Παρασκευή
26 Απριλίου 2024

Σκάνδαλο Theranos: Ποια είναι η 38χρονη Ελίζαμπεθ Χολμς που καταδικάστηκε σε 11 χρόνια φυλάκιση (Photos)

Σε 11 χρόνια φυλάκιση καταδικάστηκε η Ελίζαμπεθ Χολμς, η ιδρύτρια της  start – up εταιρείας Theranos. Η Ελίζαμπεθ Χολμς που κάποτε συγκρίθηκε με τον Στιβ Τζομπς πριν καταδικαστεί για εξαπάτηση επενδυτών που υποστήριζαν την πλέον ανενεργή εταιρεία αιματολογικών εξετάσεων.

Η 38χρονη κρίθηκε ένοχη για απάτη σε βάρος επενδυτών, καθώς και για εξαπάτηση χιλιάδων ασθενών με ανακριβείς και ψευδείς ιατρικές αναφορές.

Κατά τη διάρκεια της ακρόασης στο δικαστήριο της Καλιφόρνια, η Χολμς έκλαψε καθώς είπε ότι ήταν «συντετριμμένη» από τις αποτυχίες της και θα είχε κάνει πολλά πράγματα διαφορετικά αν είχε την ευκαιρία. Στο πλευρό της βρισκόντουσαν ο σύντροφός της, ο πατέρας της και η μητέρα της.

Διατάχθηκε να αρχίσει να εκτίει την ποινή στις 27 Απριλίου. Οι δικηγόροι της έχουν δύο εβδομάδες για να καταθέσουν έφεση και αναμένεται να ζητήσουν από τον δικαστή να της επιτρέψει να παραμείνει ελεύθερη με εγγύηση κατά τη διάρκεια της διαδικασίας.

Η ποινή των 135 μηνών που επιβλήθηκε την Παρασκευή στη Χολμς ήταν κάτω από τα 15 χρόνια που ζητούσαν οι εισαγγελείς, οι οποίοι ζήτησαν επίσης αποζημίωση 804 εκατομμυρίων δολαρίων για 29 επενδυτές. 

Το ποσό καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος του σχεδόν 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων που συγκέντρωσε η Χολμς από μια λίστα εξελιγμένων επενδυτών που περιελάμβανε τον μεγιστάνα του λογισμικού Larry Ellison, τον μεγιστάνα των μέσων ενημέρωσης Rupert Murdoch και την οικογένεια Walton πίσω από τη Walmart.

Ακόμα, ο δικαστής Νταβίλα διέταξε την Χολμς να επιστρέψει 121 εκατομμύρια δολάρια σε δέκα επενδυτές.

Η Ελίζαμπεθ Χολμς, υπήρξε κάποια στιγμή, η νεότερη γυναίκα δισεκατομμυριούχος στις ΗΠΑ και χαρακτηρίστηκε μάλιστα ως «ο επόμενος Στιβ Τζομπς» για την επανάσταση στις εργαστηριακές εξετάσεις με μια συσκευή ανάλυσης αίματος, με το όνομα «Edison».

Σκάνδαλο Theranos: H Ελίζαμπεθ Χολμς καταδικάστηκε σε 11 χρόνια φυλάκιση

Ποια είναι η Ελίζαμπεθ Χολμς

Το 2003 σε ηλικία 19 ετών, εγκατέλειψε το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ και ίδρυσε τη Theranos.

Η Χολμς εξαπάτησε χιλιάδες ασθενείς με ψεύτικους ισχυρισμούς ότι η startup εταιρεία βιοτεχνολογίας της, μπορούσε να πραγματοποιήσει μια πλήρη σειρά ιατρικών εξετάσεων χρησιμοποιώντας αίμα από ένα απλό τσίμπημα του δακτύλου.

Η startup της Silicon Valley συγκέντρωσε 900 εκατομμύρια δολάρια και είχε περισσότερους από 800 υπαλλήλους. Η εταιρεία της ήταν πιο πολύτιμη από την Uber, το Spotify και το AirBnB. 

Στην κορύφωση της, η αξία της εταιρείας είχε φθάσει σχεδόν τα 10 δισεκατομμύρια δολάρια και η Χολμς, η μεγαλομέτοχός της, είχε περιουσία 3,6 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με το περιοδικό Forbes.

Με σήματα κατατεθέν της, τα έντονα βαμμένα μάτια της με eyeliner, τα ξανθά μαλλιά της, το κόκκινο κραγιόν και το μαύρο ζιβάγκο που παραπέμπει στον Στιβ Τζομπς, η Ελίζαμπεθ Χολμς, περνούσε από αίθουσες συσκέψεων, TED Talks και συναντήσεις επενδυτών ως η νέα αγαπημένη της Silicon Valley.

