Δευτέρα
20 Μαΐου 2024

Σε συναγερμό η ΕΕ μετά την «επιχείρηση εκκαθάρισης» Ερντογάν: Σύσκεψη των ΥΠΕΞ σήμερα

Πλανήτης

Το πρωινό εργασίας μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που θα γίνει στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα 18 Ιουλίου, είναι στην πραγματικότητα μια σύσκεψη κρίσεων.

Οι Βρυξέλλες ανησυχούν για την αντίδραση του Ερντογάν μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος που έγινε τη νύχτα της Παρασκευής προς το Σάββατο. Ο Τούρκος πρόεδρος έκανε ήδη μια τεράστια επιχείρηση «εκκαθάρισης» στο εσωτερικό του στρατού και της δικαιοσύνης. Οι υπουργοί Εξωτερικών θα καταλήξουν σε μια κοινή απόφαση, με παρόντα τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι.

Ο πρωταρχικός ρόλος της Τουρκίας στη μάχη κατά των τζιχαντιστών της Συρίας και στον έλεγχο των προσφυγικών ροών θα βρεθεί στο επίκεντρο των συζητήσεων.

Σε ό,τι αφορά τη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους, ο Τζον Κέρι διαβεβαίωσε την Κυριακή ότι το αποτυχημένο πραξικόπημα δεν επηρέασε τις στρατιωτικές επιχειρήσεις, παρότι η βάση του Ιντσιρλίκ, απ' όπου απογειώνονται πολλά αμερικανικά και γερμανικά αεροπλάνα της συμμαχίας, επλήγη από το πραξικόπημα. Ωστόσο, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Μαρκ Ερό διερωτήθηκε την Κυριακή κατά πόσο η Τουρκία παραμένει «αξιόπιστη» σε αυτή τη μάχη εναντίον του ISIS.

Οσο για το μεταναστευτικό ζήτημα, οι ΥΠΕΞ θα εντείνουν τις προσπάθειες για να ολοκληρώσουν τη συμφωνία που υπεγράφη τον περασμένο Μάρτιο με την Αγκυρα. Για να επιτύχουν τη σύμφωνη γνώμη της Τουρκίας, οι Ευρωπαίοι αναγκάστηκαν να παρακάμψουν το θέμα της μεταχείρισης της κουρδικής μειονότητας ή τα προβλήματα με την ελευθερία έκφρασης. Ωστόσο, η απελευθέρωση της βίζας για τους Τούρκους εντός της ΕΕ παραμένει ένα προβληματικό ζήτημα.

Για να υιοθετήσει αυτό το μέτρο, η ΕΕ απαιτεί αλλαγή της τουρκικής νομοθεσίας για την τρομοκρατία, αλλά η τουρκική κυβέρνηση το αποκλείει. Το αποτυχημένο πραξικόπημα επιδείνωσε την κατάσταση σε αυτά τα θέματα, την ώρα που το μέτρο θα πρέπει να υιοθετηθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο δίνει μεγάλη αξία στα θέματα δικαιωμάτων του ανθρώπου.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Μπλίνκεν: Επαίσχυντη η εξίσωση Νετανιάχου και Γκάλαντ με τους ηγέτες της Χαμάς – Απορρίπτουμε την απόφαση του εισαγγελέα του ΔΠΔ

Έντονα επικριτικός στην απόφαση του εισαγγελέα του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης Καρίμ Καν να ζητήσει την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης κατά του Ισραηλινού πρωθυπουργού και του υπουρ...

Μπάιντεν: «Εξωφρενική» η απόφαση του εισαγγελέα του Διεθνούς Δικαστηρίου να ζητήσει εντάλματα για τη σύλληψη Νετανιάχου

Η απόφαση του εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου να ζητήσει έκδοση ενταλμάτων σύλληψης για τους Ισραηλινούς ηγέτες είναι «εξωφρενική», δήλωσε τη Δευτέρα ο πρόεδρος Τζο Μπ...

Φόρτωση άρθρων...