Σαββάτο
20 Απριλίου 2024

Σαν σήμερα - 19 Μαΐου

Γεγονότα

1919: Ο Κεμάλ Ατατούρκ αποβιβάζεται στη Σαμψούντα και αρχίζει τη δεύτερη και σκληρότερη φάση της Γενοκτονίας των Ποντίων.

1960: Ο Αμερικανός ραδιοφωνικός παραγωγός Άλαν Φριντ, στον οποίο οφείλεται ο όρος ροκ εντ ρολ, κατηγορείται μαζί με άλλους επτά συναδέλφους του ότι έλαβε «δωράκια» από δισκογραφικές εταιρείες συνολικού ύψους 30.650 δολαρίων. Δύο χρόνια αργότερα θα καταδικασθεί σε φυλάκιση με αναστολή και πρόστιμο 300 δολαρίων.

1962: Η Μέριλιν Μονρόε τραγουδάει αισθησιακά το «Happy Birthday» προς τιμήν του Αμερικανού Προέδρου, Τζον Κένεντι, στο πάρτι γενέθλιων του.

1965: Σε δημοσίευμα επαρχιακής εφημερίδας γίνεται για πρώτη φορά αναφορά στο πραξικοπηματικό σχέδιο με την κωδική ονομασία ΑΣΠΙΔΑ και την εμπλοκή του Ανδρέα Παπανδρέου.

1979: Ο Έρικ Κλάπτον παντρεύεται την πρώην σύζυγο του Τζορτζ Χάρισον, Πάτι Μπόιντ. Είναι η περίφημη Layla του ομώνυμου τραγουδιού του Κλάπτον. Στο γαμήλιο πάρτι και σε μία αυτοσχέδια σκηνή που στήνεται, παίζουν μαζί οι Πολ Μακάρτνεϊ, Τζορτζ Χάρισον, Ρίνγκο Σταρ, Έρικ Κλάπτον και Μικ Τζάγκερ.

2016: Η πτήση 804 της EgyptAir που έκανε το δρομολόγιο Παρίσι - Κάιρο εξαφανίζεται με 56 επιβάτες και δεκαμελές πλήρωμα. Αργότερα γίνεται γνωστό ότι το αεροσκάφος συνετρίβη νοτιοανατολικά της Καρπάθου.

2018: Ο πρίγκιπας Χάρι, 6ος στη διαδοχή του αγγλικού θρόνου, και η Αμερικανίδα σταρ Μέγκαν Μαρκλ ενώνονται με τα δεσμά του γάμου στο κάστρο του Ουίνσδορ. 

Γεννήσεις

1824: Θεόδωρος Δηλιγιάννης, πολιτικός και πλειστάκις πρωθυπουργός.

1925: Μάλκολμ Χ, (Μάλκολμ Λιτλ το πραγματικό όνομά του, Ελ Χάτζι Μαλίκ Ελ Σαμπάζ το μουσουλμανικό του), Αμερικανός μουσουλμάνος ηγέτης και υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που δολοφονήθηκε στις ΗΠΑ.

1928: Πολ Ποτ, ηγέτης των Ερυθρών Χμερ στην Καμπότζη, που διέπραξαν χιλιάδες φόνους.

Θάνατοι

1864: Ναθάνιελ Χόθορν, Αμερικανός συγγραφέας.

1895: Χοσέ Μαρτί, Κουβανός συγγραφέας, δημοσιογράφος και ηγέτης της κουβανικής εξέγερσης κατά των Ισπανών.

1994: Ζακλίν Λι Μπουβιέ Κένεντι Ωνάση, γνωστότερη ως «Τζάκι», σύζυγος του 35ου προέδρου των ΗΠΑ Τζ. Φ. Κένεντι την περίοδο της δολοφονίας του και μετέπειτα σύζυγος του Αριστοτέλη Ωνάση.

2016: Γιάννης Γουλανδρής, 86, Έλληνας εφοπλιστής από την Άνδρο.
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Αυστραλία: Κατηγορίες για τρομοκρατία σε βάρος του 16χρονου που μαχαίρωσε επίσκοπο στο Σίδνεϊ

Χιλιάδες μουσουλμάνοι συγκεντρώθηκαν σήμερα σε τεμένη ανά το Σίδνεϊ για την προσευχή της Παρασκευής παρά την ανησυχία για επιθέσεις αντεκδίκησης μετά την απαγγελία κατηγοριών για τ...

Στην Τουρκία ο ηγέτης της Χαμάς για συνομιλίες με τον Ερντογάν, που διεκδικεί μεσολαβητικό ρόλο στο Παλαιστινιακό

Με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συναντάται σήμερα Σάββατο ο πολιτικός ηγέτης της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια εν μέσω τεταμένου κλίματος στη Μέση Ανατολή μετά το ισραηλιν...

Φόρτωση άρθρων...