Πέμπτη
02 Μαΐου 2024

Σλοβακία: Πρωθυπουργός για τέταρτη φορά ο Φίτσο – Συμμάχησε με εθνικιστικό κόμμα

Πλανήτης

Η πρόεδρος της Σλοβακίας Ζουζάνα Τσαπούτοβα διόρισε την Τετάρτη νέα κυβέρνηση συνασπισμού, με πρωθυπουργό τον λαϊκιστή Ρόμπερτ Φίτσο, ο οποίος κέρδισε τις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές.

Πρόκειται για την τέταρτη θητεία του Φίτσο, το κόμμα του οποίου, το SMER, ήρθε πρώτο στις εκλογές της 30ής Σεπτεμβρίου και σχημάτισε κυβέρνηση συνασπισμού με το κεντροαριστερό HLAS και το εθνικιστικό, φιλορωσικό SNS.

«Θα δείτε μια κυρίαρχη εξωτερική πολιτική», είπε ο Φίτσο, ο οποίος προεκλογικά υποσχόταν να τερματίσει τη στρατιωτική βοήθεια της χώρας του προς την Ουκρανία, ενώ είχε επικρίνει και τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία.

Όπως σημειώνει ο Guardian, οι αναλυτές αναμένουν ότι η χώρα θα κινηθεί πιο κοντά στις απροκάλυπτα εθνικιστικές πολιτικές της Ουγγαρίας. Ο Φίτσο έχει δηλώσει ότι θαυμάζει τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν. Ωστόσο πολλοί αμφισβητούν κατά πόσο ο Φίτσο θα ακολουθήσει την προεκλογική του ρητορική.

Η απόφαση να κυβερνήσει με το SNS οδήγησε στην αποβολή του SMER και του HLAS από τη σοσιαλιστική ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ενώ η Τσαπούτοβα απέρριψε την περασμένη εβδομάδα την πρώτη επιλογή του συνασπισμού για υπουργό Περιβάλλοντος, έναν σκεπτικιστή για την κλιματική αλλαγή.

Ο Φίτσο υποστηρίζει την ανθρωπιστική βοήθεια και την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, αλλά όχι τη συνέχιση της στρατιωτικής βοήθειας. Αντιτίθεται επίσης στις κυρώσεις της Δύσης κατά της Μόσχας και θέλει η ΕΕ να επιβάλει ειρηνευτικές συνομιλίες, γραμμή παρόμοια με αυτή του Όρμπαν.

Δηλώνει ακόμη ότι προτεραιότητές του είναι η μείωση του ελλείμματος της Σλοβακίας, η «προστασία των εθνικών μας συμφερόντων» και η μείωση της παράνομης μετανάστευσης.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ντόναλντ Τραμπ: Παρενέβη «στον αέρα» του FOX και εκθείασε την αστυνομία για την εκκένωση στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια

Το Αστυνομικό Τμήμα της Νέας Υόρκης (NYPD) εκθείασε ο τέως πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ, για την απομάκρυνση φιλοπαλαιστίνιων διαδηλωτών από κτίριο του Πανεπιστημ...

Deutsche Welle: Ένταλμα σύλληψης του Νετανιάχου ετοιμάζει το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο

Η ισραηλινή κυβέρνηση βλέπει με ανησυχία προς τη Χάγη. Εκεί είναι η έδρα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ), το οποίο, όπως λέγεται, ετοιμάζει μέσα στην εβδομάδα διεθνές ένταλ...

Φόρτωση άρθρων...