Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

Σαν σήμερα - 22 Οκτωβρίου

Γεγονότα

1798: Ο Αλή Πασάς με τον γιο του Μουχτάρ, έπειτα από σφοδρή επίθεση, καταλαμβάνουν την Πρέβεζα, την οποία υπερασπίζονται 1.000 Έλληνες και Γάλλοι υπό τον Στρατηγό Λα Σαλσέ. Ο Αλή στέλνει πεσκέσι στον Σουλτάνο τέσσερα σακιά με κεφάλια Γάλλων και Ελλήνων μαχητών.

1940: Ο γιος του Τζιάκομο Πουτσίνι εγκαινιάζει τη νέα όπερα της Αθήνας στο Θέατρο Ολύμπια της οδού Ακαδημίας. Εναρκτήριο έργο, η όπερα του πατέρα του Μαντάμ Μπάτερφλαϊ.

1964: Ο Γάλλος φιλόσοφος Ζαν Πολ Σαρτρ αρνείται το Νόμπελ Λογοτεχνίας, υποστηρίζοντας ότι θα μειώσει το γόητρο της συγγραφικής του δουλειάς.

1988: Ο Ανδρέας Παπανδρέου επιστρέφει από το Λονδίνο, μετά την επέμβαση μπαι-πας, στην οποία υποβλήθηκε στο νοσοκομείο Χέρφιλντ. Καθώς κατεβαίνει από τη σκάλα του αεροπλάνου, με ένα νεύμα του καλεί κοντά του τη Δήμητρα Λιάνη, επισημοποιώντας τη σχέση του.

Γεννήσεις

1811: Φραντς Λιστ, Ούγγρος συνθέτης και πιανίστας.

1919: Ντόρις Λέσινγκ, Βρετανίδα συγγραφέας η οποία βραβεύτηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας το 2007.

1937: Μάνος Λοΐζος, Κυπριακής καταγωγής μουσικοσυνθέτης.

1943: Γεννιέται η Γαλλίδα ηθοποιός Κατρίν Ντενέβ, κατά κόσμο Κατρίν Ντορλεάκ.

Θάνατοι

1906: Πολ Σεζάν, Γάλλος ζωγράφος το έργο του οποίου αντιπροσωπεύει την μετάβαση από τον ιμπρεσιονισμό στο κίνημα του κυβισμού. Η επίδρασή του σε μεταγενέστερους ζωγράφους υπήρξε πολύ μεγάλη και θεωρείται ο πατέρας της μοντέρνας τέχνης.

1986: Άλμπερτ φον Σεντ-Γκιέργκι ντε Ναγκιράπολτ, Ούγγρος γιατρός, που ανακάλυψε την βιταμίνη C και βραβεύτηκε με Νόμπελ Ιατρικής το 1937.

1987: Λίνο Βεντούρα, Ιταλός ηθοποιός ο οποίος διέγραψε μεγάλη καριέρα στο γαλλικό σινεμά.

1998: Έρικ Άμπλερ, Βρετανός συγγραφέας αστυνομικών και κατασκοπικών μυθιστορημάτων.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Πούτιν: Η Μόσχα δεν θα επιτεθεί στο ΝΑΤΟ - Αν δοθούν F-16 στην Ουκρανία, θα καταρρίπτονται

Η Ρωσία δεν έχει σχέδια για καμία χώρα του ΝΑΤΟ και δεν θα επιτεθεί στην Πολωνία, στις χώρες της Βαλτικής ή στην Τσεχία, αλλά εάν η Δύση προμηθεύσει μαχητικά F-16 στην Ουκρανία, τό...

Φόρτωση άρθρων...