νίκης την 9η Μαΐου. Αυτό ίσως επηρεάσει το πόσο γρήγορα και σθεναρά (οι ρωσικές δυνάμεις) θα προσπαθήσουν να διεξαγάγουν επιχειρήσεις», αναφέρει ακόμα το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Τραμπ: Δεν δεσμεύεται ότι θα αναγνωρίσει το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών σε περίπτωση ήττας

Aρνήθηκε o Ντόναλντ Τραμπ να δεσμευτεί ότι θα αναγνωρίσει το αποτέλεσμα των Προεδρικών Εκλογών στις ΗΠΑ τον προσεχή Νοέμβριο, στις οποίες θα βρεθεί ξανά αντιμέτωπος με τον Τζο Μπάι...

Φόρτωση άρθρων...