Πέμπτη
02 Μαΐου 2024

Σεισμός στο Μαρόκο: Στους 2.500 οι νεκροί

Πλανήτης

Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών από τον ισχυρό σεισμό στο Μαρόκο. Ο προσωρινός απολογισμός του σεισμού που έπληξε την περιοχή του Μαρόκου νοτιοδυτικά της πόλης του Μαρακές ανέρχεται σε 2.497 τους νεκρούς, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών.

Στον προηγούμενο απολογισμό που ανακοινώθηκε πριν από λίγες ώρες οι νεκροί ανέρχονταν σε 2.122. Στην τελευταία του ανακοίνωση το υπουργείο Εσωτερικών κάνει λόγο για 2.497 νεκρούς και 2.476 τραυματίες.

Καθώς μεγάλο μέρος της ζώνης του σεισμού βρίσκεται σε δυσπρόσιτες περιοχές, ο πλήρης αντίκτυπος δεν έχει ακόμη διαφανεί. Οι Αρχές δεν έχουν εκδώσει εκτιμήσεις για τον αριθμό των ανθρώπων που εξακολουθούν να αγνοούνται.

Οι δρόμοι που έχουν μπλοκαριστεί ή παρεμποδιστεί από βράχους που έχουν μετακινηθεί έχουν δυσκολέψει την πρόσβαση στις περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο.

Οι άνθρωποι διασώζουν υπάρχοντα από τα ερείπια των σπιτιών τους και περιγράφουν απελπισμένες σκηνές καθώς σκάβουν με γυμνά χέρια για να βρουν συγγενείς.

Πολλές κατασκευές, συμπεριλαμβανομένων των σπιτιών που χτίστηκαν με παραδοσιακές μεθόδους χρησιμοποιώντας τούβλα από λάσπη και ξύλο, κατέρρευσαν εύκολα.

Οι ζημιές που προκλήθηκαν στην πολιτιστική κληρονομιά του Μαρόκου αναδύθηκαν σταδιακά. Κτίρια στην παλιά πόλη του Μαρακές, μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, υπέστησαν ζημιές. 

Επίσης, ο σεισμός φέρεται να προκάλεσε μεγάλες ζημιές στο ιστορικής σημασίας τζαμί Τινμέλ του 12ου αιώνα σε μια απομακρυσμένη ορεινή περιοχή πιο κοντά στο επίκεντρο.

Οι επιζώντες που αγωνίζονται να βρουν καταφύγιο και προμήθειες έχουν ασκήσει κριτική σε αυτό που περιέγραψαν ως μια αρχικά αργή κυβερνητική αντίδραση.
Το Μαρόκο έχει αναπτύξει τον στρατό στο πλαίσιο της αντίδρασής του και δήλωσε ότι ενισχύει τις ομάδες έρευνας και διάσωσης, παρέχει πόσιμο νερό και διανέμει τρόφιμα, σκηνές και κουβέρτες.

Ήταν ο φονικότερος σεισμός της χώρας από το 1960, όταν μια δόνηση εκτιμάται ότι σκότωσε τουλάχιστον 12.000 ανθρώπους.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

ΗΠΑ: 20χρονος έριξε χλωρίνη σε δεξαμενή με σολομούς σκοτώνοντας 18.000 - Κινδυνεύει με πρόστιμο 14 εκατ. δολαρίων

Ένας 20χρονος από τις ΗΠΑ κινδυνεύει να πληρώσει πρόστιμο-μαμούθ που ενδέχεται να φτάσει έως και τα 14 εκατομμύρια δολάρια καθώς συνελήφθη γιατί έριξε χλωρίνη σε δεξαμενή με σολομο...

Φόρτωση άρθρων...