Σαββάτο
18 Μαΐου 2024

Sky News: Οι τρεις λόγοι που το Ισραήλ δεν έχει ακόμη ξεκινήσει χερσαία επίθεση στη Γάζα

Τέσσερις ημέρες έχουν περάσει από την αιματηρή επίθεση της Παλαιστινιακής Χαμάς σε εδάφη του Ισραήλ. Μέχρι τώρα η Κυβέρνηση του Ισραήλ δεν έχει δώσει εντολή για χερσαία επέμβαση στην Λωρίδα της Γάζας.

Σε αυτή την επίθεση το Ισραήλ αιφνιδιάστηκε, καθώς φάνηκε ότι οι ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες δεν είχαν καμία ενημέρωση ότι επίκειται επίθεση της Χαμάς. Οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ καλούν τους εφέδρους στα όπλα και καταρτίζουν τα σχέδια για την πολεμική απάντηση.

Μέχρι τώρα η ισραηλινή αεροπορία σφυροκοπά από αέρος την Γάζα και έχει επιβάλλει πλήρη αποκλεισμό στους περίπου 2 εκατομμύρια Παλαιστίνιους, που δεν έχουν πλέον πρόσβαση σε ηλεκτρικό, νερό και ανθρωπιστική βοήθεια.

Ο στρατιωτικός αναλυτής και καθηγητής του King’s College του Λονδίνου, Μάικλ Κλαρκ ανέφερε ότι οι Ισραηλινοί χτυπούν στρατιωτικούς στόχους αλλά δεν αποκλείεται να βάζουν στο στόχαστρο αμάχους, εάν χρησιμοποιούνται ως «ασπίδα» από την Χαμάς.

«Οι Ισραηλινοί δεν κυνηγούν σκόπιμα στόχους πολιτών αλλά εάν πιστεύουν ότι ένας πολιτικός στόχος χρησιμοποιείται από την Χαμάς τότε σίγουρα θα το τολμήσουν (σ.σ. να χτυπήσουν)», ανέφερε στο Sky News ο Μάικλ Κλαρκ.

Την ίδια στιγμή εντείνεται η πίεση στην κυβέρνηση Νετανιάχου να προχωρήσει σε μία θεαματική στρατιωτική απάντηση εναντίον της Χαμάς. Ωστόσο, δεν έχουμε δει ακόμη μία χερσαία στρατιωτική επέμβαση.

Ο λόγος είναι ότι το Ισραήλ χρειάζεται χρόνο για να οργανωθεί. Δεύτερον έχει να σκεφτεί τους Ισραηλινούς ομήρους που βρίσκονται αιχμάλωτοι σε υπόγεια στην Λωρίδα της Γάζας. 

Η ισραηλινή Κυβέρνηση είναι δεδομένο ότι δεν θέλει να δει την Χαμάς πραγματοποιεί την απειλή της και να αρχίζει να εκτελεί δημόσια Ισραηλινούς ομήρους. Ακόμα, δεν θέλει να βάλει σε κίνδυνο την ζωή τους με μάχες μέσα στην Γάζα.

Όπως ανέφερε ο στρατιωτικός αναλυτής η βασική ανησυχία του Ισραήλ είναι οι όμηροι. «Θα προσπαθήσουν να διεξάγουν την επίθεση με τέτοιο τρόπο ώστε να σώσουν όσους περισσότερους ομήρους μπορούν. Είμαι βέβαιος ότι δεν μπορούν να τους σώσουν όλους αλλά θα βάλουν τα δυνατά τους», τόνισε ο Μάικλ Κλαρκ.

Επίσης, το Ισραήλ γνωρίζει ότι είναι πιθανό η διεθνής κοινή γνώμη να στραφεί εναντίον του μετά από μία αιματηρή χερσαία επίθεση στην Γάζα. Γι’ αυτό θα επιδιώξει σε αυτό το χρονικό διάστημα να συσπειρώσει τους συμμάχους του στο πλευρό του. «Θα υπάρξουν ισχυρισμοί ότι η απάντηση (σ.σ. του Ισραήλ) είναι δυσανάλογη. Αλλά το Ισραήλ θα το έχει υπολογίσει αυτό και επί του παρόντος η φρικαλεότητα αυτού που συνέβη το Σάββατο έχει ακόμη απήχηση», τόνισε ο Μάικλ Κλαρκ.

Ακόμα, ο αναλυτής εκτίμησε ότι η χερσαία επέμβαση του Ισραήλ στην Γάζα είναι δεδομένο ότι θα συμβεί καθώς είναι η μοναδική επιλογή που έχει ο ισραηλινός στρατός. Ακόμα, ο Κλαρκ υποστήριξε ότι θα η επέμβαση στην Γάζα θα είναι τόσο από την θάλασσα όσο και αέρος.
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Σαν σήμερα - 17 Μαΐου

Γεγονότα 1521: Ο Εδουάρδος Στάφορντ, 3ος δούκας του Μπάκιγχαμ, εκτελείται για προδοσία. 1590: Η Άννα της Δανίας στέφεται βασίλισσα της Σκωτίας. 1642: Ο Πολ Σομεντί ντε Μεζ...

ΗΠΑ: Πάνω από 890.000 σπίτια και επιχειρήσεις παραμένουν χωρίς ρεύμα μετά τις καταιγίδες (Video&Photos)

Πάνω από 890.000 σπίτια και επιχειρήσεις στο Τέξας, τη Λουιζιάνα και άλλες πολιτείες του Κόλπου παρέμειναν χωρίς ρεύμα την Παρασκευή μετά τις δολοφονικές καταιγίδες που έπληξαν την...

Φόρτωση άρθρων...