Κυριακή
29 Ιανουαρίου 2023

Σερβία: Η Άνα Μπρνάμπιτς θα παραμείνει πρωθυπουργός

Πλανήτης

Την σύνθεση της νέας κυβέρνησης ανακοίνωσε ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς στην συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του Σερβικού Προοδευτικού Κόμματος (SNS) του οποίου ηγείται. Πρόκειται για κυβέρνηση συνασπισμού Προοδευτικών και Σοσιαλιστών που θα έχει επίσης και την υποστήριξη μειονοτικών κομμάτων.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης θα αναθέσει στην μέχρι σήμερα πρωθυπουργό 'Ανα Μπρνάμπιτς ενώ αποκάλυψε και τα ονόματα των 25 υπουργών που θα στελεχώσουν την κυβέρνηση.

Ενδιαφέρον είναι ότι από την νέα κυβέρνηση έχει αποκλειστεί ο νυν υπουργός Εσωτερικών (σ.σ. Αστυνομίας) Αλεξάνταρ Βούλιν ο οποίος τους τελευταίους μήνες εξέφραζε δημόσια την υποστήριξη του στην Ρωσία και συχνά επέκρινε την δύση υποστηρίζοντας ακόμη και την άποψη να παραιτηθεί η Σερβία από την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Εκτός κυβέρνησης θα βρεθεί επίσης και η Ζόρανα Μιχαήλοβιτς υπουργός Υποδομών η οποία σε αντίθεση με τον Βούλιν εξέφραζε αντιρωσικές θέσεις και ήταν αφοσιωμένη στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας. Η Μιχαήλοβιτς πρόσφατα είχε δηλώσει ότι η Σερβία θα πρέπει καθαρά και ανοιχτά να καταδικάσει τις θηριωδίες των ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία , δήλωση που προκάλεσε αντιδράσεις εντός του Σερβικού Προοδευτικού Κόμματος.

'Αλλοι δέκα υπουργοί της σημερινής κυβέρνησης μένουν εκτός του νέου κυβερνητικού σχήματος. Πρόκειται κυρίως για υπουργούς τα ονόματα των οποίων ενεπλάκησαν σε σκάνδαλα διαφθοράς ή ήλθαν σε σύγκρουση με την πρωθυπουργό 'Ανα Μπρνάμπιτς.

Στην νέα κυβέρνηση της Σερβίας επιστρέφει ο ηγέτης των σοσιαλιστών Ίβιτσα Ντάτσιτς ο οποίος θα αναλάβει υπουργός Εξωτερικών. Το αξίωμα αυτό κατείχε ο Ντάτσιτς και την περίοδο 2014-2020.

Η 'Ανα Μπρνάμπιτς αναμένεται εντός της επόμενης εβδομάδας να παρουσιάσει το πρόγραμμα της νέας κυβέρνησης στη βουλή και να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης.

Οι βουλευτικές εκλογές στην Σερβία διεξήχθησαν στις 3 Απριλίου του 2022.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Τσεχία: Ο απόστρατος στρατηγός του ΝΑΤΟ Πετρ Πάβελ κερδίζει τις προεδρικές εκλογές

Ο στρατηγός Πετρ Πάβελ, πρώην επικεφαλής της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ και υπέρμαχος της στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία, εξελέγη σήμερα πρόεδρος της Τσεχικής Δημοκρα...

Η Τουρκία εξέδωσε ταξιδιωτικές οδηγίες για Ευρώπη και ΗΠΑ και προειδοποιεί για «ρατσιστικές επιθέσεις»

Δύο ταξιδιωτικές οδηγίες, τόσο για χώρες της Ευρώπης, όσο και για τις ΗΠΑ, εξέδωσε το βράδυ του Σαββάτου το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, εκφράζοντας ανησυχία για την "πιθανότ...

Σουηδία: Αναστέλλεται η ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ – «Επιτυχημένο μπλόκο Ερντογάν» λένε οι Τουρκοι

Η Σουηδία αναστέλλει την ένταξή της στο ΝΑΤΟ λόγω της αντίδρασης της Τουρκίας στην ενέργεια για το κάψιμο του Κορανίου, αναφέρει σε ανάρτησή του στο Twitter το πρακτορείο Nexta. ...

Φόρτωση άρθρων...