Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

Σαν σήμερα - 25 Φεβρουαρίου

Γεγονότα

1822: Καταργείται η δουλεία στην Ελλάδα, με διάταξη του Συντάγματος της Επιδαύρου.

1833: Με Βασιλικό Διάταγμα που εκδίδεται από την Αντιβασιλεία του Όθωνος, καταργείται ο Στρατός των ατάκτων και συγκροτείται Ελληνικός Τακτικός Στρατός, αποτελούμενος από Πεζικό, Ιππικό, Πυροβολικό και Μηχανικό.

1836: Ο κατασκευαστής όπλων Σάμιουελ Κολτ λαμβάνει δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για ένα νέο είδος όπλου, το περίστροφο (revolver).

1932: Ένας μετανάστης από την Αυστρία, ο Αδόλφος Χίτλερ, αποκτά τη γερμανική υπηκοότητα για να θέσει υποψηφιότητα για καγκελάριος.

1956: Η ποιήτρια Σίλβια Πλαθ συναντά και ερωτεύεται τον ομότεχνό της, Τεντ Χιουτζ, με τον οποίο παντρεύονται τέσσερις μήνες αργότερα. Η Πλαθ αυτοκτόνησε το 1963 σε ηλικία 30 ετών.

1956: Στο λόγο του «Για την προσωπολατρία και της συνέπειες της» ο Νικίτα Χρουτσόφ καταγγέλλει τη δράση του Ιωσήφ Στάλιν και ουσιαστικά αποκηρύσσει στη σταλινική περίοδο.

1964: Ο 22χρονος Κάσιους Κλέι, ο οποίος αργότερα θα ονομαστεί Μοχάμετ Άλι, κερδίζει με τεχνικό νοκ άουτ στον 6ο γύρο τον Σόνι Λίστον στο Μαϊάμι Μπιτς και ανακηρύσσεται για πρώτη φορά στην καριέρα του παγκόσμιος πρωταθλητής βαρέων βαρών.

1973: 3.000 φοιτητές οχυρώνονται στη Νομική Σχολή της Αθήνας και διαδηλώνουν από την ταράτσα του κτιρίου με συνθήματα κατά της χούντας.

1973: Μακελειό σε κέντρο διασκέδασης της Αθήνας από τους αδελφούς Κοεμτζή με αφορμή μια παραγγελιά. Απολογισμός, τρεις νεκροί αστυνομικοί και δύο τραυματίες. Λίγο αργότερα, ο Διονύσης Σαββόπουλος εμπνέεται από το γεγονός και γράφει το τραγούδι «Μακρύ Ζεϊμπέκικο για το Νίκο».

Γεννήσεις

1841: Γεννιέται ο ιμπρεσιονιστής ζωγράφος Πιερ Ογκίστ Ρενουάρ.

1901: Γεννιέται ο Ζέπο Μαρξ, ένας εκ των αδελφών Μαρξ, κωμικών ηθοποιών.

1917: Γεννιέται ο Άντονι Μπέρτζες, συγγραφέας του βιβλίου «Το Κουρδιστό Πορτοκάλι», το οποίο ο Στάνλεϊ Κιούμπρικ μετέφερε στη μεγάλη οθόνη το 1971.

1943: Γεννιέται ο κιθαρίστας των Μπιτλς, Τζορτζ Χάρισον.

Θάνατοι

1983: Πεθαίνει ο Αμερικανός θεατρικός συγγραφέας, Τένεσι Γουίλιαμς. Στα πιο γνωστά του έργα συγκαταλέγονται τα, «Λεωφορείον ο Πόθος», «Ξαφνικά, πέρυσι το καλοκαίρι», «Το γλυκό πουλί της νιότης», «Λυσσασμένη Γάτα».

1984: Πεθαίνει σε ηλικία 80 ετών ο κωμικός ηθοποιός Κούλης Στολίγκας.

2005: Πεθαίνει ο Πίτερ Μπένενσον, Βρετανός δικηγόρος. Το 1961 ίδρυσε τη Διεθνή Αμνηστία, τη διεθνή οργάνωση προάσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με περίπου 1,8 εκατομμύρια μέλη και υποστηρικτές σε περισσότερες από 150 χώρες.

2014: Πάκο ντε Λουθία, Ισπανός κιθαρίστας.
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

ΗΠΑ: Σε ασφαλιστικές αποζημιώσεις ρεκόρ μπορεί να οδηγήσει η κατάρρευση της γέφυρας στη Βαλτιμόρη

Η κατάρρευση της γέφυρας «Francis Scott Key» στη Βαλτιμόρη, μετά από την πρόσκρουση σε αυτή του φορτηγού πλοίου «DALI» την Τρίτη, θα μπορούσε να οδηγήσει στη μεγαλύτερη πληρωμή ναυ...

Τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα: Δύο ύποπτοι κατέθεσαν έφεση κατά της προφυλάκισής τους (Videos)

Έφεση κατά της προφυλάκισής τους κατέθεσαν δύο ύποπτοι για την τρομοκρατική επίθεση στον πολυχώρο «Crocus City Hall» στη Μόσχα. Ο Αμιρτσόμ Ισλάμοφ και ο πατέρας του Ισροήλ Ισλάμ...

Εξουδετερώθηκε δίκτυο ρωσικής προπαγάνδας που πλήρωνε Ευρωπαίους πολιτικούς

Στον πόλεμο πληροφοριών και προπαγάνδας που φέρεται να διεξάγει η Ρωσία στην Ευρώπη για τον οποίο έχουν εκφράσει τις ανησυχίες τους Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και ηγέτες, αναφέρεται δη...

Φόρτωση άρθρων...