Γεγονότα

1768: Κυκλοφορεί η πρώτη έκδοση της Βρετανικής Εγκυκλοπαίδειας (Encyclopedia Britannica), η εγκυρότητα της οποίας αντέχει στο χρόνο και στην ψηφιακή εποχή.

1865: Επικυρώνεται η 13η Τροποποίηση του Αμερικανικού Συντάγματος με την οποία καταργείται μια για πάντα η δουλεία.

1877: Κυκλοφορεί η πρώτη έκδοση της αμερικανικής εφημερίδας Washington Post.

1897: Το Λονδίνο γίνεται η πρώτη πόλη στον κόσμο στους δρόμους της οποίας κυκλοφορούν ταξί με άδεια.

1915: Συγκροτείται στη Θεσσαλονίκη η Επιτροπή Εθνικής Άμυνας από τους βενιζελικούς Αλέξανδρο Ζάννα, Περικλή Αργυρόπουλο και Παμίκο Ζυμβρακάκη.

1916: Στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο οι επονομαζόμενες Κεντρικές Δυνάμεις (Γερμανική Αυτοκρατορία, Αυστροουγγαρία και Οθωμανική Αυτοκρατορία) καταλαμβάνουν το Βουκουρέστι.

1917: Η Φινλανδία κερδίζει την ανεξαρτησία της από τη Ρωσία.

1933: Ο Αμερικανός ομοσπονδιακός δικαστής Τζον Μ. Γούσλι αποφαίνεται ότι το μυθιστόρημα «Οδυσσέας» του Τζέιμς Τζόις δεν είναι προσβλητικό.

1944: Οι δυνάμεις της ΕΛΑΣ επιτίθενται στο Σύνταγμα Χωροφυλακής Μακρυγιάννη, στο πλαίσιο των Δεκεμβριανών.

1953: Ο Βλαντιμίρ Ναμπόκοφ ολοκληρώνει τη συγγραφή της αμφιλεγόμενης Λολίτας. 

1982: Ο Εθνικός Απελευθερωτικός Στρατός της Ιρλανδίας τοποθετεί βόμβα σε παμπ που συχνάζουν Βρετανοί στρατιώτες στην πόλη Μπαλικέλι της Βόρειας Ιρλανδίας. Σκοτώνονται 11 Βρετανοί στρατιώτες και έξι πολίτες.

1989: Η σφαγή του Μόντρεαλ. Στην Πολυτεχνική Σχολή του Καναδά ένας ένοπλος φανατικός αντιφεμινιστής δολοφονεί 14 νεαρές γυναίκες.

1991: Στην Κροατία, οι δυνάμεις του Λαϊκού Στρατού της Γιουγκοσλαβίας βομβαρδίζουν το Ντουμπρόβνικ.

1992: Τουλάχιστον 1500 άνθρωποι σκοτώνονται σε ταραχές που προκλήθηκαν από την απόφαση της κατεδάφισης του τέμενος Μπαμπρί στην πόλη Ayodhya της Ινδίας.

2008: Εκτεταμένα επεισόδια ξεσπούν στο κέντρο της Αθήνας μετά τη δολοφονία του 15χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου από τον ειδικό φρουρό Επαμεινώνδα Κορκονέα στα Εξάρχεια.

Γεννήσεις

1778: Γκέι Λουσάκ, Γάλλος χημικός, που διακρίθηκε για τις μελέτες του στα αέρια. Το 1805 ανακάλυψε τη σχέση 2 προς 1 του υδρογόνου με το οξυγόνο που αποτελούν το νερό.

1878: Ιωσήφ Βισαριόνοβιτς Τζουγκασβίλι, ο Γεωργιανός ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης, που έμεινε στην ιστορία ως Στάλιν.

1920: Ντέιβ Μπρούμπεκ, Αμερικανός τζαζίστας.

Θάνατοι

1878: Θεόδωρος Βρυζάκης, Έλληνας ζωγράφος. Θεωρείται ο θεμελιωτής της «Σχολής του Μονάχου».

1882: Άντονι Τρόλοπ, Βρετανός συγγραφέας.

1988: Ρόι Όρμπισον, Αμερικανός τραγουδιστής, συνθέτης και κιθαρίστας. Εκτός από σόλο καριέρα πέρασε για λίγο και από το φολκ συγκρότημα Travelling Wilburys.

1990: Παύλος Σιδηρόπουλος, Έλληνας τραγουδιστής από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της ελληνικής ροκ σκηνής. Το απόγευμα της 6ης Δεκεμβρίου, ο Παύλος Σιδηρόπουλος πεθαίνει από ανακοπή καρδιάς λόγω υπερβολικής δόσης ηρωίνης στο σπίτι μιας φίλης του στον Νέο Κόσμο. Κηδεύεται στον Κόκκινο Μύλο.

2008: Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος, Έλληνας μαθητής.