Πέμπτη
25 Απριλίου 2024

Σαν σήμερα - 18 Ιουλίου

Γεγονότα

1913: Λήγει ο Β’ Βαλκανικός Πόλεμος. Οι αντιμαχόμενες πλευρές, Ελλάδα, Σερβία, Μαυροβούνιο και Ρουμανία από τη μία, έναντι της Βουλγαρίας, υπογράφουν ανακωχή.

1922: Η ελληνική κυβέρνηση κηρύσσει μονομερώς την αυτονομία της Μικράς Ασίας, μετά το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων για την υπογραφή συμφωνίας ανακωχής μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

1925: Ο Αδόλφος Χίτλερ εκδίδει τον πρώτο τόμο της προσωπικής του διακήρυξης με τίτλο «Ο αγών μου».

1936: Ο στρατηγός και μετέπειτα δικτάτορας Φράνκο εξεγείρεται εναντίον της νόμιμα εκλεγμένης κυβέρνησης και ξεκινά ο ισπανικός εμφύλιος. Θα κρατήσει ως το 1939 και θα επικρατήσει ο Φράνκο.

1959: Στην Κούβα ο Φιντέλ Κάστρο απομακρύνει τον Ουρούτια και αναλαμβάνει ο ίδιος την Προεδρία.

1971: Ο Πελέ εμφανίζεται για τελευταία φορά με τη φανέλα της εθνικής Βραζιλίας, η οποία παίζει με τη Γιουγκοσλαβία.

1976: Η Ρουμάνα Νάντια Κομανέντσι παίρνει στους Ολυμπιακούς Αγώνες το πρώτο τέλειο δεκάρι στην ιστορία της ενόργανης γυμναστικής. Ήταν 14 ετών.

1979: Η ΠΑΕ Παναθηναϊκός αλλάζει χέρια, με τον Όμιλο Βαρδινογιάννη να αγοράζει τις μετοχές της ομάδας.

2002: Ο Φώτης Νασιάκος, αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ., ανακοινώνει ότι οι αρχές προχώρησαν στην εξάρθρωση του εκτελεστικού πυρήνα της οργάνωσης 17 Νοέμβρη και αποδίδει στον Αλέξανδρο Γιωτόπουλο το ρόλο του καθοδηγητή. 

2016: Σε επίθεση με τσεκούρι σε τρένο της γερμανικής πόλης Βίρτσμπουργκ, τραυματίζονται συνολικά 5 άτομα. Ο δράστης, που είναι ένας 17χρονος Αφγανός πρόσφυγας, σκοτώνεται σε επιχείρηση της αστυνομίας. 

Γεννήσεις

1853: Χέντρικ Λόρεντζ, Δανός επιστήμονας και κάτοχος του Νόμπελ Φυσικής το 1902 για την εργασία του σχετικά με την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία.

1918: Νέλσον Μαντέλα, ηγέτης του αγώνα εναντίον των φυλετικών διακρίσεων στη Νότια Αφρική και πρώτος πρόεδρος της χώρας μετά την κατάργηση του Απαρτχάιντ.

1921: Τζον Γκλεν, Αμερικανός πολιτικός και κοσμοναύτης. Ήταν ο πρώτος Αμερικανός που το 1962 τέθηκε με διαστημόπλοιο σε τροχιά γύρω από τη Γη.

Θἀνατοι

1610: Μικελάντζελο Μερίζι ντα Καραβάτζιο, Ιταλός ζωγράφος του μπαρόκ. 

1892: Τόμας Κουκ, Βρετανός επιχειρηματίας, ιδρυτής του πρώτου ταξιδιωτικού γραφείου που φέρει το όνομά του έως και σήμερα.

1941: Διονύσιος Λαυράγκας, Κεφαλονίτης μουσουργός, από τους βασικούς εκφραστές της Εθνικής Σχολής.

1989: Μαρίκα Νέζερ, Ελληνίδα ηθοποιός. 

1998: Φλέρυ Νταντωνάκη: Ελληνίδα τραγουδίστρια που συνεργάστηκε με τον Μάνο Χατζιδάκι στον «Μεγάλο Ερωτικό». 
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Χαμάς: Απαρέγκλιτος όρος για την απελευθέρωση ομήρων ο τερματισμός του πολέμου

Η Χαμάς επανέλαβε σήμερα την απαίτησή της από το Ισραήλ να τερματίσει τον πόλεμο στη Γάζα ως απαραίτητη προϋπόθεση για την επίτευξη της οποιαδήποτε συμφωνίας για την απελευθέρωση τ...

Αυστραλία: Χειροπέδες σε πέντε εφήβους συνεργάτες του δράστη της επίθεσης με μαχαίρι σε εκκλησία στο Σίδνεϊ

Συνελήφθησαν πέντε έφηβοι ηλικίας 14 έως 17 ετών από την αστυνομία της Αυστραλίας μετά από μεγάλη επιχείρηση σε περιοχή του Σίδνεϊ σε συνεργασία με την αντιτρομοκρατική υπηρεσία τη...

Φόρτωση άρθρων...