Χάρη στην πειθώ και το δυναμικό προφίλ της, η νεαρή επιχειρηματίας κατάφερε μέσα σε λίγα χρόνια να κερδίσει την εμπιστοσύνη επενδυτών τεράστιου κύρους, κάτι σπάνιο στον ανδροκρατικό κόσμο. Την υποστήριξαν, μεταξύ άλλων, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χένρι Κίσινγκερ, ο πρώην υπουργός Άμυνας της χώρας Τζέιμς Μάτις, καθώς και ο μεγιστάνας των ΜΜΕ Ρούπερτ Μέρντοκ, που επένδυσε πάνω από 100 εκατομμύρια δολάρια στη Theranos.

Η νεαρή Χολμς, κόσμησε τα εξώφυλλα αμέτρητων περιοδικών, συμπεριλαμβανομένων των Fortune, Bloomberg BusinessWeek, Forbes, The New York Times Style Magazine και αναδείχθηκε ένας από τους «100 πιο επιδραστικούς ανθρώπους» του περιοδικού Time για το 2015.

Την ίδια χρονιά όμως, η εφημερίδα Wall Street Journal έκανε την εκρηκτική αποκάλυψη πως το περίφημο διαγνωστικό μηχάνημα που υποσχόταν η Theranos ουδέποτε λειτούργησε. Μέχρι τότε, κανείς δεν είχε καταλάβει, ότι η «ανατρεπτική» τεχνολογία της ήταν μια φούσκα.

Το Edison διαφημιζόταν ως ένα μαγικό μίνι εργαστήριο που μπορούσε να επεξεργαστεί πάνω από 240 τεστ - από τη χοληστερόλη έως τον καρκίνο - μέσα σε μία ώρα. Αντίθετα, οι εξετάσεις αίματος πραγματοποιούνταν συχνά κρυφά σε εμπορικά μηχανήματα τρίτων κατασκευαστών από τη Siemens. Και εν αγνοία των επενδυτών και των ασθενών, όταν τα αποτελέσματα επέστρεφαν από το Edison, ήταν ασυνεπή, ελαττωματικά ή εντελώς ψευδή.

Το 2018, όλα κατέρρευσαν, καθώς οι ελλείψεις της τεχνολογίας της Theranos αποκαλύφθηκαν και η αποτίμησή της στα 10 δισεκατομμύρια δολάρια άξιζε «λιγότερο από το μηδέν» σε μια νύχτα. Οι επιχειρήσεις τερματίστηκαν και η Ελίζαμπεθ Χολμς βρέθηκε αντιμέτωπη με 11 κατηγορίες απάτης.

Μετά από πολλαπλές καθυστερήσεις λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού και της εγκυμοσύνης της Χολμς, η δίκη ξεκίνησε τελικά τον Αύγουστο του 2021, αποκαλύπτοντας μια σειρά από παράξενα ψέματα και μπερδεμένες ιστορίες για την περσόνα που διαιώνισε.

Σκάνδαλο Theranos: H Ελίζαμπεθ Χολμς καταδικάστηκε σε 11 χρόνια φυλάκιση

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Αυστραλία: Χειροπέδες σε πέντε εφήβους συνεργάτες του δράστη της επίθεσης με μαχαίρι σε εκκλησία στο Σίδνεϊ

Συνελήφθησαν πέντε έφηβοι ηλικίας 14 έως 17 ετών από την αστυνομία της Αυστραλίας μετά από μεγάλη επιχείρηση σε περιοχή του Σίδνεϊ σε συνεργασία με την αντιτρομοκρατική υπηρεσία τη...

Χαμάς: Απαρέγκλιτος όρος για την απελευθέρωση ομήρων ο τερματισμός του πολέμου

Η Χαμάς επανέλαβε σήμερα την απαίτησή της από το Ισραήλ να τερματίσει τον πόλεμο στη Γάζα ως απαραίτητη προϋπόθεση για την επίτευξη της οποιαδήποτε συμφωνίας για την απελευθέρωση τ...

Ισπανία: Ποια είναι η Μπεγκόνια Γκόμεθ που ερευνάται για σκάνδαλο διαφθοράς και βάζει σε σκέψεις παραίτησης τον Σάντσεθ

Δικαστήριο της Μαδρίτης ανακοίνωσε την Τετάρτη (24/4) ότι άνοιξε προκαταρκτική έρευνα κατά της συζύγου του Ισπανού πρωθυπουργού, Πέδρο Σάντσεθ, ως ύποπτη για «άσκηση επιρροής και δ...

Φόρτωση άρθρων...