Δευτέρα
29 Απριλίου 2024

Σερβία: Νέα διαδήλωση με αίτημα την επανάληψη των εκλογών – «Βλέπουν» εμπλοκή της Ρωσίας

Πλανήτης
Tags: Σερβία

Νέες κινητοποιήσεις έλαβαν χώρα σήμερα, ανήμερα των Χριστουγέννων, στη Σερβία, με αίτημα την επανάληψη των εκλογών. Η αντιπολίτευση υποστηρίζει ότι στις βουλευτικές, περιφερειακές και δημοτικές εκλογές που διεξήχθησαν τη 17η Δεκεμβρίου υπήρξαν σοβαρές παρατυπίες, οι οποίες αλλοίωσαν το αποτέλεσμα.

Το μεσημέρι, φοιτητές βγήκαν στους δρόμους του Βελιγραδίου και διαδήλωσαν μπροστά από το Υπουργείο Δημόσιας Διοίκησης και Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Στη συνέχεια, απέκλεισαν κεντρική λεωφόρο της πόλης για τέσσερις ώρες.

Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι κατά τα χθεσινοβραδινά επεισόδια έξω από το δημαρχείο του Βελιγραδίου τραυματίσθηκαν σοβαρά δύο αστυνομικοί, ενώ, προκλήθηκαν σοβαρές ζημιές εντός του κτηρίου. Αναφέρθηκε, επίσης, ότι έγιναν 38 συλλήψεις και συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό και άλλων διαδηλωτών που συμμετείχαν στα επεισόδια.

Διαδηλωτές, στην προσπάθεια να εισβάλουν στο δημαρχείο του Βελιγραδίου, ήλθαν σε σύγκρουση με την αστυνομία. Τα επεισόδια έλαβαν διαστάσεις όταν κουκουλοφόροι επιτέθηκαν με πέτρες κατά των αστυνομικών. Η αντιπολίτευση καταγγέλλει ότι τα επεισόδια προκάλεσαν οργανωμένοι οπαδοί ποδοσφαιρικής ομάδας που συνεργάζονται με τις αρχές και έχοντας στόχο να προκαλέσουν την επέμβαση της αστυνομίας.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, δήλωσε ανυποχώρητος, επισημαίνοντας ότι το κράτος δεν θα υποκύψει στη βία των κομμάτων της αντιπολίτευσης που ηττήθηκαν στις εκλογές, μιλώντας σε διάγγελμα.

Ακόμη, ευχαρίστησε υπηρεσίες τρίτων κρατών που παρείχαν πληροφορίες στις σερβικές αρχές για τις προθέσεις της αντιπολίτευσης. «Θέλω να ευχαριστήσω εκείνες τις ξένες υπηρεσίες που κατέστησαν σαφές ότι γνώριζαν τι θα ακολουθήσει, μας ενημέρωσαν και παρείχαν τις πληροφορίες στις δικές υπηρεσίες πληροφοριών έτσι που ανταποκρίθηκαν έγκαιρα και άμεσα αποτρέποντας τα σχέδια των τραμπούκων» τόνισε.

Η Πρωθυπουργός της Σερβίας, Άνα Μπρινάμπιτς, αποκάλυψε σήμερα (25/12) ότι «η ρωσική υπηρεσία πληροφοριών προειδοποίησε τις σερβικές αρχές πριν από τις εκλογές για τις προθέσεις της αντιπολίτευσης». Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς υποδέχθηκε σήμερα το πρωί τον Πρέσβη της Ρωσίας, Αλεξάντρ Μπόκαν – Ιερτσένκο, στο γραφείο του.

«Ενημέρωσα τον Πρέσβη για τις χθεσινοβραδινές ταραχές στο Βελιγράδι και επανέλαβα ότι θα κάνουμε τα πάντα για να διαφυλάξουμε την ασφάλεια των πολιτών και της Σερβίας μας», ανέφερε ο Βούτσιτς.

Τις τελευταίες ημέρες, η Μόσχα συχνά αναφέρεται στις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις στην Σερβία, εκφράζοντας υποστήριξη στον Αλεξάνταρ Βούτσιτς. Η εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, Μαρία Ζαχάροβα, σχολιάζοντας τα επεισόδια στο Βελιγράδι, παρομοίασε τις κινητοποιήσεις της αντιπολίτευσης με τα γεγονότα στην πλατεία «Μάινταν» στο Κίεβο το 2014 και επανέλαβε την προειδοποίηση «για ουκρανικό σενάριο βίαιας ανατροπής της νόμιμης εξουσίας στην Σερβία».

Η αντιπολίτευση απορρίπτει τους ισχυρισμούς του Κρεμλίνου και εκφράζει έντονη ανησυχία για την άμεση εμπλοκή της Ρωσίας στα εσωτερικά της Σερβίας.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Σαν σήμερα - 29 Απριλίου

Γεγονότα 1091: Λίγο έξω από την Κωνσταντινούπολη διεξάγεται η Μάχη του Λεβούνιου. Ο αυτοκράτορας του Βυζαντίου Αλέξιος Α΄ ο Κομνηνός νικά τους Πετσενέγκους και τους εξαφανίζει α...

Οκλαχόμα: Νεκροί από ανεμοστρόβιλους – Κατάσταση έκτακτης ανάγκης «λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων»

Τουλάχιστον δύο άνθρωποι, ανάμεσά τους ένα παιδί, έχασαν τη ζωή τους σε ανεμοστρόβιλους που σάρωσαν την Οκλαχόμα, όπου εκτεταμένες ζημιές σε σπίτια και επιχειρήσεις προκλήθηκαν από...

Φόρτωση άρθρων...