Δευτέρα
03 Ιουνίου 2024

Σε αναβρασμό οι ΗΠΑ μετά το διπλό κρούσμα αστυνομικής βίας και την εκτέλεση 5 αστυνομικών

Πλανήτης

Μνήμες Φέργκιουσον «ξυπνούν» και πάλι στις ΗΠΑ, μετά τα περιστατικά αστυνομικής βίας κατά μαύρων πολιτών, αλλά και έπειτα από την άγρια δολοφονία πέντε αστυνομικών από βετεράνο του αμερικανικού στρατού.

Τη στιγμή που εκφράζονται φόβοι για αναζωπύρωση της βίας, χιλιάδες διαδηλωτών πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας σε Ατλάντα και Λουζιάνα για να εκφράσουν τον αποτροπιασμό τους για το θάνατο του 'Αλτον Στέρλινγκ και του Φιλάντο Καστίλ που έπεσαν νεκροί από αστυνομικά πυρά.

Στην Ατλάντα οι διαδηλωτές έφτασαν μέχρι το Κέντρο Πολιτικών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και στη συνέχεια προσέγγισαν τα στούντιο του CNN και απέκλεισαν μεγάλο τμήμα της λεωφόρου που βρίσκεται κοντά στα γραφεία του τηλεοπτικού δικτύου.

Σύμφωνα με το δίκτυο WGCL, παρότι η πορεία ήταν ειρηνική πολλοί ήταν οι αστυνομικοί που την περιφρουρούσαν με ειδική εξάρτυση.

Οι διαδηλωτές τόνισαν ότι οι πολίτες πρέπει να συμμετάσχουν στην πορεία για μία «καλύτερη κοινωνία», ενώ παρότι η συγκέντρωση είχε ολοκληρωθεί επίσημα, πολλοί ήταν εκείνοι που συνέχισαν εκτός προγράμματος. Την ίδια στιγμή, οδηγοί κόρναραν και φώναζαν «Ψηλά τα χέρια, μην πυροβολείτε».

Στο Μπατούν Ρουζ της Λουζιάνα, από την άλλη, που θρηνεί για το θάνατο του Άλτον Στέρλινγκ, εκατοντάδες ήταν όσοι συναντήθηκαν απέναντι από το αστυνομικό τμήμα της περιοχής, αποκλείοντας για λίγο χρονικό διάστημα τον δρόμο.

Τουλάχιστον δύο από αυτούς συνελήφθησαν, ενώ οι αστυνομικοί σχημάτισαν ένα ανθρώπινο τείχος μπροστά από το πλήθος, προειδοποιώντας τους διαδηλωτές ότι θα συλλαμβάνονταν αν επιχειρούσαν να το προσπεράσουν.

Με συνθήματα όπως «Όχι δικαιοσύνη, όχι ειρήνη» και «Όλοι έχετε όπλα, εμείς έχουμε πλακάτ», συνέχισαν την πορεία τους, σύμφωνα με το Associated Press.

Το παράδειγμά τους ακολούθησαν εκατοντάδες ακόμη πολιτών που πλημμύρισαν τους δρόμους της Νέας Υόρκης, της Φιλαδέλφεια, του Όκλαντ και άλλων περιοχών.

ipa

Στο Σικάγο, μέλη του κινήματος Black Lives Matter πραγματοποίησαν διαμαρτυρία παριστάνοντας τους νεκρούς στο οδόστρωμα, σε κοντινή απόσταση από την κατοικία στην οποία διέμενε ο Μπαράκ Ομπάμα πριν εκλεγεί πρόεδρος των ΗΠΑ.

Παρά τον ήσυχο χαρακτήρα των διαδηλώσεων, πάντως, στο Φοίνιξ η αστυνομία έκανε χρήση σπρέι πιπεριού κατά συγκεντρωμένων, οι οποίοι απάντησαν εκτοξεύοντας πέτρες εναντίον των αστυνομικών.

Όλα αυτά, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες σχετικά με τον Μάικα Τζόνσον, ο οποίος εκτέλεσε πέντε αστυνομικούς.

«Στις έρευνες που έγιναν στο σπίτι του υπόπτου, η αστυνομία βρήκε υλικό που χρησιμεύει στην κατασκευή βομβών, αλεξίσφαιρα γιλέκα, τουφέκια, πυρομαχικά και ένα ημερολόγιο στο οποίο κατέγραφε τακτικές μάχης», ανακοίνωσε η αστυνομία, αναφερόμενη στον 25χρονο, ο οποίος είχε υπηρετήσει στον αμερικανικό στρατό και είχε πολεμήσει στο Αφγανιστάν από το Νοέμβριο του 2013 ως ως τον Ιούλιο του 2014.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Γερμανία: Πέθανε ο αστυνομικός που είχε τραυματιστεί στην επίθεση στο Μανχάιμ

Υπέκυψε τελικά ο αστυνομικός, ο οποίος είχε τραυματιστεί βαριά την περασμένη Παρασκευή στην επίθεση με μαχαίρι του 25χρονου Αφγανού Σουλαϊμάν Α. στο Μανχάιμ. Όπως ανακοίνωσε το υπο...

Φόρτωση άρθρων...